Ieškodami sveikos mitybos recepto turite pamiršti visas dietas ir lieknėjimą - dietos kelia organizmui stresą. Svarbiausia sveikos mitybos taisyklė - 80 procentų jūsų valgomo maisto turi būti sveikas. 20 procentų maisto gali būti ne toks veikas. Didžiąją dalį mitybos turi sudaryti baltymai (višta be odos, lies mėsa, ankštiniai, sojos), angliavandeniai (švieži vaisiai, daržovės, grūdiniai augalai ir kruopos, bulvės, makaronai) bei truputis riebalų (neriebūs pieno produktai).
Dietologai išskiria kelias maisto piramides, skirtas skirtingų šalių gyventojams.
Optimalus vakariečių valgiaraštis
Duona, grūdai, ryžiai, makaronai - 6-11 kartai per dieną
Vaisiai 2-4 kartai per dieną
Daržovės 3-5 kartai per dieną
Mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, riešutai, sausos pupelės 2-3 kartai per dieną
Pienas, jogurtas, sūris 2-3 kartai per dieną
Riebalai, aliejai, saldumynai ne dažniau kaip kartą per dieną
Viduržemio jūros šalių tradicinė mityba
Šio regiono gyventojų mityboje daug augalinio maisto, ypač pomidorų, svogūnų ir česnakų, o sūris, jogurtas, aliejus vartojami kasdien.
Kasdien siūloma vartoti duonos gaminius, makaronus, ryžius, kuskusą, polentą, grūdinius augalus, vaisius, pupas, riešutus, daržoves, alyvų aliejų, sūrį ir jogurtą.
Kelis kartus per savaitę - žuvį, paukštieną, kiaušinius, saldumynus
Kelis kartus per mėnesį - raudoną mėsą
Nepamirškite, kad mitybą reikia keisti pamažu, vietoj riebaus maisto vartoti liesesnį. Be to, rekomenduojama nepamiršti kasdienės mankštos.