„Skanaus!“: kokie riešutai – vertingiausi organizmui?

Kokie riešutai patys vertingiausi? Parduotuvėse riešutų galima įsigyti pagal kiekvieno skonį ir kišenę: gliaudytų ar su kevalais, natūralių ar skrudintų, sūdytų, kitaip pagardintų. Vegetarai juos mėgsta dėl didelio baltymų kiekio. Specialistai irgi pritaria: riešutai yra labai vertingi maisto produktai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 2, 2012, 9:15 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:52 PM

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (NMVRVI) lrytas.lt projekto „Skanaus!” metu buvo vertinami keturių rūšių riešutai.

Tai – gliaudyti lazdynų riešutai iš Turkijos ir migdolai iš JAV (abiejų fasuotoja – lietuvių bendrovė „Arimex”), gliaudyti žemės riešutai „Alvo” iš Kinijos (pakuotoja – „Pajuva”) ir skrudintos sūdytos „Boso” pistacijos iš Irano („Daisena”).

„Skanaus!” kalbinti riešutų mėgėjai tvirtino, jog dažniausiai parduotuvėje juos perka atsižvelgdami į kainą.

Skaniausi vartotojams lazdynų, migdolų, graikiniai riešutai, bet dėl nemažų kainų žmonės dažnai renkasi ne tai, kas skanu, o tai, kam taikomos nuolaidos.

Pardavėjai mėgsta gudrauti

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausiojo specialisto Donato Valavičiaus, riešutai neskirstomi pagal kokybę į klases ar kategorijas.

Tad užrašai ant pakelių „Extra quality”, „Premium” ir kitokie nėra kokybės garantas, o tik platintojų rinkodaros triukai pirkėjams privilioti.

Prekybos centruose riešutų kaina daugiausia priklauso nuo rūšies, dydžio ir išvaizdos.

Kuo ilgesnė riešuto kelionė iki Lietuvos, kuo didesni ir gražesni riešutai, tuo jie ir brangesni.

Iš šįkart vertintų pigiausi buvo kiniški žemės riešutai, brangiausios – pistacijos.

Sveriamų riešutų kilogramas kainuoja pigiau nei toks pat kiekis supakuotų, tačiau VMVT atstovas D.Valavičius įspėjo, jog riešutai pakeliuose labiau apsaugoti nuo aplinkos taršos.

Pasitaiko teršalų

Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemos duomenimis, riešutai yra vieni labiausiai užterštų maisto produktų. Europos Sąjungoje dėl nesaugių riešutų skubieji pranešimai sudarė 16 proc. visų pranešimų.

Labai daug jų rūšių importuojama iš trečiųjų šalių, todėl pagal ES reikalavimus reglamentuota griežta saugos kontrolė.

Pavyzdžiui, visuomet turi būti tiriama, ar pistacijose nėra aflatoksinų.

Pavojingiausi riešutuose aptinkami teršalai ir yra kancerogeninės medžiagos aflatoksinai. Tai mikotoksinų (pelėsinių grybų) išskiriami toksinai.

Pasak VMVT atstovo D.Valavičiaus, kontrolieriai šių teršalų keletą kartų per metus aptinka pistacijose, žemės riešutuose.

NMVRVI laboratorijoje projekto „Skanaus!” metu buvo ištirtas aflatoksinų kiekis keturių rūšių riešutuose.

Šį kartą jų nebuvo aptikta nė vienoje iš vertintų riešutų rūšių, visi jie saugūs.

Vartoti derėtų saikingai

Sveikos mitybos piramidėje riešutai rikiuojasi šalia mėsos: jų reikia vartoti kasdien (ar rečiau), bet saikingai. Visuose riešutuose gausu vienokių ar kitokių vertingų organizmui maistinių medžiagų: vitaminų, mineralų, skaidulinių medžiagų.

Riešutai – baltymų ir augalinės kilmės riebalų šaltinis.

Pasak VMVT atstovo D.Valavičiaus, juose palyginti daug riebalų: 100 g riešutų jų yra apie 50 proc., o tokiame pat kiekyje mėsos gali būti 12–20 proc.

Bet riešutų riebaluose yra vertingų polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-6 ir omega-3. Jos svarbios normaliai širdies veiklai, padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje.

Iš šįkart vertintų rūšių daugiausia polinesočiųjų riebalų rūgščių yra žemės riešutuose – 14,5 proc. Šie riešutai mažiausiai riebūs (46 g/100 g), o baltymų juose daugiausia (25 g/100 g).

Lazdynų riešutai riebiausi (63 g/100 g), baltymų juose mažiausiai (17 g/100 g). Pistacijose ir migdoluose baltymų yra vienodai (20 g/100 g), tačiau pirmuosiuose daugiau riebalų (52 g /100 g; migdoluose – 48 g/100 g).

Druskos kiekis sūdytuose riešutuose nėra reglamentuojamas teisės aktais, tai nustato gamintojas. Tačiau verta atminti, kad sūrių produktų reikia valgyti labai saikingai.

Įspėjimai – neprivalomi

Ant pakuotės ar sveriamų riešutų maišelio turi būti informacija apie jų galiojimą, partijos numerį, kilmės šalį, importuotoją.

Daugelis vartotojų yra alergiški riešutams. Teisės aktais nustatyta, kad migdolai, lazdynų, graikiniai riešutai, anakardžiai, karijos, bertoletijos, pistacijos, makadamijos ir jų produktai yra alergenai.

Tiesa, įspėjimai, jog riešutai gali sukelti alergiją ar jais lengvai gali užspringti maži vaikai, ant etikečių nėra privalomi, nors ir labai naudingi vartotojams.

Tik „Arimex” skelbė tokią informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.