Skaniausios „Onegino“ ištraukos pagal B. Nicholson (du receptai)

Visą lapkričio mėnesį žymūs virtuvės virtuozai dovanos savo receptus “Onegino” baliui, kuris vyks Vilniaus Kongresų Rūmuose lapkričio 28 – gruodžio 2d.d. Bohemiečių kvietimu Beata Nicholson, Jamie Oliver, Liutauras Čeprackas ir Deivydas Praspaliauskas dalinsis savo patirtimi ir improvizuos apie tai, ką galima pagaminti dideliam žmonių susibūrimui, kad ir įspūdis būtų, ir nesudėtinga paruošti, ir svarbiausia – labai skanu! Tikimės, kad receptai pravers visiems, ypač dabar, kai iškritus pirmam sniegui nenumaldomai artėja didelės šeimos šventės – Šv. Kalėdos ir Naujieji Metai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2012, 2:05 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:40 PM

„Vilnius City Opera“ “Onegino” pastatyme virtuvės menas susilies su geriausiomis P. Čaikovskio arijomis – juk ponios Larinos balius operoje kaip ir kiekviena šeimos šventė kupini emocijų, intrigų, humoro ir... siurprizų. Todėl kviečiame visus skaitytojus, slaptus virtuvės ekspertus ir šiaip mėgėjus – visus, kas neabejingi puikiam maistui, prisidėti prie šios šventės kūrimo ir siųsti savo pasiūlymus ponios Larinos baliui adresu oneginas.bohemieciai@gmail.com iki lapkričio 24d. Nugalėtoją paskelbsime lapkričio 26d., publikuodami jo receptus ir apdovanodami pagrindiniu prizu – dviem bilietais į “Onegino” spektaklį.

Šiandien savo idėjas pristato tris receptų knygas išleidusi, Lietuvoje populiarumu net Jamiui Oliveriui nenusileidžianti virtuvės meistrė - Beata Nicholson! Didelei ir prašmatniai šventei ji siūlo „Netikrą Zuikį“ ir burokėlių mišrainę su miško ir sodo gėrybėmis.

“Nemanykite, kad „Netikras zuikis“ tik lietuvių išradimas! Panašių receptų aš esu aptikusi ir angliškose bei prancūziškose knygose, ir netgi jų pavadinimai zuikiški. Man zuikis asocijuojasi su dideliais baliais. Neretai į jį yra žiūrima šiek tiek su ironija, bet visur, kur valgoma mėsa, yra gaminama kažkas panašaus: amerikiečiai neatsivalgo savo „meat laof“, išvertus – mėsos kepalas, prancūzai kepa įvairiausius „terrine“, kurie yra įvairios sluoksniuotos mėsos kepiniai. Aišku, mėsa nebūtinai turi būti išpjova ar filė, gali būti tiesiog sumalti galiukai ir iš to padarytas puikus šventinis patiekalas. Juk daug ką galima pagaminti nebrangiai. Mūsuose paprastai tie zuikiai kepami iš anksto ir valgomi šalti. Kas pasakys, kad su krienais toks netiktų ir nedideliam „baliukui“, kaip kad ponia Larina kviečia visus savo laiptinės kaimynus ir darbo kolegas švęsti“, - sako Beata.

Jos zuikis - su morkomis ir obuoliais, nes jos suteikia sultingumo ir šiek tiek spalvos. Naudoti galite gerą rūkytą kaimišką kad ir riebesnę šoninę, bet jei jums dūmo skonio netrūksta, galite visai atsisakyti šoninės ir naudoti kiaulieną. Visada galima mėsą pamaišyti – pridėti veršienos ar kalakutienos, tik nereikėtų naudoti pačios liesiausios mėsos, nes zuikis turi būti minkštutis, riebesnis, kitaip iškepęs bus išdžiūvęs ir susitraukęs...

Beata sako, kad prie „Netikro zuikio“ reikia mišrainės.

„Koks gi čia balius be mišrainės? Seniau juk mišrainė buvo ištikima šaltų mėsos patiekalų palydovė ir jas moterys ruošdavo didžiausiais dubenimis. Nes juk tokia tradicija: ant stalo maistas turi niekada nesibaigti, ir dar savaitei turi jo likti... Ši burokėlių mišrainė ne daug tesiskiria nuo tos, prie kokios esame įpratę, bet truputį pakeista. Vietoj pupelių – lęšiai, o saldumo suteikia džiovinti obuoliai, kriaušės ir grybai. Larinos šventė turi būti turtinga visko – skonio, kvapų ir juoko“, - tikina B. Nicholson.

NETIKRAS ZUIKIS

Reikės:

1 kg liesos maltos kiaulienos

200 g šoninės

Didelio svogūno

2 morkų

Su visa oda sutarkuoto obuolio

3 kiaušinių

2 saujų džiūvėsėlių

Prieskonių: čiobrelių, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, trupučio muskato, trupučio kalendros

Druskos

Kaip paruošti:

1. Keptuvėje pačirškiname šoninę.

2. Į keptuvę sudedame labai smulkiai susmulkintą svogūną, tarkuotas morkas ir obuolį, patroškiname.

3. Sumaišome keptuvės turinį su malta kiauliena, prieskoniais, kiaušiniais, džiūvėsėliais, druska.

4. Dedame į formą ir pašauname į orkaitę.

5. Iš pradžių 1 val. kepame uždengę folija 180˚C karštumo orkaitėje, po to dar pusvalandį karštesnėje orkaitėje nuėmę foliją.

Valgomas ir šaltas, ir šiltas.

BUROKĖLIŲ MIŠRAINĖ SU MIŠKO IR SODO GĖRYBĖMIS

Reikės:

Burokėlių (keptų ar virtų)

150 g tamsiai žalių lęšių, kuriuos reikia išvirti

1 šakelė čiobrelio (lęšiams virti)

Saliero (lęšiams virti)

0,5 svogūno (lęšiams virti)

1 lauro lapo (lęšiams virti)

Kelių juodųjų pipirų (lęšiams virti)

50 ml alyvuogių aliejaus kepti

Svogūno (jei norite, galite kepinti, bet galite tik su grybais ir vaisiais apsieiti)

Saujelė džiovintų baravykų

Sauja džiovintų obuolių

Sauja džiovintų kriaušių

Maltų juodųjų pipirų

Šiek tiek druskos

1 citrinos sulčių

Kaip paruošti:

1. Lęšius išvirti apie 30 min. su prieskoninėmis daržovėmis: svogūnu, salieru, taip pat lauro lapu, pipirais. Svarbu nepervirti.

2. Grybus užpilti karštu vandeniu ir palikti išbrinkti 10 min.

3. Keptuvėje ant nedidelės ugnies aliejuje pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną. Tada dėti smulkiai supjaustytus grybus, džiovintus obuolius ir kriaušes. (Jei pastarieji yra labai sausi, juos taip pat galima pamirkyti vandenyje.)

4. Jau minkštus svogūnus pakepinti kartu su obuoliais, kriaušėmis ir grybais. Įdėti druskos ir pipirų.

5. Burokėlius supjaustyti kvadratėliais ar kaip kitaip. Sumaišyti su išvirtais ir atvėsintais lęšiais ir užpilti atvėsusiais svogūnais, grybais ir vaisių mase, sumaišyti. Rūgštumui naudoti citrinų sultis arba balzaminį actą, kuris, manau, labai čia tiktų…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.