Lapkričio trečiasis 4-dienis – Naujieji metai vyno mėgėjams

Taip jau atsitiko, kad Naujuosius pradedame ragaudami prancūzišką jauną vyną iš prabangaus, pripažinto, gilias tradicijas turinčio Burgundijos regiono pietinės pusės. Vadiname jį „Beaujolais nouveau“ ir pagal jį mėginame spręsti apie tų metų derliaus kokybę. Kasmet pagaminama apie 49 milijonai litrų šio vyno!

Lapkričio trečiasis 4-dienis – Naujieji metai vyno mėgėjams.<br>vynozurnalas.lt
Lapkričio trečiasis 4-dienis – Naujieji metai vyno mėgėjams.<br>vynozurnalas.lt
Daugiau nuotraukų (1)

"Vyno žurnalas"

2012-11-12 22:39, atnaujinta 2018-03-15 12:27

„Vyno klube“ naujo derliaus šventė prasidės 18 valandą, kuomet bus atidarytas didžiausias Lietuvoje božolė butelis. Net 6 litrų (methuasalem)! Čia taip pat skambant gyvai bliuzo muzikai, kurią atliks Aleksandras Belkinas, bus galima paragauti ir įvertinti didžiausią božolė asortimentą Lietuvoje. Kaip sako patys božolė vyndariai, „Beaujolais nouveau“ – tai autentiškas vynas, kuriuo be ilgų ir sudėtingų pokalbių dalijamasi su draugais kaip paprastomis, linksmomis mintimis. Pateikti jį reikia 10-11 laipsnių temperatūros ir kuo mažiau jaudintis dėl patiekalų, nes jaunas vynas gali būti geriamas kaip aperityvas, su užkandžiais, jūros gėrybėmis ir žuvies tartaru arba su dešrelėmis ir troškintais kopūstais.

Per „Beaujolais nouveau“ vakarą „Vyno klube“ įvyks dar viena premjera – vyno mėgėjų vertinimui lietuvis vyndarys Česlovas Ramoška pristatys pirmąjį rožinį vyną „Tatjana“.

Ar tikrai božolė reikia išgerti greitai – vieni teigia, kad iki Kalėdų, kiti ramiai leidžia juo mėgautis iki kitų metų vėlyvo pavasario – bus galima įsitikinti aklojoje degustacijoje, kurioje bus ragaujami kelių metų božolė. Tas, kuris atspės vyno metus, gaus prizą. Taip pat apdovanoti bus tie, kurie parodys geriausias žinias vyno viktorinoje.

Idėja švęsti naujo derliaus ragavimą prancūzams kilo 1970-aisiais, kai buvo surengtos lenktynės, kas pirmas į Paryžių pristatys naujo derliaus vyno butelį. Ši atrakcija plačiai buvo nušviesta spaudoje ir greitai tapo nacionaline švente, kuri netruko išplisti į kitus Europos kraštus, Šiaurės Ameriką, ir Azijos šalis.

1985-aisiais apsispręsta Beaujolais nouveau švęsti trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Jaunas vynas tradiciškai pasitinkamas šūkiu „Naujasis božolė atkeliavo!“, bet 2005-aisiais jis pakeistas į: „Tai – naujojo božolė laikas!“.

Božolė gaminamas tik iš rankomis skintų ir tik iš ‘Gamay’ veislės vynuogių, užaugintų „Beaujolais“ ir „Beaujolais-Villages“ apeliacijose.

„Beaujolais Nouveau“ gamyba šiek tiek skiriasi nuo kitų raudonųjų vynų gamybos - šis vynas geriamas labai jaunas, taigi jis savo skoniu turi būti artimas baltajam vynui. Dėl to uogos „Beaujolais Nouveau“ skinamos tik rankomis, kad į sandarias statines kekės galėtų būti sukrautos nepažeistos ir fermentacija prasidėtų uogų viduje (įprastinė fermentacija vyksta uogas sutraiškius – sulčių ir žievelių masėje, vadinama misa). Šis procesas vadinamas karbomaceracija, jos metu gaminasi šiek tiek alkoholio ir susiformuoja tik „Beaujolais Nouveau“ būdingi aviečių, bananų, ledinukų aromatai. Po kelių karbomaceracijos dienų uogos sutraiškomos ir vynas baigiamas daryti įpastu būdu, tačiau jis jau būna labai kvapnus ir švelnus. „Beaujolais Villages Nouveau“ yra svaresnis, koncentruotesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.