Studento gurmano patarimų klausia bičiuliai

Prekybos tinklo „Maxima” pirmąkart surengtą vytinto kumpio pjaustymo čempionatą Tadas Gailiūnas laimėjo nesunkiai. Puikiai valgį ruošiantis jaunuolis pastebi, kad ir draugams nebėra tas pat, ką dėti į lėkštę.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Vosylius („Sostinė")

Nov 17, 2012, 1:16 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:51 AM

Pavyzdys užkrečia. Ši paprasta taisyklė tinka net ir gaminant maistą. Mykolo Romerio universiteto verslo vadybos pirmakursis T. Gailiūnas negaili patarimų draugams, sumaniusiems paruošti skanesnius pietus ar vakarienę.

27 metų vilnietis prisipažino, kad draugų skambučių sulaukia vis daugiau. Juk jis – prisiekęs kulinaras. Tad atrodė, kad nugalėti vytinto kumpio pjaustymo čempionate Tadui nereikia jokių pastangų.

„Kai ateinu į svečius, pastebiu, kad šeimininkai vis daugiau dėmesio skiria maisto patiekimo estetikai, indams”, – tvirtino geriausiai kumpį pjaustantis jaunuolis.

Jam „Maxima” įteikė prizą – didžiulį Ispanijos pasididžiavimu laikomą Serano kumpį su specialiu stovu.

– Kodėl nusprendėte dalyvauti tokiame neįprastame čempionate – atginė noras išmokti taisyklingai pjaustyti kumpį ar nušluostyti nosį kitiems dalyviams? – T. Gailiūno paklausė „Sostinė”.

– Serano kumpį jau yra tekę pjaustyti. Kartą šio mėsos gaminio buvau nusipirkęs, todėl šiek tiek išmanau šį darbą.

Tikrai niekam neketinau nosies šluostyti, atėjau pajuokauti, gerai praleisti laiko.

Nesu koks nors kumpio pjaustymo meistras. Net teisėjas pastebėjo, kad peilį laikau ne taip, kaip reikia. Bet jam patiko, kaip aš tai darau. Specialistas sakė dar nematęs, kad kas taip peilį laikytų.

Dalyvauti neįprastame čempionate nebuvo labai sunku. Žiūrovai teigė, kad nė vieno prakaito lašo nepraliejau. Mačiau, kad stengėsi ir mano varžovai, tarp kurių buvo ir viena mergina. Nors sakoma, kad mėsos pjaustymas yra vyriškas darbas.

Sudėtingiausia užduotis man buvo atpjauti ilgiausią kumpio gabalėlį. Ne taip paprasta pjauti taip, kad griežinėlis būtų plonas, permatomas ir ilgas.

– Gavote prizą – kumpį. Ar dalyvausite kitame pjaustymo čempionate?

– Neabejoju, kad dalyvausiu. O prizas tiks ir pasitreniruoti.

Per čempionatą nustebino ir žiūrovai. Jie ne tik įdėmiai sekė dalyvių veiksmus, bet ir teisingai atsakė į klausimus. Pasirodo, Vilniuje daug išmanančių, kas yra Serano kumpis.

Studentai paprastai maitinasi tuo, ką randa šaldytuve. Kas jus skatina valandas praleisti virtuvėje?

– Man nuo paauglystės patinka ruošti valgį. Kai skaniai pavalgai, tai ir nuotaika geresnė.

Gaminu jau seniai, net neatsimenu, kada pirmą kartą atsistojau prie puodo.

Taip, studentai mėgsta sukrimsti tai, ką randa šaldytuve. Bet ir jie tampa išrankesni maistui. Pastebėjau, kad bendrabučių virtuvėse daugiau kvapų, ne tik kepamų bulvių.

– Gal jaunimas daugiau dėmesio skiria ne tik maisto kokybei, bet ir jo patiekimui, estetikai?

– Kad taip yra, galiu spręsti iš draugų skambučių. Ne vienas, anksčiau klausdavęs, kaip paruošti vieną ar kitą patiekalą, dabar teiraujasi ir kaip valgį patiekti.

Visada kartoju, kad nuotaiką kelia ne tik skanus, bet ir gražus maistas.

Tai ne mano atradimas. Užtenka pasižiūrėti, kiek maisto patiekimui dėmesio skiria prancūzai ar italai.

Čempionate rungėsi penki dalyviai

Prekybos tinklo „Maxima” ketvirtadienį surengtame vytinto kumpio pjaustymo čempionate susirungė penki dalyviai.

Iš pradžių jie turėjo išsirinkti tinkamą peilį kumpiui pjaustyti. Paskui dalyviai rungėsi pjaudami ploniausią ir ilgiausią kumpio griežinėlį. T.Gailiūnui pavyko atpjauti 22,5 centimetro ilgio kumpio gabalėlį.

Paskutinė rungtis buvo išdėstyti kumpį lėkštėje ir suteikti pavadinimą.

Čempionato žiūrovai turėjo progos pasimokyti, kaip tinkamai paruošti ir patiekti šį delikatesą, galėjo stebėti, kaip jis nepaprastai greitai, plonai ir dailiai pjaustomas.

Pirkėjus stebins kumpių piramide

Net dvi savaites sostinės „Akropolio” parduotuvėje „Maxima” galima pasigrožėti įspūdingo dydžio daugiau kaip tonos skirtingų vytintų kumpių piramide.

4 metrų aukščio piramidę iš 170 kumpių „Maxima” sukūrė norėdama atkreipti savo klientų dėmesį į itin gausų mėsos gaminių asortimentą šiame prekybos tinkle.

„Maxima” savo klientams iš viso siūlo apie 1000 įvairių mėsos gaminių – nuo kasdienių virtų dešrelių iki gurmaniškų vytintų mėsos delikatesų.

Nors pirkėjai labiausiai vertina Lietuvos gamintojų produkciją, prekybos tinklo parduotuvėse daug dėmesio sulaukia ir garsiausių gamintojų delikatesai iš Ispanijos, Italijos, Prancūzijos, Vokietijos ar Austrijos.

Daugiausia prekybos tinklo parduotuvėse nuperkama virtų dešrų ir dešrelių.

„Esame apskaičiavę, kad į vieną eilę sudėję visas per mėnesį „Maxima” parduotuvėse parduotas virtas dešreles gautume 1700 kilometrų kelią. Maždaug toks atstumas yra nuo Vilniaus iki Paryžiaus”, – sakė bendrovės „Maxima LT” Pirkimų departamento direktorius Tomas Marcinkevičius.

Anot jo, džiugina tai, kad klientai vis dažniau pasilepina gurmaniškais mėsos gaminiais: ypač per šventes nuperkama daugiau žąsų kepenėlių pašteto ar vytintų mėsos delikatesų.

Per Mėsos gaminių dienas parduotuvėse „Maxima XX” ir „Maxima XXX” klientai bus kviečiami paragauti įvairiausių vytintų, brandintų, rūkytų ir virtų mėsos gaminių.

„Kviesdami klientus į Mėsos gaminių dienas siekiame, kad jie susipažintų su mūsų asortimentu, paragautų kuo įvairesnių gaminių, taip pat sužinotų, kuo, tarkime, Parmos vytintas kumpis skiriasi nuo Serano kumpio”, – apie dvi savaites truksiančią akciją pasakojo T.Marcinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.