Kavos pasaulio širdis: San Tommaso gatvė 10, Turinas

Specialiai lrytas.lt, Turinas

Antroji projekto “Kavos pasaulis pagal “Lavazza” dalis – iš Turino.
Antroji projekto “Kavos pasaulis pagal “Lavazza” dalis – iš Turino.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Jurkevičius

Nov 20, 2012, 5:43 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:49 AM

Aptarę kavos skonį ir tradicijas Lietuvoje, žvilgtelėkime į itališkąjį kavos pasaulį. Tą, kuriame atsirado ne tik pati espreso kava, bet ir mūsų kasdienybėje sėkmingai prigijusi šiuolaikinė kavos terminologija.

Tad antroji projekto „Kavos pasaulis pagal „Lavazza” dalis – iš Turino. Pasidairysime po gastronominio sąjūdžio „Slow Food” skonio saloną, stebėsimės netikėtomis kavos dizaino formomis, gėrėsimės garsiausio pasaulio virėjo Ferran Adria kūriniais, bandysime perprasti keletą arabikos ir robustos rūšių aromatą iš išskirtinių Lotynų Amerikos kavos ūkių. Galimas daiktas, dar trumpam grįšime ir į Lietuvą – pasitikrinti, ar pasiveja mus svarbiausios kavos naujienos.

Šįsyk siūlau apsilankyti itališkojo kavos pasaulio širdyje. Ji plaka Turine, San Tommaso gatvėje, nr. 10. Tai toks adresas, kurį, manau, turėtų įsiminti kiekvienas kavos gerbėjas. Čia smagiai kvepia kava. Dabar ir prieš 117 metų. 1895 metais pjemontietis Luigi Lavazza netoli miesto katedros, kurioje saugoma garsioji Jėzaus įkapių drobulė, atidarė savo įmonę. „Drogheria“ (it. bakalėjos krautuvė) - skelbė kukli iškaba. Ponas Luigi prekiavo druska, prieskoniais, saldumynais. Bet labiausiai jam rūpėjo kava, kuri čia buvo kitokia negu visose kitose Turino krautuvėse. Luigi Lavazza ėmėsi keistų kavos eksperimentų: maišė įvairias arabikos ir robustos rūšis. Jis pirmasis pradėjo kurti tai, kas vėliau buvo pavadinta „miscela di caffè“ – kavos mišinys.

Nedidukė atkaklaus pjemontiečio Luigi Lavazza krautuvė San Tommaso gatvėje vėliau tapo didele kavos bendrove. Tačiau savo itališką unikalumą ji sėkmingai išsaugojo. Pirmasis aspektas – šeima. „Lavazza“ buvo ir liko šeimyninė įmonė. Jai prieš daugiau kaip šimtmetį vadovavo Luigi Lavazza, šiandien – Alberto, Giuseppe, Francesca Lavazza. Antrasis aspektas – šeima nesiblaško. „Lavazza“ negamina jogurtų, energinių gėrimų, ledinukų. Jai rūpi tik kava.

Italijoje iš viso yra maždaug 700 kavos gamintojų-skrudintojų, beveik visi jie gamina ir parduoda gerą arba puikią kavą. Kuo skiriasi „Lavazza“ nuo kitų kavos skrudintojų, galima suprasti įžengus į kavos namus San Tommaso gatvėje. Čia yra kavos istorija ir yra kavos „šiandien“. Bet yra ir kavos „rytoj“ - žvilgsnis į ateitį.

Pasidairykime. Ką matome? Antrą šimtmetį gyvuojančios bendrovės istorinį muziejų? Nieko panašaus. Senojoje Luigi Lavazza bakalėjos krautuvėje kavos istoriją pasakoja kelios nespalvotos nuotraukos ir vienas kitas antikvarinis „moka“ kavinukas. Visa kita – švytinti kavos dabartis: naujausios kavos technologijos, receptūros, šiuolaikiškas dizainas.

„Lavazza“ kavos namai San Tommaso gatvėje tik iš pirmo žvilgsnio yra įprastas itališkas baras. Galima įlėkti, „įkalti“ stovint prie baro puodelį espreso ir toliau skubėti savais reikalais. Temperamentingas kavos gėrimo procesas užtruks vos keletą minučių. Tiesa, kavos meniu skaitymas gali užtrukti: jame surašyta 70 šaltos ir karštos kavos variantų. Netgi įprastas espreso kavos užsakymas reikalauja tam tikrų pamąstymų, nes meniu nurodytas ne vienas, o trys espreso variantai: pirmas mišinys (80 proc. arabika ir 20 proc. robusta), antras (50 ir 50) ir trečias – 100 proc. arabika.

Stebėjau, kas vyksta ryte „Lavazza“ kavos namuose: mielas itališkas pusryčių chaosas, į darbą skubančių turiniečių klegesys, žaibiškai dirbantis baristas, kavos ir „cornetti“ – saldžių ragelių aromatas. Po pietų – visai kita atmosfera. Po pietų į kavos namus renkasi užsienio turistai ir niekur neskubantys. Žmonės į San Tommaso gatvę ateina kavos studijų. Už 3 eurus (10 litų) galima imtis trijų skirtingų espreso mišinių degustacijos. Arba paragauti legendinio katalonų šefo Ferrano Adria kūrinio „e - spesso“ – kieto būvio espreso ar kapučino. Beje, jį reikia ne gerti, o valgyti šaukšteliu ir, žinoma, spėlioti, kokį čia velnio išradimą sugalvojo legendinis virėjas.

Beje, molekulinės virtuvės pradininkas F. Adria savo garsųjį restoraną „El Buli“ uždarė. Bet į pensiją šis virtuvės stebukladarys neišėjo: naujausias jo gastronomines fantazijas galima pamatyti ir paragauti tik čia – Turine, „Lavazza“ kavos namuose. Visai neseniai pristatytas naujas projektas – meniu - „Kavos dizaino patirtis“, apie jį ir pojūčius ragaujant unikalias F. Adria kavos miniatiūras papasakosiu kitame rašinyje.

San Tommaso gatvėje esantys kavos namai kviečia ne tik demokratiškam kapučino puodeliui ar gilesnėms kavos studijoms. Restorane galima pasinerti į prabangų kavos pasaulį. Nedidelės salės sienos dekoruotos gražiausiais kasmetinių „Lavazza“ kalendorių vaizdais. Čia yra į ką pasižvalgyti ir tiems, kurie negeria kavos, bet vertina meną: „Lavazza“ kavos pasaulį kūrė žymiausi planetos fotomenininkai: Helmutas Newtonas, Jeanas Baptistas Mondino, Ellen von Unwerth, Davidas LaChapelle, Anny Leibovitz ir kiti.

„Lavazza“ nuo kitų kavos gamintojų skiriasi ir tuo: ši bendrovė ne tik gamina, parduoda pupeles, bet ir stengiasi perteikti kavos aromatą bei skonį įtaigia meno kalba. „Lavazza“ kalendoriai su legendinių fotografų kadrais jau tapo istorija. Žvelgiant į H. Newtono kavos vaizdus net nesinori jų vadinti reklama. Kavos reklama? Kažin. Greičiau kavos propaganda. Grožio, estetikos ir gero skonio propaganda.

San Tommaso kavos namų restorane galima ir papietauti. Galimas daiktas, prie gretimo staliuko sėdės naujosios „Lavazza“ dinastijos atstovai – Giuseppe Lavazza ar jo sesuo Francesca. Bet norint pajusti Italijos kavos sostinės pulsą užteks ir vieno magiško Ferrano Adria kūrinio, pavyzdžiui, „Coffespfere“: plonoje peršviečiamoje membranoje uždaryto gurkšnio kavos, kuris maloniai sprogsta burnoje. XXI kavos amžius…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.