Net ir didžiausi skeptikai turėtų paragauti midijų

Lrytas.lt, Belgija

Klasikinis ir beveik neįmanomas patobulinti midijų receptas – tai „a la marinere“: midijos, virtos baltojo vyno, česnakų, petražolių ir sviesto padažo garuose. Kartais baltasis vynas pakeičiamas kvapniu belgišku alumi.<br>M. Patašius
Klasikinis ir beveik neįmanomas patobulinti midijų receptas – tai „a la marinere“: midijos, virtos baltojo vyno, česnakų, petražolių ir sviesto padažo garuose. Kartais baltasis vynas pakeičiamas kvapniu belgišku alumi.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė

Dec 4, 2012, 4:21 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:22 PM

Midijos nuo rugsėjo iki vasario yra vienas iš pagrindinių šiandieninės belgiškos virtuvės pasididžiavimų. Dauguma belgų suvartojamų midijų atkeliauja iš Šiaurės jūros, iš Nyderlandų pakrantės. Nepaisant to, jos vadinamos Briuselio midijomis. Šis patiekalas populiarus visoje Belgijoje ir didelėje dalyje Prancūzijos.

Midijas paruošti labai paprasta

Jeigu jos šviežios, paprasčiausiai suberiamos į didelį puodą, kurio dugną per porą centimetrų yra apsėmęs jūsų paruoštas mėgstamas padažas ar aliejus. Uždengtame puode midijos apvirs savo pačių arba padažo garuose. Šviežios midijos turi pakankamai skysčio, midijas verdant po 5–7 minučių šis skystis virsta garais ir priverčia jas „išsižioti“. Tačiau geresnį skonį įgauna vienokio ar kitokio padažo garuose ruoštos midijos.

Jas dar galima rūkyti, troškinti, kepti ant grotelių ar keptuvėje sviesto padaže. Neverta jaudintis dėl neretai skirtingos midijų spalvos. Šviesios midijos yra vyriškosios giminės, geltonos – moteriškosios.

Klasikinis ir beveik neįmanomas patobulinti midijų receptas – tai „a la marinere“: midijos, virtos baltojo vyno, česnakų, petražolių ir sviesto padažo garuose. Kartais baltasis vynas pakeičiamas kvapniu belgišku alumi.

Receptas, kurio neretai vengia dėl galimo antsvorio besijaudinantys gurmanai – tai „a la kreme“. Padažas jam gaminamas iš miltais sutirštinto ir didele doze grietinėlės kremo paskaninto sultinio. O vienas iš paprasčiausių būdų – išvirti midijas sultinyje su svogūnais, salierais ir porais.

Didelis dubuo garuojančių moliuskų su keptomis bulvytėmis ir naminiu majonezu restoranuose kainuoja nuo 35 iki 50 litų. Nemažai tradicinių midijų restoranų ištuštėjusį indą vėl pripildo nemokamai.

Prekyba midijomis

Prekybos centruose parduodamos midijos skiriasi pagal dydį. „Jumbo“ – kai kilogramą sudaro 43–48 midijos, auksiniai „Cachet“ – 35–42 midijos, „Imperial“ – 49–59, „Super“ – 60–70, „Extra“ –daugiau nei 70 midijų. Dviejų kilogramų „Jumbo“ midijų kaina parduotuvėje siekia 17 litų, dviejų kilogramų „Super“ midijų – apie 20 litų.

Midijos yra ne tik puikaus skonio, bet ir labai sveikas patiekalas. Šiose jūros gėrybėse daug vitamino B12 ir C, o taip pat ir mineralų: kalcio, geležies, seleno ir cinko.

Iš midijų gaminami maisto papildai ir vitaminai kenčiantiems nuo artrito. Be to, 85 gramai midijų turi mažiau nei 150 kalorijų ir tik 4 gramus riebalų. Dalis jose esančių mineralų turi antioksidanto savybių. Žinoma, midijos sviesto, grietinėlės ar sūrio padaže, o ypač stipriau pasūdytos netinka tiems, kurie perdėtai rūpinasi savo sveikata.

Šviežių midijų laikyti ilgiau nei savaitę nepatartina. Išmesti reikia suskilusias, aptrupėjusias arba jau labai „išsižiojusias“ midijas (ypač, jei trinktelėjus šaukštu, jos „neužsičiaupia“). Laikyti vandenyje, uždarame plastikiniame maišelyje ar dėžutėje irgi negalima. Jas reikia užkloti šlapia marle ar šlapiais laikraščiai ir laikyti vėsiausioje šaldytuvo vietoje. Prieš verdant ar kepant, būtina midijas apie valandą palaikyti švariame vandenyje (vandenį pakeičiant bent porą kartų). Nepakenktų palaikyti ir po tekančiu vandeniu, ištraukti ar bent apkarpyti iš jų neretai išlendančius rudus ūsus.

Jei norite užsišaldyti jau išvirtų midijų be kriauklių, reikia jas suberti į plastikinį konteinerį ir apipilti sūriu vandeniu (šaukštelis druskos stiklinei vandens). Vanduo turi apsemti midijas, bet reikia palikti bent centimetrą erdvės. Taip moliuskus galima laikyti iki keturių mėnesių.

Jei norite šaldyti šviežias midijas su kiautais, pirmiausia jas reikia apipilti verdančiu vandeniu, palaikyti jame 20 sekundžių. Nukoštas midijas supakuoti į plastikinius konteinerius ar storo plastiko maišelius. Šaldiklyje taip sušaldytas midijas galima laikyti apie du mėnesius.

Midijos ant grotelių

Midijas iškepti ant grotelių – dar lengviau, nei jas išvirti garuose. Ant įkaitusių grotelių reikia suguldyti uždarytas švarias midijas ir kepti tol, kol jos atsivers. Vieni jas mėgsta vos pakeptas, minkštas, kiti kepa tol, kol jos apskrunda ir įgyja dūmo kvapą.

Atsidariusias midijas dosniai apibarsčius juodais pipirais, dar labiau atsiskleidžia jų skonis. Dauguma kepdami midijas ant grotelių tikisi vakarienės prie stalo, tačiau dažniausiai visiems ragaujant ir šnekantis šalia būsimo patiekalo, midijos stalo net ir nepasiekia.

Midijos grietinėlės, rūkytos šoninės ir sidro padaže

Įpylus truputėlį alyvuogių aliejaus įkaitinamas didelis puodas ar gili keptuvė su dangčiu. Sumetami smulkiai supjaustyti rūkytos šoninės gabaliukai. Kai apskrunda, juos reikia išimti. Į kvapnius riebalus suberiamos midijos. Tas, kurios bemirkdamos vandenyje „išsižiojo“, reikia trinktelėti šaukštu, kad užsidarytų, jei neužsidaro – verčiau išmesti.

Paskui reikia įpilti truputį sidro, įspausti česnaką, įberti pipirų ir druskos, dar įpilti aliejaus. Uždengti dangčiu ir patroškinti ant vidutinės ugnies dar 3–4 minutes, kol midijos „išsižioja“. Tada jas išgriebti ir suberti į didelę lėkštę.

Į puode likusį skystį reikia supilti grietinėlę ir vėl užvirti, atgal suberti rūkytos šoninės gabalėlius. Padažas užpilamas ant paruoštų midijų. Patiekiama su balta skrudinta česnakine duona ir baltuoju vynu.

Midijų sriuba

Didžiausias mano skanėstas – midijų sriuba, tiksliau – po jų paruošimo likęs skystis. Kai midijas gaminame vandens, grietinėlės, salierų, svogūnų, morkų, petražolių ir česnako padaže, jo lieka kone pusė puodo. Tokį nukoštą skystį, kad neliktų kriauklių skeveldrų, kitą dieną paverčiame puikia sriuba.

Į tokį nuovirą kartais įpjaustau saliero, bulvių, morkų, įmetu kelias šaldytas krevetes, žiupsnelį šviežių petražolių. Ne ką prastesnė sriuba išverdama į midijų sultinį subėrus šiek tiek smulkių makaronų, įmetus gabalėlį žuvies filė.

Midijas galima patiekti ir kaip šaltą užkandį, tik reikia nepamiršti, kad išvirtas ar iškeptas midijas reikia suvalgyti tą pačią dieną.

Atšaldytas midijas kriauklėse galima užtepti šilta ar šalta jūsų mėgstama užtepėle arba įdaru. Paprasčiausia užtepėlė pagaminama iš smulkiai supjaustytų pomidorų ir marinuotų kukurūzų, su žiupsneliu aliejaus ir druskos. Arba – smulkintų morkų su petražolėmis ir česnaku. Toks pagardas dar ir nuspalvins neišvaizdžias midijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?