Stevija – saldu, be cukraus ir jokių kalorijų

Dar tuomet, kai žmonės nežinojo, kas yra cukrus, Amerikos žemyne gyvenusi guarani indėnų gentis jau gėrė saldžią arbatą. Vos vienas saldžiosios stevijos lapelis puikiai atstodavo šaukštelį dabar daugelio pamėgto cukraus. Kurį laiką pamiršta, stevija šiandien išgyvena atgimimą – ji puikiai tinka kavai, arbatai ar net kepiniams saldinti. Kone du šimtus kartų už cukrų saldesnis augalas neturi kalorijų ir puikiai padeda reguliuoti svorį bei tinka tiems, kurie serga cukriniu diabetu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-12-09 00:24, atnaujinta 2018-03-14 18:44

Iš Paragvajaus kilusio krūmokšnio lapai prekybos vietose dažniausiai parduodamas miltelių arba skysčių pavidalu. Augalas yra nepaprastai vertingas: jis skatina žmogaus organizmo bioenergetinių galimybių didėjimą ir leidžia aktyviai gyventi iki gilios senatvės.

Botaninė stevijos kilmė

Astrinių šeimai priklausanti stevija gimininga kai kurioms kitoms žolėms ir gėlėms – ramunei, vaistinei ramunei, peletrūnui, trūkažolei, salotai, saulėgrąžai, chrizantemai. Pasaulyje stevija naudojamas jau seniai, o šiaip laikais iš stevijos pagaminti saldikliai plačiai vartojami Japonijoje ir kitose Azijos šalyse, Jungtinėse Valstijose, Šveicarijoje bei kai kuriose Pietų Amerikos šalyse.

Šiuo metu stevija auginama daugelyje vietų, tačiau tarp populiariausių ūkių išlieka Azija ir Pietų Amerika, ypač Paragvajus ir Argentina, kadangi stevijai auginti reikalingas šiltas, drėgnas ir saulėtas klimatas.

Paprasta auginti

Stevija iš pradžių daiginama šiltnamyje. Tol, kol susiformuoja šaknys. Pavasarį, sėjinukams išaugus iki 8–10 cm, jie persodinami į lauką. Subrendę stevijos augalai gali siekti metrą ir daugiau. Vos augalui sužydėjus, jo lapeliai nuskabomi rankomis, išdžiovinami ir suslegiami.

Saldžius lapus galima skinti visą vasarą. Kuo daugiau šakų viršūnėlių suskinsite, tuo bus gausesnis derlius. Bet geriausia tai daryti stevijai pražydus – vėlai rudenį, praėjus po sėjos beveik penkiems mėnesiams.

Panašiai, kaip ir mirkant arbatą, išdžiovinti stevijos lapeliai mirkomi vandenyje, kad išskirtų lapuose esantį geriausio skonio saldžioji medžiaga. Po to ši medžiaga toliau išskiriama ir išgryninama keliais perdirbimo etapais naudojant vandenį, kuris vėliau iš preparato pašalinamas ir taip gaunamas stevijos ekstraktas. Šis natūralios kilmės saldiklis yra iki 200 kartų saldesnis už cukrų. Pavyzdžiui, viename stevijos augalo esančio rebianos kiekio pakaktų 30 puodelių kavos pasaldinti.

Turi gydomųjų savybių

Stevija ypač rekomenduojama tiems, kurie vertina sveiką gyveną, nori išlaikyti energijos pusiausvyrą ar laikosi dietos.

Stevija gydo cukraligę, kraujo susirgimus, stenokardiją, išeminę ligą, aterosklerozę,  ėduonį, parodontozę, virškinamojo trakto ligas, vaikų alergines diatezes, nutukimą, inkstų ligas, hipertoniją, seborėją, dermatitus, egzemas, spuogus, gerina imunitetą, turi priešnavikinių savybių, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, gerina medžiagų apykaitą.

Stevija ir jos pagrindu paruošti preparatai – puiki širdies bei kraujagyslių sistemos, skrandžio ir žarnyno, nutukimo, infekcinių ligų profilaktika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.