Kalėdinė Provanso tradicija – 13 desertų

Esame įpratę Kūčių vakarą praleisti šeimos rate prie stalo, nukrauto tradiciniais patiekalais, kurių turi būti ne mažiau nei dvylika. Būtent tiek patiekalų reikia paragauti per šį šventinį vakarą Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

2012-12-11 11:35, atnaujinta 2018-03-14 17:32

Panaši, tik prancūziškomis spalvomis ir skoniais nuspalvinta tradicija išlikusi ir viename autentiškiausių Prancūzijos regionų, Provanse. Čia Kalėdų išvakarėse be tradicinių patiekalų (keptos menkės, ančiuvių) šventinį stalą papuošia net 13 desertų, arba treize desserts. Skaičius trylika simbolizuoja Jėzų Kristų ir 12 jo apaštalų.

Tačiau trylika desertų – tai visai ne trylika tortų ar pyragų, kaip galima įsivaizduoti vos tik išgirdus apie šią tradiciją. Paprastai Provanse Kalėdiniai desertai nėra įmantrūs. Tradiciškai kone visose šeimose patiekiami migdolai, lazdyno arba žemės riešutai, džiovintos figos ir razinos. Šios gėrybės simbolizuoja 4 vienulių ordinus (eilės tvarka) – karmelitų, augustinų, pranciškonų ir dominikonų.

Visi likę desertai paprastai skiriasi, priklausomai nuo šeimos tradicijų. Tai gali būti švieži vaisiai ar uogos – vynuogės, kriaušės, obuoliai, apelsinai. Tai gali būti įvairūs kepiniai – migdoliniai ar anyžiniai sausainiai, žagarėliai, šokoladiniai vyniotiniai, pyragėliai, nuga ir t.t.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.