Kaip gerai jaustis įmonės Kalėdų vakarėlio metu ir po jo?

Net ir kuklus Kalėdų vakarėlis dažnai suartina kolegas, todėl dauguma įmonių šventes pamini ir kolegų būrelyje. Kiekvienas galvojame prieš vakarėlį, ar būtinai turime ten eiti, ką turėtume dėvėti, apie ką turėtume kalbėtis, kas ten dalyvaus. Tad keletas patarimų biuro vakarėliui.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvyda Jasilionytė

Dec 20, 2012, 10:16 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:27 PM

Į vakarėlį ateikite puikiai nusiteikę ir nepradėkite savęs lyginti su kitais, kas gražiau atrodė, kas geresnis ir sėkmingesnis. Pasidžiaukite vienas kito sėkme, o alkoholis – ne pats geriausias patarėjas ir linksmintojas.

Ar eiti? Žinoma, kad taip, nebent esate susipykę, bet ir tai – geriau susitaikyti. Biuro vakarėlis – darbo dalis. Tai galimybė susitikti su kolegomis, partneriais ir bendradarbiais. Gerai nusiteikite ir eikite.

Nederėtų atsivesti nekviestų svečių. Jei vakarėlis tik firmos darbuotojams, tai reiškia, kad šį kartą nebus kviečiamos antrosios pusės (žmonos ir vyrai, gyvenimo draugai ir vaikai). Jei kvietime nenurodyta ir nesate tikri, ar kviečiami tik jūs, geriau pasitikslinkite, kas ir kaip. Atsiveskite svečią drauge, jei kviečiama. Tai puiki galimybė pristatyti savo vyrą, žmoną, draugą, draugę. Tai leis geriau pažinti jus kaip asmenybę. Kolegos galės pamatyti kitą – ne tik profesionalią – jūsų asmenybės dalį.

Perdaug neatsipalaiduokite. Dažnai biuro kalėdinių vakarėlių metu žmonės labai daug geria ir užsimiršta, kad jie yra profesinėje aplinkoje. Kadangi esate profesinėje aplinkoje, išlikite profesionalūs. Juk nenorite, kad kitą rytą biure Jus aptarinėtų. Taip pat neįkyrėkite, neklausinėkite aplinkinių, kodėl vienas ar kitas asmuo negeria alkoholio. Mes gyvename aplinkoje, kur kiekvieno individualus pasirinkimas vartoti ar nevartoti alkoholį, o pastaruoju metu vis madingiau gyventi sveikai ir alkoholio visiškai nevartoti. Tai individualus pasirinkimas.

Venkite ilgų kalbų apie verslo reikalus, aptarinėti vyro ar žmonos profesinius laimėjimus. Neužkraukite savo problemų kolegoms. Darbo reikalus palikite už biuro durų. Šiandien – Kalėdų vakarėlis. Lengvas pokalbis – tai ledlaužis prieš rimtą pokalbį. Jis skirtas maloniai, komfortiškai aplinkai kurti, kitiems įtikinti, kad esate paprastas ir draugiškas. Jei taip elgsitės – sugriausite bent kokius barjerus, sienas, skiriančias Jus nuo Kitų.

Iš anksto pasistenkite sužinoti, kas dalyvaus, tada galėsite pagalvoti apie pokalbį. Galbūt ir suplanuoti, kas jus su kuo galėtų supažindinti.

Tinkamos temos pokalbiui supažindinant žmones:

Patiekalai ir gėrimai

Oras

Aplinka

Kelionės apskritai

Vakarėlio tema

Vakarėlio šeimininkai, kuriuos abu pažįstate

Asmenybės, asmenys, kuriuos abu pažįstate – tik neapkalbėkite jų

Aktualūs įvykiai

Ypatingas įvykis, įdomūs susitikimai

Šiuo metu populiarus kinas, knygos

Matytas spektaklis

Neseniai skaityta knyga

Profesija

Laimėjimai ir ateities tikslai

Karjeros kelias

Dalyvavimas visuomeninėje veikloje

Pomėgiai

Laisvalaikio leidimo būdai

Atostogos

Kultūra

Mada

Sportas

Netinkamos temos lengvam pokalbiui

Politika, partijos, politinės peripetijos ir aršiai diskutuojamos aktualijos

Religija, bažnyčia, tikėjimas

Ligos, ligoninės, skausmas

Pinigai

Mirtis

Rasė

Seksualinė orientacija

Asmeniniai pirkiniai ir kaina

Asmeniniai dalykai – svoris ir sveikatos problemos

Gandai ir paskalos apie skandalus ar kitos apkalbų temos

Negatyvūs atsiliepimai apie klientus

Negatyvūs atsiliepimai apie konkurentus

Negatyvūs atsiliepimai apie vadovus

Konfidenciali organizacijos informacija

Komentarai rasine ar juokai etnine tema

Dar keletas praktinių patarimų lengvam pokalbiui:

Svečias visų pirma pasveikina šeimininkę, paskui – šeimininką ir tik tada – kitus draugus ir pažįstamus.

Vyras arba rangu žemesnis asmuo pasako pavardę ir laukia, kad jo pašnekovas taip pat pasakytų savo pavardę ir ištiestų jam ranką. Ką daryti, jei pamirštama pavardė? Galima pasiteirauti, pavyzdžiui: „Ar galėtumėte dar kartelį pakartoti savo pavardę, aš nesupratau, neišgirdau...“. Į visas pilnametes moteris kreipiamasi „ponia“, galima kreiptis ir „panele“, jei pokalbininkė pageidauja. Didesnėse kompanijose dera prisistatyti pačiam prieš pradedant šneką su kitais svečiais.

Būkite lengvo pokalbio iniciatoriumi. Pats prieikite prie stovinčio asmens ir prisistatykite. Geriau neiti prie poros asmenų ar uždaros grupelės, stovinčių uždaru ratu, nes bus sunku įsiterpti į pokalbį, tačiau drąsiai galite eiti prie poros ar trijų asmenų, kurie stovi pusračiu – jie atviri bendravimui ir pažintims.

Užduokite su sutiktu asmeniu susijusius atviruosiu klausimus, kurie prasideda žodžiais: kas, ką, kada, kur, kodėl ir kaip?

Daugiau klausykite – mažiau kalbėkite. Niekuomet neįsiterpkite ir neužbaikite kitų sakinių. Venkite labai ilgų pokalbių su vienu asmeniu, ypač valgio metu, kai greta Jūsų taip pat sėdi kiti žmonės iš dešinės ar kairės. Supažindinkite juos su kitais.

Venkite užduoti klausimus, į kuriuos ir Jūs pats nelabai žinote atsakymą. Užduokite paprastą atvirąjį klausimą: „Kaip Jums sekasi? Kaip reikalai?“ Šis klausimas atveria daug galimybių kalbėtis ar apie vaikų varžybas, ar apie Kalėdas, ar apie produktus... Sekite savo pašnekovo pasiūlytą temą.

Dar vienas klausimas, susijęs su verslu: „Kaip suprantu, jūsų didžiausias konkurentas „xyz“, papasakokite, kaip jums pavyksta išsiskirti iš konkurentų?

Visuomet prisiminkite, kad turėtumėte būti aktyvius klausytojas, ne tik kalbėtojas. Tai galite parodyti savo žodžiais, laikysena, balsu, akių kontaktu, veido išraiška ir kūno klaba.

Lengvas pokalbis – tai sėklos sėjimas, pardavimai – derlius. Vakarėlis – ne vieta pardavimams. Tai kontaktų mezgimo vieta, tad visuomet turėkite vizitinių kortelių. Moterys jų gali turėti mažame rankinuke, o vyrai – vidinėje švarko kišenėje. Tai profesionaliau, nei kontaktus rašyti ant servetėlės kampo ar diktuoti į telefoną.

Apkalbos ir anekdotai. Žmonės, išgėrę daugiau alkoholio, dažnai pasakoja istorijas ar anekdotus, kurių paprastai nepasakotų. Galvokite, ką kalbate. Mes visi esame žmonės ir kartais netyčia galime užgauti vienas kito jausmus. Taip, mes nusiteikėme linksmintis, tačiau nepamirškime, kad tai biuro vakarėlis.

Susipažinkite su savo vadovu (-e). Labai dažnai savo vadovų net nepažįstame, jei su juo nedirbame tame pačiame biure ir tiesiogiai nebendraujame, nes jie labai užsiėmę. Kalėdų vakarėlis – puiki galimybė susipažinti iš arčiau. Prisistatykite, pasiteiraukite apie vadovo pomėgius, o galbūt žinote, kuo jis domisi ir iškart galite plėtoti šią temą. Tai puiki galimybė būti pastebėtam (-ai), tačiau neįkyrėkite.

Jei vykstate viena. Nesvarbu, kas nutiko – išsiskyrėte, neturite partnerio, neturite draugų – pramogauti galite, tai nėra priežastis praleisti renginį.

Jei nesmagiai jaučiatės atėjusi į restoraną ar barą – pradžioje sėskitės prie baro, o ne prie stalelio. Turėsite pašnekovą – barmeną ar padavėją. Baras – socialinių pokalbių vieta, kur svarbu nuoširdžiai bendrauti. Nereikėtų pernelyg sureikšminti ir laukti, kas jus užkalbins. Jei nesmagu vykti kažkur vienai – susidraugaukite su kuo nors. Pavyzdžiui, valgykite pusryčius tame pačiame restoranėlyje, susidraugaukite su padavėjais ir iš jų sužinokite populiariausias pramogų vietas.

Nėra prasmės neiti į pobūvį. Gražiai pasipuoškite, dėvėkite suknelę ir pobūvio metu pakvieskite šokti laisvą vyrą. Būkite graži, pasitikinti savimi, atsipalaidavusios laikysenos, o ne drovi ar sukumpusi, velkanti kojas, sulinkusiais keliais. Žinoma, prieš tai susipažinkite su tuo vyriškiu ir pasidomėkite, kas sieja jį su vakarėlio šeimininkais ir t.t.

Atrodykite profesionaliai. Labai dažnai biuro vakarėlių metu moterys ir merginos apsirengia labai provokuojamai. Biuro vakarėlis – darbo dalis, o ne pasilinksminimas su geidžiamu partneriu. Šiame vakarėlyje reikėtų vengti labai apnuoginančios, vos sėdmenis dengiančios suknelės. Atrodykite puošniau nei paprastai rengiatės darbe. Geriau rinktis konservatyvesnę aprangą, nei atrodyti kaip iš naktinio klubo (nebent vakarėlis naktiniame klube disko stiliaus tematika, tačiau ir tai įvertinkite situaciją – tai vis dėlto biuro vakarėlis).

Pasirinkite tinkamą apatinį trikotažą ar formuojamuosius apatinius drabužius, kad ant viršaus dėvimas drabužis gražiai priglustų ir nesimatyti vadinamųjų „bangų“. Jei bus apnuoginta nugara, galbūt vertėtų užsukti į soliariumą, o jei ji išberta – neverta rinktis labai atviros suknelės ar palaidinės. Avėkite tokius batelius, kurie derėtų, tačiau būtų patogūs ir šokti.

Etiketas, arba tinkama elgsena, atskleidžia jūsų vidinius principus. Atitinkamai elgiatės, kai rūpinatės kitų žmonių poreikiais. Stengiatės ne savo, o kitų naudai, jūsų geranoriškumas parodo atidumą, o ne tai, kad norite gerai pasirodyti. Taisykles taip pat gali nurodyti protokolas. Elgesio taisyklių išmanymas padeda įvertinti situaciją ir suprasti, ko tikimasi iš jūsų konkrečioje situacijoje. Tai apsilankymas, vizitai, jūsų asmeninis stilius ir pagaliau tai, kas galėtų būti vadinama profesionaliu mandagumu ir taktu. Kai vykstate į renginį, atkreipkite dėmesį į kvietime parašytą tekstą. Svečių apranga – planuojamo šventinio vakarėlio dalis.

Kuo iškilmingesnė proga, tuo ramesnės drabužių spalvos. Kuo vėlesnis renginys, tuo tamsesnės spalvos kostiumas. Svarbu: laikas, vieta, renginys, apranga:

12–15 val. priėmimai: vyrams – išeiginis kostiumas, moterims – kostiumėlis arba suknelė su švarku.

16–18 val. arbatos gėrimas: paprastai tik moterims – kostiumėlis arba suknelė su švarku.

17–20 val. Furšetas: išeiginis kostiumas vyrams ir suknelė su švarku – moterims.

17–20 val. Kokteilis: išeiginis kostiumas vyrams ir suknelė su švarku – moterims. Socialiniuose renginiuose po 17 val. – kokteilio valanda. Tai dažniausiai reiškia lūkestį, kad dėvėsite kokteilių suknelę. Jau nuo seno manoma, kad turėtume dėvėti „mažą juodą suknelę“, kurią taip išpopuliarino dizainerė Coco Chanel, taip pat mados žurnalas VOGUE. Ši nuomonė išliko iki šių laikų. Tačiau juoda spalva ne kiekvienam tinka. Bet kiekviena galite dėvėti „savo juodą spalvą“, kuri tamsoje taptų „jūsų juoda maža suknele“ ir pabrėžtų būtent jūsų individualų grožį. Tai gali būti ir bordo, ir tamsiai mėlyna, ir tamsiai ruda ar... Pamėginkite tai nustatyti pačios: atsistokite prieš veidrodį ir pažvelkite, kokios spalvos jūsų akys, plaukai, odos spalva. Ar pastebite žalius, mėlynus, raudonus ar gelsvus atspalvius? Atkartokite savo akių spalvą. Pvz., jei jūsų akys tamsiai rudos, tuomet jums puikiai tiks juoda ar tamsiai ruda. O jei jūsų akyse daug žalios ar mėlynos spalvos, tai jūsų „juoda spalva“ gali būti tamsi miško žalia ar turtinga, tamsi alyvuogių, tamsi nakties mėlyna spalva. Tai bus Jūsų autentiška juoda suknelė. Jei jūsų plaukai juodi – jums išskirtinai tiks tikroji juoda spalva. Taip pat labai universali spalva, kuri tinka daugumai – žalsvai mėlyna. Išmėginkite skirtingas spalvas, pasitarkite su drauge ar specialiste. Atrodysite kitaip, nes kitos dėvės tradicines juodas sukneles, o jūs – „savo autentišką juodą“. Žmonės pastebės jus ir kalbėsis su jumis. Taip sugrius juodos suknelės mitas, o aplink įžvelgsite daugiau spalvų.

19–21 val. Pietūs, iškilmingas priėmimas: tamsus kostiumas, smokingas arba frakas (pagal kvietimo nuorodą) vyrams, ilga vakarinė suknelė – moterims.

21 val. arba vėliau. Vakarienė: tamsus kostiumas arba frakas (pagal tai, kaip nurodyta kvietime), ilga suknelė – moterims.

Iki 20 val. Į visus priėmimus vyrai gali rengtis bet kokios neryškios spalvos kostiumu, jeigu tik tie priėmimai nerengiami nacionalinės šventės proga, valstybės vadovo garbei arba jo vardu, taip pat vyriausybės ar ministro vardu. Į visus priėmimus, prasidedančius po 20 val., vyrams dera rengtis juodu arba tamsiu kostiumu, o moterims – kostiumėliu arba suknele.

Bufeto stalas… leiskite prieiti ir kitiems įsidėti maisto, nebūtina nuolat stovėti prie užkandžiais nukrauto stalo. Nebūtina prisikrauti kupinų lėkščių, o paskui palikti nesuvalgytą maistą. Juk dar bus galimybė jo pasipildyti. Taip pat nereikėtų stengtis „atsigerti už visus metus, nes nemokamai“. Vienu metu darykite vieną veiksmą – arba valgykite, arba gerkite, juolab jei stovimas vakarėlis ir nėra kur pasidėti lėkštės. Venkite maisto, kurį valgydami išsiteptumėte. Jei patiekalą reikia pamerkti į padažą, merkiame tik kartą – apkandžiotų nemerkime dar kartą į bendrą padažo indą. Jei atsikandote to, ko nemėgstate ar negalite sukramtyti – gražiai išspjaukite į servetėlę, kai kiti nemato. Tada radę šiukšlių dėžę išmeskite ar padėkite į padėklą su nešvariais indais. Gerkite saikingai. Alkoholis ir verslas sunkiai suderinami dalykai. Visuomet kontroliuokite save, kiek jo vartojate. Vakarėlis – galimybė kurti stipresnius ryšius ir pristatyti save. Juk nenorite, kad jus prisimintų kaip lėbautoją.

Kiek laiko užsibūti?

Jei vakarėlis nuo 17 iki 19 val., nebūtina išeiti likus minutei iki 19 val. Nors ir kaip jums ten patinka, užsibūti nederėtų. Nebent esate artimas vadovo ar personalo draugas ir norite pagelbėti tvarkant. Išvykite tada, kad dar paliktumėte puikų įspūdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.