Žuvies apkepimas ir vėliau marinavimas tirpale nėra tikrai naujas dalykas, tad Beatos siūlomas Keptos skumbrės escabeche Kūčioms receptas puikiai tiktų ir skumbrei, ir karpiui. Vis dėlto pati Beata dažniausia ruošia skumbrę. Anot B. Nicholson, vien mintys apie minkštą skumbrę ir traškias morkas priverčia nuryti seilę. Nors pagal šį receptą žuvis ruošiama Lotynų Amerikoje ir Ispanijoje, Beatos močiutė taip žuvį iškeptą laikydavo marinate.
Marinatui reikės:
1 raudonas svogūnas
150 ml raudono vyno acto
150 ml vandens
2 morkos
1 šaukštas kumino
1 šaukštas kalendros
Šiek tiek aliejaus
3 (nekupini) šaukštai cukraus
Žuviai reikės:
2 žalios skumbrės
Pusė šaukštelio malto kumino
Pusė šaukštelio maltos kalendros
Aliejaus kepimui
Juodųjų pipirų
Druskos
Gaminimo eiga
Pirmiausia pasiruošiame marinatą. Keptuvėje su trupučiu aliejaus paskrudiname prieskonius, kol pradeda sklisti aromatas. Tuomet įpilame šiek tiek aliejaus ir dedame supjaustytą svogūną. Leidžiame jam truputį suminkštėti. Dedame supjaustytas morkas, leidžiame ir joms truputėlį suminkštėti. Tuomet pilam actą, cukrų, vandenį, leidžiame viskam pavirti vieną kitą minutę.
Marintą supilame į platų indą, kuriame vėliau tilptų žuvis. Marinato būtinai paragaukite. Jis turi būti gana ryškaus skonio.
Tuomet paruošiame žuvį. Filė pabarstome druska, pipirais ir malta kalendra bei kuminu. Apkepame keptuvėje su trupučiu aliejaus, bet vos po kelias minutes iš vienos ir kitos pusės. Jokiu būdu žuvies neperkepame. Tada iškeptą žuvį dedame į marinatą ir leidžiame jame pabūti keletą valandų. Valgome kambario temperatūros.
Daugiau B. Nicholson receptų rasite tinklaraštyje „Beatos virtuvė“.