Per šventes K. ir D. Smoriginų namai pakvips migdolais (receptas)

Užsienio scenose išgarsėjęs lietuvių bosas baritonas Kostas Smoriginas (32 m.) dėl vaidmenų šventes būdavo priverstas sutikti toli nuo namų. Tačiau šios Kūčios ir Kalėdos jam – pirmos savame bute Vilniuje su šeima. Operos solisto žmona Dainora (31 m.) žino, kaip palepinti vyrą ir du mažamečius sūnus. Per Kalėdas ji iškeps gardų migdolų pyragą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė ("Gyvenimo būdas")

Dec 22, 2012, 9:08 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:16 AM

Aktorių Kosto Smorigino ir Dalios Brenciūtės vienturtį sūnų Kostą prieš mėnesį iš Čilės, kur Santjago operoje dainavo Don Žuaną, į gimtąjį Vilnių parviliojo Onegino vaidmuo Piotro Čaikovskio operoje „Oneginas”.

Pirmąkart Lietuvos operos scenoje dainavęs K.Smoriginas prisipažino jautęs didžiulę atsakomybę ne tik melomanams, bet ir savo tėvams, žinomiems menininkams, šeimai.

Užsienyje išgarsėjęs lietuvis neabejojo, kad tėvynėje sulauks išskirtinio dėmesio – atsidurs lyg po didinamuoju stiklu.

Vilniaus miesto operos spektaklyje K.Smoriginui jaunesniajam debiutas puikiai pasisekė, nors prieš tai solistas ir jautė nemenką nerimą.

Namų sienos padeda ir šildo. Tuo įsitikino Milano „La Scala”, Londono karališkosios operos teatro „Covent Garden”, Vašingtono, San Fransisko, Zalcburgo, Berlyno scenose per pastaruosius dvejus metus dainavęs lietuvių bosas baritonas.

Operos solistui šią viešnagę Vilniuje sušildė ne vien gerbėjų ovacijos. K.Smoriginas buvo išsiilgęs šeimos, savų namų, tėvų.

Tad šios žiemos šventės jam – labai brangios. Solisto žmona Dainora, su kuria jis augina 4 metų Kostą bei vienų metų ir dviejų mėnesių Mykolą, daugiausia laiko praleidžia sukdamasi namuose.

Grįžusiam vyrui ji neužkrovė buities rūpesčių, nes puikiai supranta, kad jam reikia mokytis naujų tekstų, ruoštis kalėdiniams koncertams „Arijos iš dušo”.

K.Smorigino žmona – smuikininkė, todėl žino, jog atlikėjui reikia pabūti ir vienam, kad prieš pasirodymą scenoje galėtų susitelkti į vaidmenį.

Gimus pirmam sūnui Dainora ilgam prisirišo prie namų. Ir pirmą, ir antrą vaiką ji augina be auklių pagalbos. Jaunai šeimai daug padeda Kosto tėvai, Dainoros motina.

K.Smorigino jaunesniojo šeimos namų židinio kurstytoja Dainora jaukumą, regis, lengvai sukuria. Ji įsitikino, kad tereikia, jog namuose būtų švaru, garuotų karšti pietūs, kvepėtų pyragais.

Kai K.Smoriginas dainuoja užsienio scenose, pats ruošia sau valgį arba su kolegomis vakarieniauja restorane.

Tačiau namuose Vilniuje jis leidžiasi lepinamas žmonos.

Kostas neatsispiria Dainoros virtoms sriuboms, keptiems čeburekams, pyragams.

„Labai mėgstu kepti pyragus. Kepu ne tik migdolinį, bet ir šimtalapį, obuolių, morkų, kriaušių pyragus. Su vaikais dažnai kepame sausainius, sūnūs padeda juos formuoti. Namuose turiu kuo nors užsiimti”, – nusijuokė kulinarinių idėjų nestokojanti dviejų vaikų mama.

Dainora nemažai receptų perėmė iš šeimininkauti mėgstančios savo motinos ir knygų.

„Kartais kelis receptus sujungiu į vieną”, – pasakodama apie šeimos mėgstamą karamelinį migdolų pyragą prasitarė Dainora.

Moteris šio skanėsto receptą nusižiūrėjo nuo šveicariško riešutų pyrago, kurį anksčiau taip pat kepdavo namuose.

Šveicariško pyrago viršutinio sluoksnio sudėtyje yra medaus. Dainora medų pakeitė sviestu, nes paaiškėjo, kad jos atžalos alergiškos medui. Pakoregavus pyrago receptą, skonis nenukentėjo.

K.Smorigino žmona šį pyragą kaskart kepa kitaip. Be migdolų plokštelių, tinka ir smulkinti lazdynų, graikiniai riešutai.

Šioms šventėms Dainora keps net du karamelinius migdolų pyragus – vieną savo šeimai, kitą – Kosto tėvams. Jaunoji šeima per Kalėdas eis į aktorių Smoriginų namus valgyti keptos žąsies.

Karamelinis migdolų pyragas

Tešlai, iš kurios kepamas pyrago pagrindas, reikės:

200 g miltų

100 g cukraus

150 g sviesto

1 kiaušinio trynio

Pyrago viršui reikės:

120 g sviesto

200 g migdolų plokštelių

200 g rudojo cukraus

6–8 šaukštų grietinėlės

Ruošdami pyrago pagrindą visus produktus suberkite į virtuvinį kombainą ir sutrinkite. Gautus trupinius suspauskite rankomis ir sudėkite į indą, uždenkite ir palikite valandai šaldytuve.

Atšaldytos tešlos gabalus išdėliokite kepimo formoje (Dainora naudojo 28 centimetrų skersmens kepimo formą), suspauskite juos pirštais taip, kad pyrago pagrindas būtų lygus.

Pyrago pagrindą pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą ventiliuojamą orkaitę ir kepkite 15 minučių.

Kol kepa pagrindas, paruoškite kitą pyrago dalį. Ištirpinkite sviestą su cukrumi. Šį mišinį pavirkite apie 5 minutes. Supilkite grietinėlę, migdolus. Išmaišykite.

Ištraukę iš orkaitės apkepusį pyrago pagrindą ant viršaus supilkite masę su migdolais. Sumažinkite orkaitės kaitrą iki 160 laipsnių ir kepkite pyragą dar 20 minučių.

Pyragas įgaus karamelinę spalvą. Tuomet jį traukite iš orkaitės. Skanėstas – ne tik saldus, bet ir kietokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.