Aktorės V. Bičkutės dovana draugams – kūčiukai (receptas)

Nors kūčiukų paprasčiau įsigyti parduotuvėje, kino ir teatro aktorė Valda Bičkutė (32 m.) juos kepa pati. Kūčiukus ji dovanoja ne tik draugams, bet ir per Kūčias vežasi į gimtinę Žemaitijoje.

V. Bičkutė savo kūčiukams nepagailėjo aguonų, todėl jie skanesni negu pirktiniai.<br>T. Bauras
V. Bičkutė savo kūčiukams nepagailėjo aguonų, todėl jie skanesni negu pirktiniai.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė ("Gyvenimo būdas")

Dec 23, 2012, 7:44 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:00 AM

Minkydama mielinę tešlą su aguonomis ir pašaudama į orkaitę kūčiukus vilnietė aktorė prieš kelias dienas vėl sugrįžo į vaikystės prisiminimus, kai šviesaus atminimo močiutė ruošdavo Kūčių vakarienę.

Tuomet Valda su aštuoneriais metais jaunesne seserimi Vaida dažniausiai sukiodavosi po virtuvę, stebėdavo, kaip atsiranda dvylika valgių.

Jiedvi dar labai mėgdavo slėptis po stalu, ir tik pasklidęs gardus kūčiukų aromatas jas kaipmat išviliodavo iš slėptuvės.

„Dabar kūčiukus kepu dėl smagumo. Tai visai nesudėtinga”, – patikino Vilniaus mažojo teatro aktorė, kuri savo kepinių prieš šventes nešėsi ir į darbą norėdama pavaišinti kolegas.

V.Bičkutę nuo pirktinių kūčiukų prieš dvejus metus atkalbėjo filosofijos mokslus baigusi ir viešuosius ryšius studijuojanti sesuo Vaida. Ji pasisiūlė prieš šventes paruošti staigmeną ir iškepė tokius gardžius kūčiukus, kad jie tirpo burnoje.

Savo skoniu, šviežumu naminiai kūčiukai pranoko pirktinius. Todėl seserys šįmet nebeieškojo šio Kūčių valgio parduotuvėse, nes įgavo patirties, kaip juos iškepti.

„Kepant namuose į tešlą galima dėti kiek nori aguonų. Kitąkart jų dėčiau dar daugiau”, – tikino neseniai kūčiukus kepusi aktorė.

Cukraus į tešlą galima berti pagal skonį. Aktorė jo naudojo saikingai, nes jai nepatinka labai saldūs kepiniai.

V.Bičkutė patarė kūčiukus skardoje sudėti ne šalia vienas kito, nes kepdami jie šiek tiek padidėja. Jei bus per arti, sulips ir iškeptus reikės laužyti.

„Žmonės per visą gruodį išragauja pirktinių kūčiukų ir šventėms atsirenka, kokie jiems labiausiai patinka.

Bet namuose juos verta kepti dėl paties proceso. Juk savo rankų darbas – gardžiausias”, – įsitikinusi V.Bičkutė.

Maskvoje dažnai besifilmuojanti Valda į gimtuosius Telšius grįžta retai.

Valda juokavo, kad jai dabar Maskva arčiau negu Telšiai, nes skrydis iš Vilniaus į Rusijos sostinę trunka apie pusantros valandos, o kelionė autobusu iš Lietuvos sostinės į gimtinę – apie penkias valandas.

Pastarąjį kartą tėvų namuose ji viešėjo spalį. Tačiau per Kūčias aktorė tikrai parvyks į gimtuosius namus, nes tądien nėra nei spektaklių Vilniuje, nei filmavimų Maskvoje.

Aktorė Kūčių vakarienės susės su savo tėvais, seserimi, močiute – tėvo motina.

„Gerai, kad dar turime vieną močiutę, kuri tęsia Kūčių vakarienės tradicijas. Ji su mūsų mama ruošia dvylika patiekalų”, – pasakojo aktorė.

Kol ji su seserimi iš Vilniaus atvažiuoja namo, Kūčių valgiai jau būna beveik paruošti.

Valda visai nevalgo mėsos, todėl Kūčios jai – didžiausia šventė.

„Tai, ką labiausiai mėgstu, visuomet būna ant Kūčių stalo: keptos žuvies, grybų, burokėlių, kopūstų, bulvių.

Taip pat mūsų krašte laikomasi tradicijos virti „durniukus kleckus” – iš išspaustų bulvių tarkių paruoštus kukulius su grybų padažu”, – apie žemaitišką Kūčių stalą pasakojo V.Bičkutė.

Kodėl žemaičiai bulvių kukulius vadina „durniukais kleckais”?

Valdai nuo mažens žinomas šio valgio skonis ir jo pavadinimas jau seniai nekelia juoko, nes, pasirodo, jie taip vadinami dėl to, kad yra be įdaro.

„Kuo daugiau padaže grybų, tuo geriau. Žemaitiškas valgis turi būti tirštas ir sotus”, – apie „durniukų kleckų” pagardą užsiminė V.Bičkutė.

Po Kūčių vakarienės seserys Bičkutės mėgsta burtis.

Jos bet kaip suglamžo popieriaus lapą ir jį padega ant lentos arba skardos. Po to stebi, koks šešėlis pasirodo ant sienos suanglėjus popieriui.

Degindama savo sugniaužytą popierių Valda kartą įžvelgė lagaminą, kartą – vyro profilį. Ir viena, ir kita turi sąsajų su ja. Daug keliaujanti aktorė jaučiasi įsimylėjusi ir mylima.

Aktorės kūčiukų receptas

Tešlai reikės:

700 g miltų

pusantro pakelio (viename pakelyje yra 11 g) sausųjų mielių

apie pusės litro pieno

šaukšto sviesto

stiklinės cukraus

žiupsnelio druskos

2 kiaušinių

2 stiklinių aguonų

Į miltus supilkite mieles, cukrų, druską, aguonas. Šiek tiek pašildykite pieną ir jame ištirpinkite sviestą. Pienas neturi būti per karštas, kad miltai nebūtų užplikyti.

Supilkite į miltus pieną, įmuškite kiaušinius. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Pusvalandį palaikykite šiltai, kad tešla pasikeltų.

Iš tešlos suformuokite volelius ir supjaustykite gabalėliais. Išklokite skardą kepimo popieriumi, sudėkite kūčiukus. Juos 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite 15 minučių.

Iš tokio kiekio tešlos galima paruošti tris skardas kūčiukų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.