Kai atsibos Kalėdos namuose – keliaukite į gerą restoraną

Žinome, kad daugumai lietuvių šventvagiška siūlyti Kalėdų patiekalais mėgautis restorane. Tačiau šiemet turime gausybę laisvų dienų, o per jas iki gyvo kaulo pabos tarškinti puodais ir keptuvėmis, kad ir kaip mėgtumėte veiklą virtuvėje. Kompanija „Vynas ir draugai“ pradėjo ieškoti ne šiaip gerų, bet labai gerų vietų, kur dirba išradingas virtuvės maestro ir žmogus, gerai išmanantis bei mokantis pasiūlyti geriausiai derantį vyną. Tas žmogus vadinamas someljė.

Restorano "Telegrafas" komanda: virtuvės šefas Ciaran Gantly ir someljė Narimantas Miežys.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Restorano "Telegrafas" komanda: virtuvės šefas Ciaran Gantly ir someljė Narimantas Miežys.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Jūratė Sprindžiūnaitė („Vynas ir draugai“)

Dec 25, 2012, 5:27 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:30 AM

Ilgai galvos nesukome, nes šių metų Lietuvos someljė čempioną ir Baltijos šalių čempionato prizininką Narimantą Miežį turi viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ restoranasTelegrafas“. Keliaujam, nes be jau išvardintų priežasčių, tai yra nauja vieta, o kas geriau gali būti išskirtinei progai.

Neseniai ten vakarieniavo daugiau nei pusšimtis Gurmanų gildijos narių. Turbūt pirmą kartą šalies restoranų istorijoje svečiai atsistoję dėkojo ne tik virtuvės šefui, bet ir aptarnaujančiam personalui, kuriems dirigavo Narimantas.

Ką gi grįžkime prie Kalėdų meniu. Šefas Ciaran Gantly gražiausių švenčių patiekalams renka ne tik aukščiausios kokybės produktus bei atsižvelgia ir į sezoniškumą, tai yra – ką mums šiuo metu siūlo pati gamta. Taip pat jis nepamiršta geriausių europietiškos virtuvės tradicijų ir skonių. Someljė atidžiai apžiūri produktus, klausia šefo, kaip jie bus ruošiami ir įdėmiai skaito vyno meniu.

Ant stalo jau garuoja kreminė omarų sriuba, paskaninta konjaku ir ikrų kremo putele. Someljė pataria užsisakyti tauraus, aliejiškos struktūros baltojo vyno. Pavyzdžiui, „Louis Jadot Bourgogne Chardonnay“. Tikrai mėgautis sriuba maloniausia su tvirtu, minerališku, bet vaisišku vynu. „Rūgštis paryškina ypatingus ingredientus“, - neįkyri someljė. Profesionalai yra profesionalai.

Toliau seka jūrų velnio žuvis su apkeptomis vėžio uodegėlėmis bei šafrano ir grietinėlės padažu. Gardžiai atrodo garnyrui paruoštos mažos virtos bulvytės. Greta jau stovi taurė su sodrios aukso spalvos vynu. Ir šįkart Narimantas ištikimas šardonė. Tik dabar iš Naujojo pasaulio: „Irony Chardonnay“ iš Kalifornijos Napos slėnio. Vynas minerališkas, dvelkia tropiniais vaisiais, gaiviais žaliaisiais obuoliais. Brandinimas ąžuole jį praturtina grietinėlės ir vanilės aromatais, kurie puikiai tinka į derinį su padažu.

Elnienos nugarinės kepsnys. Gera mėsytė, kurios šefas nesugadina perkepdamas. Įdomiausia čia garnyras iš raugintų kopūstų (labai artima ir miela šaltą žiemą) bei ananasų. Rūgšties ir saldumo skoniai sudera lyg gerai ištreniruota tango šokėjų pora. Kolega pataria neskubėti ir paragauti rankų darbo makaronų iš riešutų, pagardintų vynuogių sultimis. Įdomu, netikėta ir tikrai gardu. Pasitikime someljė rekomenduojamu „Zenato Ripassa Valpolicella Superiore“. Kvapnus, sodrus, net tirštas vynas nepalieka abejingų. Prie tokio net ir maisto nereikia, bet elniena prie jo tiesiog prilimpa.

Dar vienas šefo kalėdinis šedevras - antis su šalavijų ir svogūnų duonos virtinukais bei karamelizuotais raudonaisiais kopūstais. Kol someljė ruošia taures, mūsų kompanija diskutuoja, kas geriau tiks Ronos mišinys ar Burgundija. Narimantas rekomenduoja „Perrin Réserve Côtes du Rhône“ – vaisišką, gaivų, subalansuotą vyną. Buvo galvojančių, kad įdomiau būtų „Pinot Noir“ iš Burgundijos ar net Naujosios Zelandijos, bet brangesnis nei pusšimtis litų. Žinote, vynas labai subtilus dalykas. Kartais verta nesutikti su kolegų nuomone. Bet tada imk ir užsakyk vyno, kurio derme su patiekalu labiau tiki.

Tą vakarą buvome sotūs ir nebegalėjome įvertinti desertų rinkinio Pot Pourri Kempinski” , bet prie gretimų staliukų juo besimėgavę atrodė palaimingai. Žinote, į „Telegrafą“ verta užsukti tik dėl jo, jeigu jau esate tikri, kad kepate skaniausią pasaulyje antį ir tik jūs geriausiai žinote, kaip paruošti vyro sumedžiotą elnią. Ritos Bacytės-Starkuvienės nuotraukos

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.