Kaip paruošti žvėrieną? Elniena su uogomis ir svogūnais raudonojo vyno padaže (receptas)

Kokie pagrindiniai patiekalai dažniausiai puošia lietuvių žiemos švenčių stalus? Daugelyje šeimų jau tapo įprasta, kad pagrindiniam patiekalui šeimininkės renkasi ypatingus receptus, iš kurių gamina šventinius jautienos, kiaulienos, vištienos ar žuvies patiekalus. Portalas lrytas.lt siūlo atsigręžti į senovės lietuvių kulinarines tradicijas, pagal kurias stirnienos, elnienos ar šernienos patiekalai buvo neatsiejama šventinio stalo dalis.

Elnienos ar šernienos patiekalai dar nuo senų laikų buvo neatsiejama šventinio stalo dalis.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Elnienos ar šernienos patiekalai dar nuo senų laikų buvo neatsiejama šventinio stalo dalis.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 25, 2012, 7:59 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:39 AM

Patiekalui reikės:

Elnienos nugarinės – 800 g;

Žiupsnelio šviežių čiobrelių;

Džiovinto kadagio uogų – 5 vnt.;

Jūros druskos – pagal skonį;

Juodųjų pipirų – pagal skonį;

Alyvuogių aliejaus – 1/2 puodelio;

Svogūnų – 4 vnt.;

Česnakų – 1 skiltelės;

Raudono vyno – 1 puodelis;

Šviežių mėlynių – 200 g;

Sviestas – 100 g.

Paruošimas:

1) Su grūstuvu susmulkinkite čiobrelių ir kadagių uogas. Pridėkite didelį žiupsnį pipirų ir druskos. Jeigu neturite grūstuvo, galite naudoti kočėlą ir metalinį dubenėlį. Apšlakstykite mišinį dviem dideliais lašais alyvuogių aliejaus.

2) Nusausinkite elnieną su popieriniu rankšluosčiu ir įtrinkite į ją kadagių mišinio. Mėsą iš visų pusių apkepkite įkaitintoje keptuvėje: apie 6 min. iki vidutinio iškepimo, 7-8 min. – kol visiškai iškeps. Priklausomai nuo mėsos storio ir keptuvės įkaitimo, gali prireikti šiek tiek daugiau ar mažiau laiko. Orientuokitės ne pagal laikrodį, o žiūrėdami, kaip iškepė mėsa! Išimkite mėsą iš keptuvės, padėkite ant lėkštės ir uždenkite folija.

3) Sumažinkite ugnį ir gausiai užpilkite alyvuogių aliejaus. Pridėkite susmulkintų svogūnų ir česnako, kepkite ant mažos ugnies apie 3 minutes, kol jie taps skaidrūs. Padidinkite temperatūrą, įpilkite vyno – tegul pusė jo išgaruoja. Tuomet suberkite uogas ir kepkite ant mažos ugnies apie 4 minutes. Nuimkite keptuvę nuo ugnies, įdėkite sviesto ir po truputį maišydami jį lydykite. Prieskonius dėkite pagal skonį.

4) Supjaustykite elnieną griežinėliais ir patiekite su garuose virtais brokoliais, žalumynais ir bulvėmis. Užpilkite uogų padažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.