Virtuvės šefas siūlo Naujųjų metų naktį ragauti austres

Net ir patiems galima sukurti nuotaiką, lyg būtumėte prabangiame restorane. Tereikia šventinei vakarienei pasiruošti išskirtinių patiekalų ir prie jų kruopščiai priderinti kokybiškus gėrimus. Tuo įsitikinę jau kurį laiką kartu dirbantys restorano „Telegrafas” virtuvės vadovas airis Ciaranas Gantly (48 m.) ir Lietuvos someljė čempionas Narimantas Miežys (26 m.).

„Kad Naujųjų metų sutikimas įsimintų ilgam, pasilepinkite gardžia šventine vakariene”, – pataria virtuvės vadovas C.Gantly (kairėje) ir someljė N.Miežys.<br>R.Bačytės-Starkuvienės nuotr.
„Kad Naujųjų metų sutikimas įsimintų ilgam, pasilepinkite gardžia šventine vakariene”, – pataria virtuvės vadovas C.Gantly (kairėje) ir someljė N.Miežys.<br>R.Bačytės-Starkuvienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 31, 2012, 5:25 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:18 AM

Rudenį Lietuvoje apsigyvenęs ir sostinės viešbutyje „Kempinski Hotel Cathedral Square” dirbantis kulinarijos pasaulyje gerai žinomas airis C.Gantly negaili patarimų trokštantiems patiems susikurti šventinę nuotaiką.

Po pasaulį važinėjantis ir prabangių restoranų valgiaraščius kuriantis virtuvės vadovas įsitikinęs – jei per naujametį vakarą gardžiuositės išskirtiniais patiekalais, šventė atmintyje liks ilgam.

„Šventiniams patiekalams rinkitės tik aukščiausios kokybės produktus. Atsižvelkite į sezoną – ruoškite patiekalus iš tų produktų, kuriuos siūlo pati gamta.

Taip pat nepamirškite geriausių europietiškos virtuvės tradicijų ir skonių”, – patarė išskirtiniu kūrybiškumu pasižymintis C.Gantly. Jo svečių sąraše rikiuojasi pasaulio įžymybės, muzikos žvaigždės, garsūs politikai.

Šių metų naujametei vakarienei virtuvės vadovas siūlo bene didžiausią pasaulio patiekalų lobyno delikatesą – iš Bretanės atkeliavusias austres.

C.Gantly jas rekomenduoja patiekti ant ekologiškų špinatų su šampano ir žaliųjų svogūnėlių sabajono (italų k. – zabaione, prancūzų k. – sabayon) padažu.

Jei neturite galimybės gauti šviežių austrių, galite rinktis ir kitokias jūrų gėrybes.

Pavyzdžiui, ikrus. Šis delikatesas taip pat puikiai tiks šventinei Naujųjų metų vakarienei.

Ragaujant šį prabangų patiekalą Lietuvos someljė čempionas N.Miežys siūlo prisiminti klasikinį austrių ir šampano derinį.

Iškilmingam Naujųjų metų sutikimui puikiai tiktų prancūziškasis šampanas „Taittinger Brut Reserve Champagne”. O šventinės vakarienės pabaigoje būtinas gardus desertas.

Kūrybiškumu virtuvėje garsėjantis C.Gantly neabejoja, kad išskirtinės vakarienės kulminacijai ypač tiktų Jamaikos romo ir razinų ledai, patiekiami su belgiško šokolado biskvitu ir paskaninti itališku orinuku.

Saldūs ledai puikiai dera su atogrąžų vaisių, riešutų ir medaus aromatų ir skonio prisodrintu vynu.

Todėl N.Miežys prie šio deserto siūlo austriškąjį vyną „Weinlaubenhof Kracher Cuvee Beerenauslese” arba romą „Plantation XO”, kuris yra gaminamas Barbadose.

Someljė N.Miežys prie šventinių patiekalų siūlo rinktis tą vyną, kuris labiausiai tiktų prie atskirų konkretaus patiekalo sudedamųjų dalių, o kartu papildytų jo visumą.

Šiuos šventinius patiekalus pamėginkite pasigaminti ir patys.

Naujametis austrių receptas

Dešimčiai porcijų reikės:

10 austrių

300 g šviežių smulkių špinatų

100 ml grietinės

1 skiltelės česnako

muskato pagal skonį

2 kiaušinių

100 ml šampano

30 g laiškinių česnakų

1 citrinos

Paruošimas:

Nuplaukite šviežių špinatų lapelius ir nuskabykite kotelius. Nuplikykite juos verdančiame sūdytame vandenyje, o tada atgaivinkite šaltame vandenyje.

Į puodą pilkite grietinę, įdėkite česnako ir virkite, pirma pagal skonį įbėrę druskos, pipirų ir muskato. Pridėkite nuplikytų špinatų ir pašildykite, bet neužvirkite.

Atverkite austres, atskirkite jas nuo kiauto, pašalinkite viršutinę kiauto dalį, o į apatinę įpilkite šaukštą špinatų mišinio. Ant jo uždėkite vieną austrę.

Sabajono padažo paruošimas:

Ruošdami sabajono padažą plakite kiaušinius ir šampaną dubenyje virš garų, kol plakinys taps šviesus ir purus.

Pridėkite laiškinio česnako ir pagardinkite druska bei pipirais.

Kiekvieną austrę apšlakstykite šiuo padažu ir su visu kiautu pakaitinkite virš karšto kepintuvo.

Išdėliokite austres lėkštėje ir papuoškite citrinos pusele.

Desertas „Telegrafo siurprizas” (10 porcijų)

Šokoladiniam biskvitui reikės:

4 kiaušinių

75 g miltų

125 g cukraus

50 g kakavos miltelių

50 g sviesto

Paruošimas:

Sudėkite kiaušinius su cukrumi į dubenį ir greitai plakite, kol masė taps tiršta. Per sietelį suberkite miltus ir kakavos miltelius, viską pamažu išmaišykite. Kai tešla taps vientisa, lėtai supilkite ištirpintą sviestą.

Paskleiskite tešlą plonu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje 8 minutes. Kai iškeps, išimkite iš skardos, nulupkite popierių ir palikite atvėsti.

Itališkam orinukui reikės:

360 g smulkaus cukraus

30 g gliukozės

6 kiaušinių baltymų

80 ml vandens

Paruošimas:

Cukrų, gliukozę ir vandenį supilkite į puodą, užvirinkite ir virkite, kol pasieks 120 laipsnių temperatūrą.

Plakite kiaušinių baltymus, kol jie taps standūs. Sumažinkite plakimo greitį ir pamažu supilkite cukraus mišinį. Maišykite tol, kol masė atvės (apie 10–12 minučių).

Ledams su romu ir razinomis reikės:

8 kiaušinių trynių

250 g cukraus

100 g vandens

500 ml grietinėlės

2 želatinos lapelių

50 ml romo

100 g razinų

1 šokoladinio biskvito

1 itališko orinuko

Paruošimas:

Užvirinkite vandenį su cukrumi iki 120 laipsnių temperatūros. Išplakite kiaušinių trynius, į juos supilkite cukraus sirupą.

Viską plakite, kol masė pasidarys tiršta.

Užmerkite želatiną šaltame vandenyje, tada supilkite ją į šiltą kiaušinių masę, kad ištirptų. Palaikykite razinas rome 2 valandas, tada sudėkite į kiaušinių masę. Leiskite atvėsti.

Sudėkite plaktą grietinėlę. Išpilstykite masę į paruoštas formeles ir atšaldykite.

Patiekalo patiekimas:

Kai pagal receptą paruoštas šokoladinis biskvitas atvės, iš jo išpjaukite formas ledų formelėms uždengti.

Pagal receptą paruoškite orinukų masę, supilkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu. Kepkite labai karštoje 250 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol parus.

Orinuką uždėkite ant ledų, uždengtų biskvitu, ir patiekite iškart, kol ledai nepradėjo tirpti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.