L. Samėno patarimai: kaip gardžiai paruošti stintas?

Kulinarų virtuvėse viduržiemį pasklinda agurkais kvepiančių stintų aromatas. Būtent sausio pabaigoje šeimininkės laukia, kada jų vyrai, grįžę iš žvejybos, pradžiugins giliuose ežeruose, Baltijos jūroje ar Kuršių mariose gyvenančiomis nedidelėmis žuvimis. Portalo lrytas.lt skaitytojams virtuvės šefas Linas Samėnas siūlo būdus, kaip gardžiai paruošti stintas.

Savo vardo restoraną Vilniaus senamiestyje atidaręs L. Samėnas sako, kad stintas geriausia marinuoti arba kepti. Persistengti ir bandyti įmantriai paruošti stintas – neverta. Šios rūšies žuvis skani ir paprastai paruošta.<br>T. Barzdžius
Savo vardo restoraną Vilniaus senamiestyje atidaręs L. Samėnas sako, kad stintas geriausia marinuoti arba kepti. Persistengti ir bandyti įmantriai paruošti stintas – neverta. Šios rūšies žuvis skani ir paprastai paruošta.<br>T. Barzdžius
Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė

2013-01-26 11:47, atnaujinta 2020-02-08 18:08

Savo vardo restoraną Vilniaus senamiestyje atidaręs L. Samėnas sako, kad stintas geriausia marinuoti arba kepti. Persistengti ir bandyti įmantriai paruošti stintas neverta. Šios rūšies žuvis skani ir paprastai paruošta.

Norintiems stintas marinuoti pirmiausia reikia paruošti marinatą. Naudoti vertėtų vandenį, cukrų, actą, svogūną, druską, krapų stiebus ir kvapniuosius pipirus. L. Samėnas tikina, kad stintų marinavimui tiks ir agurkų raugimui naudojamas elementarus mišinys. Stintas doroti yra paprasta. Belieka tik išimti vidurius ir dėti į keptuvę arba marinatą.

Tiems, kuriems labiau patinka saldesnis marinatas, patartina dėti daugiau cukraus. O rūgštaus maisto mėgėjai į marinatą turėtų dėti mažiau cukraus ir daugiau vandens. Marinuoti galima tiek keptas, tiek šviežias stintas. Prieš dedant žuvis į marinatą, jį reikia atvėsinti.

„Marinate užmerktas stintas reikia palaikyti keturias paras. Valgyti jas galima su raugintais kopūstais arba šviežiomis salotomis. Stintos – geros žuvys, todėl gurmaniškai jas ruošti neverta. Į viską siūlau žiūrėti paprasčiau“, – sako L. Samėnas. Kulinaras tokiu pačiu marinatu ruošia ir silkę, kurią lietuviai yra labai pamėgę.

Restorano virtuvės vadovas pasakoja, kad stintos šiuo metu Lietuvoje labai populiarios, tačiau restoranai jas siūlo retai. Jo vadovaujame restorane, bent jau šį sezoną, lankytojai stintų neparagaus, tačiau kitais metais šios rūšies žuvimi vilniečius ir sostinės svečius Linas ketina pradžiuginti.

„Kaip bebūtų gaila, lašiša yra pagrindinė žuvis daugelyje restoranų. Būtent lašišos patiekalai karaliauja restoranų valgiaraštyje. Mūsų vandenų žuvys dažnai lieka pamirštos“, - sako L. Samėnas.

Siūlome patį paprasčiausią būdą, kaip namuose paruošti keptas stintas. Portalo lrytas.lt skaitytojo atsiųstas receptas:

Kepintos stintos su šviežių agurkų salotomis

Reikės:

1 kg stintų;

miltų;

aliejaus;

druskos.

Salotoms: didelis šviežias agurkas, grietinės, druskos.

Stintas išdarinėkite, nuplaukite, išvoliokite miltuose ir kepkite karštame aliejuje. Iškepusias pabarstykite druska. Agurką pjaustykite kubeliais, paskaninkite druska, išmaišykite su grietine. Patiekalą valgykite su juoda duona.

Šis tekstas pirmąsyk buvo publikuotas 2013 metų sausio 26 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.