Sūris - ne tik prie vyno ar alaus, bet ir prie kavos

Niekam ne paslaptis, jog sūris puikiai tinka prie vyno. Dera jis ir prie alaus. Tačiau sūrio ir kavos draugystė iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kiek neįprasta.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2013, 10:18 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:38 AM

Per daug stebėtis tikrai nereikėtų. Pavyzdžiui, Šveicarijoje sūrio ir kavos derinimas yra jau ilgus šimtmečius gyvuojanti tradicija. Siekdami brendimo laikotarpiu sūrį išlaikyti minkštą, šveicarai jį netgi plaudavo kavos tirščiais, kurie, anot jų, ne tik padėdavo išlaikyti norimą tekstūrą, bet ir pilnai atskleisti visas sūrio skonio natas.

Kavos ir pieno produktų draugystė nesvetima ir pas mus. Juk ne vieno lietuvio pusryčiai neapsiena be sumuštinio su sūriu, sūriu pagardinto omleto ar saldžios bandelės, gausiai apteptos lydytu sūreliu ar varškės kremu. Ką jau kalbėti apie jogurtą ar pienišką košę, dienos pradžioje neretai užgeriamą juoda ar balinta kava.

Tad derinti kavą su sūriu išties yra ne tik įmanoma, bet ir patartina. Svarbiausia, nepamiršti kelių pagrindinių šio „žaidimo“ taisyklių, kurių pagalba du atskiri ir unikalūs skoniai ne tik padės atskleisti vienas kitą, bet ir susijungs į darnią kompoziciją.

O taisyklės čia galioja tos pačios, kaip ir derinant sūrį su vynu – švelnus sūris tiks prie švelniai skurdintos kavos, stipraus ir išraiškingo skonio sūris – prie stipriai skrudintos kavos.

Taigi, švelnusis ožkos pieno chevre, buivolių pieno mocarela, bri, kamamberas, nešatelis, kolbis, rikota ar lietuviškasis varškės sūris turėtų būti derinami tik su labai lengvai paskrudinta kava. Priešingu atveju, per stiprus pastarosios aromatas gali užgožti itin subtilų sūrio skonio.

Tačiau jeigu bri ar kamamberas buvo brandinti kiek ilgiau ir yra „apsivilkę“ storesnį pelėsio sluoksnį, tuomet palankesnis kompanionas jiems būtų kava iš vidutiniškai paskrudintų pupelių. Ši labiau tiks ir tuomet, jeigu prie sūrio derinamas saldus džemas, suintensyvinantis bendrą skonių puokštę.

Prie stipriau skrudintos, todėl tamsesnės, sodresnės ir kartesnės kavos taip pat labiau tiks aštresniu aromatu pasižymintys sūriai, tokie kaip čederis, šveicariškasis ementalis, apencelis, griujeras bei mančego.

Tuo tarpu išraiškingu skoniu pasižymintys ir neretai „smirdukais“ vadinami rokforas, stiltonas, ilgai brandintas asiago sūris, pamezanas, gauda, „Epoisses“ bei plauti žieviniai sūriai, tokie kaip teledžas, munsteris ar „Pont L‘Eveque“, labiausiai tiks prie stipriai ar netgi dvigubai skrudintos gerokai intensyvesniu aromatu pasižyminčius kavos. Be to, niekada nesuklysite, prie pastarosios pasirinkę bet kokį kitą stipriomis šokolado, karamelės ar riešutų natomis išsiskiriantį sūrį.

Na, o espresso mylėtojai, visgi, turėtų sugrįžti prie švelnesnio sūrio. Nepaisant gana koncentruoto ir stipraus skonio, 7 gramai šio klampaus gėrimo geriausiai atskleis šviežio ožkos pieno ar rikotos sūrio aromatus. Ypač, jei pastarasis dar bus pagardintas šlakeliu medaus ar saldžios uogienės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.