Indus kuriantys menininkai įsitikinę - porcelianas geriausiai atskleidžia kavos skonį

Pakvietę į vidų Živilė ir Juris pirmiausia siūlo įsitaisyti erdvioje svetainėje prie rusenančio židinio ir išgerti espreso kavos su namuose keptais pyragaičiais.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 10, 2013, 4:59 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:41 AM

Gelsvas trijų aukštų namas matomas iš toli. Tokiame turi gyventi šilti ir kūrybingi žmonės.

Pakvietę į vidų Živilė ir Juris pirmiausia siūlo įsitaisyti erdvioje svetainėje prie rusenančio židinio ir išgerti espreso kavos su namuose keptais pyragaičiais.

Šeimininkė ant stalo dėlioja jos ir vyro kurtus akinamai balto kaulinio porceliano puodelius su lėkštutėmis, padeda iš tos pačios medžiagos pagamintą begemoto formos cukrinę.

„Masinės gamybos indai būna šalti. Iš jų valgomas maistas praranda dalį skonio savybių. O iš šių rankomis kurtų puodelių gerti malonu. Porcelianas geriausiai atskleidžia kavos skonį”, – aiškino Ž.Bardzilauskaitė-Bergins.

Visos lėkštės, dubenėliai, puodeliai Živilės ir Jurio namuose yra peršviečiamo baltumo, be dekoracijų. Auksu ir spalvomis šiek tiek pagražintos tik cukrinės, sviestinės, padažinės, prieskoninės.

Šeimininkai mano, kad baltuose induose atsiskleidžia visos patiekalų spalvos ir formos.

Žvalgydamasis po menininkų namus įsitikini, kad visa jų kūryba – tik iš porceliano.

Kone kiekvienoje erdvėje galima išvysti iš šios medžiagos Berginų sukurtas interjero puošmenas ir tikrus meno kūrinius. Didžioji jų dalis buvo eksponuojama tarptautinėse parodose ir pelnė apdovanojimus.

Nors abu menininkai kuria iš vienos medžiagos ir darbuojasi tose pačiose namo pusrūsyje įrengtose dirbtuvėse, jų darbai skirtingi.

Daugiau nei du dešimtmečius Kauno gamykloje „Jiesia” bei porceliano fabrike Sankt Peterburge dirbusi Ž.Bardzilauskaitė-Bergins gamina originalius indus, skulptūrines kompozicijas, dekoratyvines lėkštes, vazas.

Jos kūriniai elegantiški, gausiai dekoruoti ir kartu paslaptingi, tačiau lengvai atpažįstami dėl autorės pamėgtų drakonų ir įvairių Zodiako ženklų.

Tarptautinei keramikų akademijai priklausantis iš Rygos kilęs J.Berginas iš porceliano gamina avangardinius, politinį ir socialinį kodą turinčius kūrinius.

„Šiuos darbus sukūriau po to, kai Baltijos šalyse keitėsi politinė sistema. Darbai su Lenino portretu ir nuogomis moters kojomis, sovietine atributika ir bananu ar užsienietiškų cigarečių pakeliu šalia raudonos žvaigždės rodo esminius mūsų visuomenės pokyčius, jos mąstymą.

Tada, kai kūriau, tai buvo to laiko aktualijos, dabar – porceliane išlikusi istorija”, – pasakojo menininkas.

Keletas avangardinių J.Bergino kūrinių Italijoje, Faencos keramikos muziejuje, eksponuojami bendroje kolekcijoje su garsių menininkų Pablo Picasso ir Peterio Voulko darbais.

Sutuoktiniai tikino, kad parodose eksponuojami ir įvairiuose pasaulio muziejuose saugomi jų darbai – tai kūrybos laisvės, sielos ir išgyvenimų atspindys.

Duonai menininkai užsidirba kurdami praktiškesnius indus, suvenyrus, kitas interjero detales, tačiau tam prireikia įdėti ne mažiau kruopštaus darbo.

„Visi mūsų kūriniai atsiranda šiose dirbtuvėse”, – pakvietę į po visu namu įrengtas kūrybines erdves rodė porceliano meistrai.

Tarp daugybės porcelianinių grožybių akį traukia papuošalai. Tai – Živilės dukters iš pirmosios santuokos kūriniai. 28 metų Domilė pasuko motinos keliu – tapo keramike.

Berginų darbai gaminami iš aukštos kokybės angliško porceliano masės, dekoruojami tikru auksu ir ilgai išliekančiais įvairių spalvų dažais. Po to porcelianas deginamas krosnyje.

Nuo kūrinio idėjos iki jos įgyvendinimo paprastai praeina ne mažiau nei mėnuo, o kartais – ir pusė metų.

Pora didžiuojasi, kad iš jų rankomis kurtų kavos ir arbatos servizų geria Lietuvos ir Latvijos prezidentai, kiti garbūs asmenys.

„Sulaukiame daug pageidavimų sukurti tik puodelių ir lėkštučių. Tačiau šalies vadovams esame pagaminę ir po visą servizą”, – sakė menininkai.

Pernai Latvijos prezidentūros užsakymu jie gamino kavos servizą su herbu 12 asmenų. Kiekvienas balto porceliano puodelis dekoruotas šešių spalvų viršglazūriniais dažais.

Iš Berginų kurtų puodelių geria ir mūsų šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Lietuvos valdžios atstovai šių menininkų darbus yra dovanoję Švedijos karališkajai šeimai, aukštiems Islandijos, Kinijos ir kitų valstybių pareigūnams, diplomatams.

„Kaulinio porceliano gaminiai nėra pigūs, tačiau jie turi išliekamąją vertę, nes yra tvirti ir prabangūs. Porcelianiniai indai ir suvenyrai keliauja iš kartos į kartą, tėvai juos dovanoja vaikams, seneliai – anūkams. Šeimos indai puošiami monogramomis”, – pasakojo Živilė.

Berginų kurtas balto porceliano puodelis su lėkštute kainuoja nuo 100 iki 300 litų. Auksu ir spalvota glazūra dengtų puodelių, lėkščių ar kitų indų kaina gali siekti 400–800 litų. Už servizą tenka pakloti iki kelių tūkstančių litų.

Drauge dirbantys Živilė ir Juris susipažino prieš 21 metus Kaune vykusioje keramikų parodoje.

„Pamačiau, kad Juris stovi vienas, priėjau ir užkalbinau. Jis buvo mūsų svečias, nors ir atvykęs iš kaimyninės Latvijos. Tąkart trumpai pasišnekučiavome apie meną ir porcelianą”, – apie lemtingą pažintį pasakojo Ž.Bardzilauskaitė-Bergins.

Antrą kartą lietuvę ir latvį likimas suvedė po pusmečio. Latvijoje vyko Baltijos šalių porceliano dekoravimo simpoziumas. Lietuvės ir latvio dirbtuvės buvo šalia, todėl jie galėjo ilgiau pabendrauti.

Tuomet, kai krito vienas kitam į akį, abu turėjo šeimas. Tačiau ir Živilės, ir Jurio santuokos buvo pradėjusios byrėti.

Kai J.Berginas dar po kelių mėnesių atvažiavo į Kaune vykusį menininkų simpoziumą, jis jau buvo išsiskyręs. Tuomet aštuonmetę dukterį auginusi Živilė taip pat jau buvo laisva.

Įsimylėję keramikai nutarė kurti bendrą laimę. Tačiau kur – Lietuvoje ar Latvijoje? Po ilgų svarstymų J.Berginas dėl mylimos moters sutiko iš Rygos persikraustyti į Kauną. Jam čia patinka.

Juokaudamas latvis kalbėjo, kad jo gyvenimo kelias į Kauną užprogramuotas genuose. Jurio senelis buvo lakūnas ir prieš Antrąjį pasaulinį karą skraidė reisu Ryga–Kaunas.

Prieš susipažindamas su Živile J.Berginas beveik metus gyveno ir kūrė Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur buvo gavęs menininko stipendiją. Vyras turėjo galimybę ten pasilikti gal net visam laikui, tačiau tokia perspektyva jo nežavėjo, o ir savo gyvenimo meilės nebūtų sutikęs.

Amerikiečių mąstymas, kultūra ir gyvenimo būdas latviui buvo visiškai svetimi. O štai lietuvių ir latvių – labai artimi. Be to, ir kalbos panašios.

Puikiai kalbėti lietuviškai keramikas išmoko per dvejus metus, mat jo žmona nė nemėgino su juo kalbėtis rusiškai ar angliškai.

Ž.Bardzilauskaitė-Bergins taip pat pramoko latviškai.

Po vienu stogu apsigyvenusi pora nuo pat pradžių mėgavosi ne tik šiltais jausmais vienas kitam, bet ir galimybe drauge kurti.

Amerikoje J.Bergino įgyta patirtis leido menininkams porceliano dirbinius kurti ne gamykloje, kaip įprasta, o namų dirbtuvėse.

Tuomet jie gyveno keturių kambarių bute Šilainiuose ir balkone buvo pasistatę degimo krosnį.

„Išdegtus indus ir kitus darbus glazūruoti veždavome į šalia Rygos esantį Jurio sodo namą. Vasarą tai daryti nebuvo sudėtinga, tačiau žiemą dirbome sunkiai, nes nešildomose patalpose purškiama glazūra stingdavo ore”, – prisimena Ž.Bardzilauskaitė-Bergins.

Porceliano meistrų kūrybinės kančios palengvėjo po ketverių metų, kai jie atšventė įkurtuves nuosavame name Ramučiuose, kur atsirado vietos ir dirbtuvėms.

Mintis statytis namą porai kilo tuomet, kai Naujojoje Zelandijoje abiejų meistrų kūryba buvo įvertinta solidžiu piniginiu prizu, kurio pakako žemės sklypui įsigyti.

„Pirmiausia įrengėme dirbtuves, o tik po to pradėjome rūpintis kambariais”, – vedžiodami po nuosavas valdas pasakojo kūrėjai.

Beveik visa dirbtuvėse esanti įranga pagaminta šeimininko rankomis.

Daugelį įrenginių jis sukonstravo iš atitarnavusios buitinės technikos. Pavyzdžiui, porceliano glazūravimo prietaisas pagamintas iš senos skalbyklės.

Juris padėjo kurti ir namų interjerą: svetainėje suprojektavo židinį, virtuvėje – baldus, sumontavo šviestuvus.

Pasakodami apie bendrą gyvenimą keramikai prasitarė, kad jų vestuvės įvyko tik po 13 pažinties metų. Po tiek laiko latvis pasipiršo mylimajai. Ko taip ilgai laukė?

„Su Živile tie metai prabėgo labai greitai. Kai gyveni tarsi debesyse, laiko neskaičiuoji. Tačiau vieną dieną supratau, kad turiu elgtis vyriškai”, – paaiškino J.Berginas.

Pora laisvalaikį dažniausiai leidžia kelionėse, ten semiasi įkvėpimo. Kurdami ir ilsėdamiesi įsimylėjėliai yra išmaišę kone visą pasaulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.