Atsargiai: stiklainyje konservuotų gėrybių - nuodai

Prieš vartojimą naminius konservus reikėtų pakaitinti 10 minučių.

Iki pavasario stiklainiuose su konservuotomis gėrybėmis gali susidaryti pakankamai didelis botulino toksino kiekis, galintis pakenkti sveikatai.<br>P.Mantautas
Iki pavasario stiklainiuose su konservuotomis gėrybėmis gali susidaryti pakankamai didelis botulino toksino kiekis, galintis pakenkti sveikatai.<br>P.Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 19, 2013, 2:24 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:48 PM

Apsinuodyti galima ne tik perkant konservus turgavietėse, bet ir naudojant savo paruoštas gėrybes.

Suvalgius sugedusių konservų ne tik paleis vidurius arba pykins. Tyko ir blogesnės pasekmės. Todėl verta įsidėmėti, kad bendri botulizmo simptomai - dvejinimasis akyse, žvairumas, apsunkintas rijimas, sutrikęs kvėpavimas.

Botulizmo sukėlėjų - klostridijų - išskirti nuodai gali prišaukti netgi ir mirtį. Tokių atvejų medikų praktikoje yra buvę.

Pirmieji apsinuodijimo simptomai pasirodo praėjus 12-36 valandoms po to, kai buvo suvalgyta užteršto maisto. Kuo šis laikotarpis trumpesnis, tuo daugiau nuodų pateko į organizmą.

Medikai įspėja, jog botulizmo sukėlėjai itin aktyviai dauginasi prastai termiškai apdorotuose konservuose, taip pat tokiuose, kuriuose pagailėta druskos ir rūgšties.

Todėl verčiau keletą metų laikytus konservuotus produktus išmeskite. Juolab jeigu konservuotų gėrybių dangtelis yra išsipūtęs arba atidarius stiklainį produktų paviršių dengia pelėsis, juntamas nemalonus kvapas.

Tačiau verta įsidėmėti - kartais toksinu užkrėsti maisto produktai išvaizda, skoniu ir kvapu nesiskiria nuo gerų.

Suvalgius net ir porą kąsnių sugedusių konservų, tyko pavojus ilgam atsigulti į ligoninės lovą.

Norint išvengti botulizmo, daržovių, grybų konservavimui reikia naudoti pakankamai druskos arba rūgšties, atsargas laikyti ne aukštesnėje nei 6 laipsnių temperatūroje ne ilgiau kaip metus.

Prieš vartojimą naminius konservus reikėtų pakaitinti 10 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.