Ant L. Imbrasienės Velykų stalo - svogūnų pyragas (receptas)

Svogūnai ir Velykos turi nemažai bendra. Svogūnų lukštai – kiaušiniams dažyti, jų galvos – pyragui. Taip svogūnus pavasario šventei panaudoja „Lietuvos ryto” televizijos laidos „Padėkime augti” vedėja Laura Imbrasienė (35 m.).

Europarlamentaro Juozo Imbraso marti Laura Velykoms tradiciškai kepa svogūnų pyragą.<br>V. Balkūnas
Europarlamentaro Juozo Imbraso marti Laura Velykoms tradiciškai kepa svogūnų pyragą.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas”)

Mar 30, 2013, 4:36 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:28 AM

Velykas vilnietė L. Imbrasienė su vyru Gediminu (34 m.) ir sūnumi Mantu (10 m.) tradiciškai sutinka uošvių namuose.

„Didžiosios metų šventės yra atiduotos į mano anytos Birutės rankas. Ji kaskart mielai ruošiasi Velykoms, ir būtų labai nepatenkinta, jei mes kuriais metais neatvyktume. Tai jau tapo tradicija, todėl švenčių tema niekada nereikia diskutuoti”, – tikino L. Imbrasienė.

Nors jos anyta šventinį stalą būna papuošusi savo ruoštais gardžiais valgiais, marti niekuomet neatvyksta tuščiomis rankomis.

Europarlamentaro Juozo Imbraso marti Laura Velykoms tradiciškai kepa svogūnų pyragą, ruošia mažųjų svečių mėgstamą želė su vaisiais.

L. Imbrasienė neslėpė, kad jai malonu per šventes artimuosius nustebinti nauju receptu.

Kadangi jos sutuoktinis medžiotojas, šaldytuve dažnai būna žvėrienos. Tad L. Imbrasienė šventėms ketina paruošti žvėrienos kepenėlių paštetą.

„Keptuvėje pačirškinu rūkytos šoninės, svogūnų ir kepenėles. Po to masę sutrinu trintuvu. Paštetą pagardinu džiovintomis spanguolėmis ir sudedu į indelius.

Mano šeima labai mėgsta valgyti ką tik paruoštą paštetą – vyrai vis nekantrauja klausinėdami, ar jau galima ragauti?” – pasakojo L. Imbrasienė.

Kaskart Velykų stalui ji paruošia ir desertą – želė iš kefyro ir džiovintų vaisių. „Vaikams labiau patinka ne pirktinė spalvota, o natūrali balta želė”, – įsitikinusi televizijos laidos „Padėkime augti” vedėja.

Be tradicinių svogūnų lukštais ir pavasario žolynais margintų margučių, stalą puoš anytos kepti mieliniai pyragai, namuose paruoštas tortas.

„Dvi Velykų dienas nesinori ištisai prie stalo sėdėti. Per šventes būtinai išeiname pasivaikščioti po gamtą, ridename margučius”, – užsiminė L. Imbrasienė.

Dažyti kiaušinius jai visuomet padeda sūnus. Jau po Naujųjų juodu pradeda kaupti svogūnų lukštus.

„Bandėme kadaise margučius dažyti vašku, bet nepavyko. Marginimo vašku technika nėra paprasta, norėtume su sūnumi jos pasimokyti”, – prasitarė L. Imbrasienė, sūnui perduodanti vis daugiau švenčių tradicijų ir vaišių ruošimo paslapčių.

„Man šeima labai svarbi. Todėl ir berniukui nėra kliūčių mokytis šeimininkauti virtuvėje, susipažinti su švenčių tradicijomis, mylėti savo šeimą”, – sakė L. Imbrasienė, su Mantu šeiminkavusi ir televizijos laidos studijoje.

Laidos vedėja džiaugiasi, kad sūnus nori jai padėti virtuvėje. Tačiau motinai reikia pasitelkti auksinę kantrybę, kad po vaišių ruošimo surinktų jo išmėtytus įrankius ir indus, sušluotų išbarstytus miltus, nuvalytų aplietą stalą.

Valgio ruošimas suburia šeimą.

„Svogūnų pyragas – tikras išsigelbėjimas, nes mano vyrai labai valgūs. O Mantas dar ir moka mane pagirti: „Mamyte, tu mano nuostabiausia, tu taip skaniai gamini.” Ir priėjęs pabučiuoja į kaktą. Todėl man ir norisi dažnai kepti šį pyragą”, – šypsodamasi prasitarė L. Imbrasienė.

Anksčiau L. Imbrasienė svogūnus virtuvėje naudodavo gerokai mažiau negu dabar.

Tačiau kai sykį svečiuodamasi režisieriaus ir laidų vedėjo Vytenio Pauliukaičio namuose buvo pavaišinta jo virta svogūnų sriuba, L. Imbrasienės nuomonė apie šių daržovių skonį pasikeitė.

„Man buvo taip netikėta, jog svogūnų sriuba gali būti tokia gardi. Vaikystėje aš nemėgau svogūnų ir juos išrankiodavau iš visų patiekalų”, – prisipažino Laura.

Tik pavaišinta V. Pauliukaičio sriuba L. Imbrasienė pradėjo mėgti svogūnų patiekalus – ėmė virti svogūnų sriubą ir kepti svogūnų pyragą.

Televizijos laidos vedėja įsitikino, kad ašaroti verčiančių svogūnų aitrumas dingsta juos pakaitinus.

L. Imbrasienė virtuvėje dažnai patiria atradimų džiaugsmą, nes prieš dešimt metų šeimą sukūrusiai moteriai suktis prie viryklės tapo kasdienybe.

„Negimiau mokėdama viską virti ir kepti – išmokau. Buvo ir svilėsių, ir mėsa nežinia kodėl kieta”, – pripažino laidos vedėja. Bet nesėkmės, patirtos virtuvėje, daug ko išmokė.

Svogūnų pyragas su kumpiu

Tešlai reikės:

125 g kepinių margarino

300 ml kvietinių miltų

0,5 šaukštelio druskos

2 šaukštų šalto vandens

Įdarui reikės:

120 g vytinto kumpio (galima naudoti ir šaltai rūkytą šoninę)

4 didelių svogūnų

1 šaukšto kvietinių miltų

Viršutiniam sluoksniui reikės:

300 ml grietinėlės (10 proc.)

4 kiaušinių

1 šaukštelio druskos, juodųjų pipirų

2 šaukštų smulkintų šviežių arba džiovintų čiobrelių

Margariną sumaišykite su miltais, druska ir vandeniu. Tešlą minkykite rankomis, kol pasidarys gelsvi trupiniai. Birią masę dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą, prispauskite prie dugno ir kraštų (bandykite ją suklijuoti). Pusvalandį palaikykite šaldytuve. Per tą laiką pasiruoškite kumpį ir svogūnus. Kumpį supjaustykite juostelėmis, pakepinkite keptuvėje.

Susmulkinkite svogūnus ir ant silpnos ugnies pakepinkite kumpio riebaluose. Jei riebalų pasirodys mažoka, įpilkite šlakelį aliejaus.

Kumpio gabaliukus, svogūnus ir miltus sumaišykite ir palikite šiek tiek ataušti.

Kol įdaras vėsta, pasigaminkite kiaušinių ir grietinėlės plakinį. Jį pagardinkite pipirais, druska ir čiobreliais.

Iš šaldytuvo ištraukite pyrago pagrindą ir ant jo dėkite atvėsusią kumpio, svogūnų ir miltų masę, apliekite plakiniu.

Pyragą kepkite 170–190 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Kepinį galima valgyti ir karštą, ir šaltą. Ir vienas, ir kitas yra labai gardus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.