Žydų šventė Pesachas - be miltinių patiekalų (receptai)

Specialiai lrytas.lt, Izraelis

Įdaryti žuvies kukuliai - tradicinis žydų švenčių patiekalas.<br>H. Isman
Įdaryti žuvies kukuliai - tradicinis žydų švenčių patiekalas.<br>H. Isman
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė („Lietuvos rytas”)

Mar 30, 2013, 3:56 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:05 AM

Kai Izraelyje pasirodo pirmieji pavasario ženklai, visa šalis ima šurmuliuoti švarindamasi. Parduotuvėse perstumdomos lentynos, į dėžes pakuojami produktai, kuriais nebus galima kurį laiką prekiauti, restoranai ir viešbučiai į lauką iškrausto virtuvės įrangą, o kiekviena šeimininkė tol šveičia visus savo virtuvės kampelius, kol namuose nelieka nė vieno trupinėlio.

Toks švarinimasis ir yra ženklas, kad artėja Pesachas – svarbiausia žydų pavasario šventė, kitaip dar vadinama Neraugintos duonos švente.

Šiai šventei ruošiamasi bene kruopščiausiai ir ilgiausiai.

Biblija, pasakodama apie žydų tautos išsivadavimą iš Egipto nelaisvės, mini macas – Pesacho simboliu tapusius keptus duonos paplotėlius.

Nekildintos tešlos macos yra vienintelis kvietinis produktas, kurį leidžiama valgyti visas septynias Pesacho šventės dienas.

Kitų produktų, kuriuose yra grūdų, mielių ir bet kokios natūralios fermentacijos pėdsakų, turi namuose nelikti.

Tad rūpestingos šeimininkės turi iškraustyti iš savo lentynų makaronų, kruopų, sausainių, avižinių dribsnių, duonos, miltų atsargas ir jų atsikratyti arba bent jau paslėpti.

Košerinių reikalavimų besilaikančių restoranų virtuvės išdeginamos atvira ugnimi, kad per klaidą kokiame kampelyje neužsiliktų trupinėlis tradicinės duonos ar smiltelė miltų.

Per Pesacho šventę Izraelio parduotuvėse ir restoranuose nepardavinėjama ne tik duona ir kiti miltiniai kepiniai.

Tą savaitę nenusipirksite alaus ar degtinės – šių gėrimų pavasarinės žydų šventės metu vartoti nevalia.

Šventinei Pesacho savaitei išpakuojami atskiri, tik šioms septynioms metų dienoms skirti indų ir stalo įrankių komplektai.

Svarbiausios vakarienės – sederio – stalas puošiamas balčiausiomis staltiesėmis, sidabrinėmis žvakidėmis ir prasmingomis dekoracijomis.

Prie šventinės vakarienės stalo paprastai susėda gausus būrys svečių, artimų giminaičių ir šeimos narių.

Visų nosis kutenant gardžių valgių aromatams iš pradžių vyksta 3000 metų senumo žydų tautos ritualas – pabėgimo iš Egipto istorijos skaitymas.

Kai skelbiama ilgai lauktos puotos pradžia, ant stalo puikuojasi didžiulės lėkštės garuojančio maisto.

Šeimininkės prie puodų praleidžia ne vieną savaitę, kad per sederio vakarienę nudžiugintų svečius ypatingais patiekalais.

Motinos padalija užduotis savo suaugusioms dukterims ir marčioms, tad kiekviena gali prisidėti prie didžiulės puotos savo ruoštu patiekalu.

Nors šventinė sederio vakarienė kartais tampa puikia proga pristatyti modernios Izraelio virtuvės gardėsius, niekas negali konkuruoti su laiko patikrintais valgiais, puošiančiais kiekvienos svarbios žydų šventės stalą.

Tai vištienos sultinys su macų kukuliukais (kneidlachais), vištienos kepenėlių paštetas, žuvies kotletai, džiovintų vaisių kompotas ir unikalūs Pesacho kepiniai.

Man didžiausią nuostabą kaskart kelia išradingi sumanymai, kuo kepant Pesacho pyragus šeimininkės sugalvoja pakeisti miltus.

Vietoj tradicinių kvietinių miltų sėkmingai naudojama lazdynų, graikiniai ar migdolų riešutai, dažnai sumaltų macų masė.

O populiariausi šventinio laikotarpio saldumynai – įvairiausi kepiniai su kokosų riešutų drožlėmis.

Kokosiniai sausainiai

Reikės:

1,25 puodelio cukraus

5 didelių kiaušinių baltymų

pusės arbatinio šaukštelio

vanilės pastos

žiupsnelio druskos

4 puodelių stipriai suspaustų kokosų drožlių

pusės arbatinio šaukštelio

cinamono

pusės puodelio razinų

pusės puodelio susmulkintų džiovintų spanguolių ar abrikosų

pusės puodelio susmulkintų džiovintų vyšnių

pusės puodelio susmulkintų lazdynų arba karijų riešutų

Dideliame dubenyje suplakite kiaušinių baltymus ir cukrų. Statykite dubenį į garų vonelę (ant puodo su verdančiu vandeniu) ir maišykite baltymų ir cukraus masę, kol cukrus visiškai ištirps (apie 5 min.). Vienintelis būdas patikrinti, ar cukrus jau ištirpo, – patrinti masę tarp dviejų pirštų.

Nuimkite baltymų masę nuo ugnies, įberkite vanilę, druską, kokosų drožles, džiovintus vaisius ir riešutus. Gerai išmaišykite, kad masė susijungtų. Ledams skirtu šaukštu suformuokite rutuliukus ir dėkite juos į skardą, išklotą kepimo popieriumi.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepkite 20 minučių. Jei kepate daugiau nei vieną sausainių skardą, nepamirškite vietomis sukeisti kelių skardų, kad sausainiai iškeptų tolygiai. Atvėsintus sausainius pabarstykite cukraus pudra.

Įdaryti žuvies kukuliukai – tradicinis žydų švenčių patiekalas

Kukuliukams reikės:

900 g maltos žuvies (labai tinka karpis, galima žuvį malti su visais kaulais, galima naudoti tik žuvies filė)

3–4 nedidelių svogūnų

3 žalių kiaušinių

3 kietai virtų kiaušinių

ketvirtadalio puodelio cukraus

3 šaukštų trupintų macų (galima pakeisti džiūvėsėliais)

1 šaukšto druskos

pusės arbatinio šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Sultiniui reikės:

6 puodelių vandens

ketvirtadalio puodelio cukraus

1 arbatinio šaukštelio baltųjų pipirų

2 vidutinio dydžio pjaustytų svogūnų

2–3 morkų, supjaustytų riekelėmis

Žuvį (kartu su kaulais arba be jų) sumalkite labai smulkiai. Sudėkite kitus produktus ir dar kartą viską sumalkite.

Visus produktus, skirtus sultiniui, sudėkite į didelį puodą, užvirinkite ir virkite 15 minučių ant vidutinės ugnies. Prieš pradėdami dėti žuvies kukuliukus ugnį padidinkite iki maksimalios.

Šlapiomis rankomis iš žuvies masės formuokite nedidelius ovalo formos kukuliukus ir atsargiai leiskite juos į verdantį sultinį. Kai sudėsite visus kukuliukus, puodą uždenkite ir troškinkite ant nedidelės ugnies 2,5 valandos.

Kukuliukus patiekite atšaldytus (galima laikyti šaldytuve savaitę), ant kiekvieno kukuliuko uždėkite po riekelę kartu sultinyje virusios morkos. Skaniausia – su raudonaisiais krienais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.