Viso grūdo miltų duonos lazdelės su alyvuogėmis (receptai)

Geriausiuose tradicinę žemdirbystę puoselėjančiuose Lietuvos ūkininkų laukuose užauginti, kruopščiai atrinkti rugiai ir kviečiai sumalami akmeninėmis girnomis. Tokiuose miltuose išsaugomos visos vertingos grūdų medžiagos. Gaminant šiuos miltus sumalami kruopščiai išvalyti sveiki grūdai – visos grūdo sudedamosios dalys.

Rupiai maltuose viso grūdo miltuose yra ir sėlenų, dėl kurių šie miltai yra tikras skaidulinių medžiagų šaltinis, ir grūdų gemalų, kuriuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų ir vitaminų, tačiau beveik nėra sočiųjų riebalų.<br>123rf
Rupiai maltuose viso grūdo miltuose yra ir sėlenų, dėl kurių šie miltai yra tikras skaidulinių medžiagų šaltinis, ir grūdų gemalų, kuriuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų ir vitaminų, tačiau beveik nėra sočiųjų riebalų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 2, 2013, 2:22 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 11:27 PM

Rupiai maltuose viso grūdo miltuose yra ir sėlenų, dėl kurių šie miltai yra tikras skaidulinių medžiagų šaltinis, ir grūdų gemalų, kuriuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų ir vitaminų, tačiau beveik nėra sočiųjų riebalų.

Būtent iš tokių miltų brandinkite raugą ir kepkite naminę duoną.

Iš kvietinių ir speltos viso grūdo miltų išsikepsite ne tik duoną, bet ir visus kepinius, kurie įprastai kepami iš baltų miltų.

Kuo ypatingi speltos kviečių miltai?

Speltos – viena seniausių grūdinių kultūrų. Jos buvo žinomos dar akmens amžiuje. Kitaip nei kitų veislių kviečių, speltų grūdai padengti žiedažvyniais, kurie apsaugo juos nuo ligų ir kenkėjų.

Speltos atsparios mineralinėms trąšoms, todėl pramoniniu būdu jos beveik neauginamos. Tai genetiškai sveiki grūdai, atsparūs aplinkos užterštumui.

Speltų grūduose yra beveik visos mitybinės medžiagos ir vitaminai, kurių reikia visavertei žmogaus mitybai. Svarbiausia, kad vitaminai ir kitos mitybinės medžiagos, kitaip nei paprastuose kviečiuose, kaupiasi ne speltos grūdo apvalkale, bet visuose grūdo sluoksniuose, todėl išlieka net ir smulkiai sumaltuose miltuose.

Speltų grūduose esančios mitybinės medžiagos puikiai tirpsta, todėl organizmas jas lengvai pasisavina. Galbūt todėl kepiniai iš šių miltų ne tukina, o atvirkščiai – padeda reguliuoti svorį.

Speltų grūdų glitimo struktūra kitokia nei kitų kviečių. Tyrimais nustatyta, kad speltų glitimas nesukelia alerginės reakcijos pusei tiriamųjų, jautrių kitų veislių kviečių glitimui.

Viso grūdo miltų duonos lazdelės su alyvuogėmis

Reikės:

350 g kvietinių miltų

300 ml vandens

150 g viso grūdo kvietinių miltų (arba speltos kvietinių miltų)

50 g juodųjų alyvuogių

50 g parmezano sūrio

40 g sviesto (arba aliejaus)

20 g cukraus

10 g druskos

5 g sausų mielių

Į dubenį su šiltu vandeniu suberkite mieles, cukrų, miltus, druską ir ištirpintą sviestą. Smulkiai supjaustykite alyvuoges, sutarkuokite parmezano sūrį ir viską sumaišykite.

Tešlą minkykite tol, kol nelips prie rankų.

Palaikykite tešlą šiltai maždaug 1,5 val. Po to dėkite ją ant miltais pabarstyto stalo ir iškočiokite lakštą.

Lakštą supjaustykite maždaug 0,5 cm storio juostelėmis. Kiekvieną juostelę susukite, sudėkite ant kepimo skardos. Taip paruoštas lazdeles palaikykite apie 30–40 minučių.

Kepkite iš anksto iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 minučių, kol juostelės taps gražios vos rusvos spalvos.

Trapūs speltos miltų sausainiai

Reikės:

740 g speltos miltų

280 g cukraus

260 g sviesto

3 kiaušinių

5 g (1 arbatinio šaukštelio) kepimo miltelių

5 g (1 arbatinio šaukštelio) vanilinio cukraus

Sviestą ir 140 g cukraus išsukite iki purios vienalytės masės. Kiaušinius išplakite su likusiais 140 g cukraus.

Į dubenį suberkite speltos miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir išmaišykite.

Tuomet supilkite paruoštus sviesto bei kiaušinių plakinius ir gerai išmaišykite iki vientisos, kočioti tinkamos tešlos. Pabarstykite stalą miltais ir iškočiokite apie 1 cm storio lakštą.

Supjaustykite tešlą norimos formos gabalėliais (arba naudokite sausainių formeles) ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Sausainių paviršių galima apibarstyti mėgstamais skaldytais riešutais, kokosų ar migdolų drožlėmis.

Kepkite 10–15 minučių iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.