Motinos dienos receptai: Šokolado, vyšnių, plikytų pyragėlių ir karamelės gardėsiai

Pradžiuginti savo mamytes Motinos dienos proga galite ne tik jai įteikdami gėlių puokštę, bet ir palepinę gardžiu patiekalu. Pabandykite sekmadienio rytą mamą nustebinti naminiu ir su meile keptu pyragu ar pyragėliais. Pažadame, jūsų mamos gyvenimas iškart pasidarys saldesnis.

Šokolado ir vyšnių pyragas su romu bei plikyti pyragėliai su kremu ir karamele.<br>nidosreceptai.lt
Šokolado ir vyšnių pyragas su romu bei plikyti pyragėliai su kremu ir karamele.<br>nidosreceptai.lt
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt ir www.nidosreceptai.lt inf.

May 5, 2013, 9:54 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 6:28 AM

Portalo lrytas.lt skaitytojams siūlome išbandyti šiuos gardėsius. Garantuojame, norėsite pakartoti ne kartą!

Šokolado ir vyšnių pyragas su romu

23 cm pyrago formai su išimamu dugnu

1 ir 1/2 puodelio (210g) džiovintų vyšnių

1/4 puodelio (60ml) + 6 šaukštai (90ml) romo (arba viskio, kojako)

1 ir 1/4 puodelio (170g) miltų

1/2 puodelio (50g) geros kokybės kakavos

1/2 a. šaukštelio druskos

1/2 a. šaukštelio sodos

1/2 a. šaukštelio kepimo miltelių

10 šauktų (140g) sviesto kambario temperatūros

2 puodeliai (400g) cukraus (aš dėjau 300g cukraus)

2 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros

1 kiaušinio trynys

1 a. šaukštelio vanilės ekstrakto

2/3 puodelio (180g) kefyro arba neutralaus skonio jogurto

1 puodelis (135g) graikinių, arba karijų, arba migdolų riešutų, paskrudintų orkaitėje ir sukapotų

3/4 puodelio (120g) šokolado granulių, skirtų kepiniams

1. Dieną prieš kepant pyragą vyšnias užpilame ¼ puodelio romo (arba viskio, arba konjako, brendžio). Uždengiame ir paliekame susigerti skysčiui.

2. Sviestu ištepame 23cm skersmens torto formą su išimamu dugnu, išklotą pergamentiniu popieriumi. Pabarstome kakavos milteliais. Įkaitiname orkaitę iki 180C.

3. Sumaišome miltus, kakavą, druską, kepimo sodą ir miltelius.

4. Dideliame dubenyje rankomis arba mikseriu išsukame sviestą su cukrumi, kol masė pasidaro labai puri. Įmaišome po vieną kiaušinį ir trynį, taip pat vanilę.

5. Nuolat maišydami suberiam trečdalį miltų ir kakavos mišinio, tada po kiek laiko pusę kefyro. Tada vėl suberiame ir įmaišome trečdalį miltų mišinio, ir likusį kefyrą. Pabaigoje suberiame likusius birius ingredientus ir gerai viską išsukame. Tada atsargiai įmaišome riešutus ir alkoholyje išmirkytas vyšnias (jei liko nesusigėrusio alkoholio, supilam į tešlą ir jį).

6. Supilame tešlą į formą ir kepame  45 minutes, arba kol medinis pagaliukas įkištas į pyragą būna sausas. Paliekame pastovėti ant viryklės ir atvėsti 15 minučių.

7. Mediniu pagaliuku pyrago paviršiuje padarome  50 skylučių ir pašlakstome 3 šaukštais romo (ar kito alkoholio). Paliekame atvėsti galutinai.

Šis pyragas gali stovėti gerai įsuktas į celofano plėvelę apie savaitę. Jei jums patinka stiprus alkoholio skonis ir vaišinti žadate tik suaugusius, galite palaistyti pyragą kasdien po tris šaukštus alkoholio kelias dienas prieš pateikiant ant stalo.

Plikyti pyragėliai su kremu ir karamele

Plikytai tešlai Choux:

125 ml pieno

100 g sviesto

1/2 šaukštelio druskos

1 šaukštelis cukraus

150g miltų

4 kiaušiniai

1 kiaušinis sumaišytas su 2 šaukšteliais pieno – pyragėlių glazūrai

Įdarui:

150ml plakimui skirtos grietinėlės

3 kiaušinių tryniai

70g cukraus

20g miltų

250ml pieno

1/2 vanilės ankšties (arba vanilės esencija)

Truputis sviesto arba cukraus pudros

Karamelės glazūrai:

250 g cukraus

Pirmiausia pasigaminame kremą, nes jis šaldytuve (prieš sumaišant kremą su plakta grietinėle) gali stovėti dieną ar dvi.

Suplakame kiaušinių trynius su trečdaliu cukraus iki baltumo. Įmaišome miltus, kol masė gaunasi vienalytė.

Nedideliame puode užkaičiame pieną su likusiu cukrumi ir vanile. Kai tik jis užverda, pamažu maišant supilam karštą pieną į trynių masę. Gerai išplakame ir viską supilame atgal į puodą. Užverdame ant nedidelės ugnies ir nuolat maišant verdame apie 2 minutes, kol masė sutirštės (tik maišykit intensyviai, kad nesigautų gumuliukai).

Perpilame kremą į indą, kuriame jis stovės šaltai, viršų pabarstome cukraus pudra arba uždedame kelis gabalėlius sviesto – tai padės išvengti susiformuoti kietai „plutelei”. Kai atvėsta, dedame kremą į šaldytuvą ir gerai atšaldome.

Išsikepame plikytos tešlos pyragėlius: Įkaitiname orkaitę iki 180C.

Nedideliame puode sumaišome pieną, 125ml vandens, sviestą, druską, cukrų. Užkaičiame puodą. Kai tik skystis užverda, tuoj pat nukeliame nuo ugnies. Supilame miltus ir mediniu šaukštu energingai maišome, kol masė sušoka į minkštą visumą. Vėl puodą uždedame ant nedidelės ugnies ir dar kurį laiką šią minkštą masę maišome, kol ji išdžiūsta, apie minutę. Išjungiame ugnį. Į masę  įmušame kiaušinį, ir gerai išmaišome, kol kiaušinis pilnai įsikorporuoja į tešlą. Tą patį padarome su likusiais kiaušiniais (po vieną). Pabaigoje masė turi būti minkšta ir žvilganti.

Konditerinio maišelio pagalba formuojame mažučius „burbuliukus” skardoje, padengtoje kepimo popieriumi. Jei norite tokių mažų vieno kąsnio pyragėlių kaip mano, darykite juos ne didesnius nei 1cm skersmens, nes šie pyragėliai išaugs 3 kartus kepdami.

Palikite nemažus tarpus vienas tarp kito. Kiekvieną pyragaitį patepame kiaušinio ir pieno plakiniu ir pašauname į orkaitę. Kepame apie 10 minučių, kol jie paruduos ir „išdžius” Išimame ir pilnai atvėsiname ant grotelių. Atvėsusiems pyragėliams apačioje padarome mažytę skylutę, pro kurią įpurkšime kremo.

Gaminame karamelę: puode užkaičiame cukrų ir kai jis pradeda tirpti ir kraštuose tamsėti, maišome, stebėdami, kad nesudegtų, kad spalva būtų auksinė ir tolygi. Nukeliam iškart nuo ugnies. Tuoj pat, kol karamelė dar nesustingo, pamirkome viršutinę pyragėlių dalį į karamelę ir dedame kiekvieną ant grotelių, kad sustingtų. Jei karamelė sustingsta, pašildome ją lengvai, kad suskystėtų ir dirbame toliau.

Pabaigiame ruošti kremą: išplakame grietinėlę iki standžių putų ir ją atsargiai sumaišome su paruoštu kremu. Masę sudedame į konditerinį krepšį su plonu antgaliu (3-5ml) ir šiuo kremu pripildome kiekvieną pyragėlį.

Jei nesiryšite statyti pilies, galite sudėti pyragėlius į kalnelį ir juos papuošti bestingstančios karamelės siūlais (karamelę kabinkite šakute ir tempkite, kol gausis ilgi ir lankstūs siūlai, kurie iškart ims kietėti).

P.S. Šį desertą dariau pirmąkart labai seniai – prieš gerus 20 metų. Tada dar buvau visai nepatyrusi, ne daug ką virtuvėje išbandžiusi studentė, jauna mama. Receptą išsiverčiau iš kažkokio vokiško žurnalo, ir viskas gavosi puikiai. Ypač žavingai atrodė karamelės dekoracijos – siūlai, tuomet dar niekam niekur nematyti. Taip papuoštą kūrinį neapdairiai padėjau kelioms valandoms į šaltą rūsį (nuosavame name), o kai atėjus deserto metui nuėjau jo paimti, nustėrau – iš mano karamelinių dekoracijų bebuvo likę tik keletas drėgnų karamelės lašelių, kabančių lėkštės kraštuose:( Tad geriausia šį desertą pateikti iškart, kai tik jį pagaminate.

P.P.S. Kad ir koks tobulas šis desertas iškart pagamintas, jis žvėriškai skanus net praėjus 2-3 dienom po šventės, kuomet į plikytus pyragėlius būna susigėręs ne vien kremas, bet ir visa karamelė… Kartą šių pyragėlių paragavęs, niekaip negali sustoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.