„Vyno dienas“ atidaręs A. Starkus: „Vynas – tarsi bendravimo forma“

Sostinės Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) jau devintąjį kartą duris atvėrė didžiausia metuose vyno šventė Lietuvoje „Vyno dienos“. „Džiugu, kad kiekvienais metais šis renginys auga ir pritraukia vis daugiau lankytojų. Ačiū jums visiems“, – oficialioje atidarymo ceremonijoje penktadienio popietę sakė Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arūnas Starkus.

Renginio organizatorius Arūnas Starkus.<br>V. Balkūnas
Renginio organizatorius Arūnas Starkus.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

May 24, 2013, 2:53 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:53 AM

Pasak jo, šiemet gegužės 24-25 dienomis vykstantis renginys gurmanų tarpe jau spėjo tapti laukiamiausiu metų renginiu. Čia kiekvienas gali susipažinti su Lietuvos ir pasaulio vyno kultūra, paragauti įvairiausių gėrimų bei gardžių delikatesų.

Į renginio atidarymą atvyko ir nemažai svečių ir užsienio, ambasadorių, politikų. Savo žodį tarė ir tiesiai iš Seimo atskubėjęs Andrius Kubilius. „Nesijaučiu dideliu vyno specialistu, tačiau manau, kad šis renginys – labai gera preliudija į Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungai“, – sakė buvęs premjeras.

Pasak jo, Europa kūrėsi ne tik krikščioniškų vertybių, bet ir vyno kultūros pagrindu. Politikas užsiminė, kad vyno kultūros Lietuvoje puoselėjimas yra glaudžiai susijęs su šalies integracija Europos Sąjungoje, todėl tokie renginiai Lietuvai svarbūs ir santykių su užsieniu formavimo prasme. „ES, kaip ir „Vyno dienose“, mūsų laukia ilgas ir skanus kelias“, – juokėsi A. Kubilius.

Renginio metu scenoje buvo pagerbtas ir Albertas Koncijalovas, kuris šiemet tapo sertifikuotu someljė. Tai jau devintasis tokio pobūdžio diplomas Lietuvoje.

Po oficialių kalbų, A. Starkus, kaip ir kiekvienais metais, atkimšo vyno butelį ir „Vyno dienas“ skelbė atidarytas.

Į dvi dienas vykstančią parodą vyndariai atvyko iš įvairiausių pasaulio kampelių. Čia galima pabendrauti su Italijos, Portugalijos, Ispanijos ar Prancūzijos atstovais.

„Vyno dienos“ tuo pačiu yra ir puiki proga restoranų, kavinių ir vyninių šeimininkams vienoje vietoje per trumpą laiką susipažinti su naujienomis ir pabendrauti su savo srities žinovais.

Renginio organizatorius džiaugėsi, kad kasmet atsiranda vis daugiau mažų vyninių, restoranų ir kavinių, kurie nori prisidėti prie „Vyno dienų“. „Paroda tampa vis labiau konkurencinga, tai geras ženklas“, – šypsojosi jis.

Pasak jo, per visą savo egzistavimo istoriją renginys sustiprėjo ir išsiplėtė, čia naudingos informacijos gali rasti ir profesionalas, ir mėgėjas. „Stengiamės, kad žmonės susipažintu su vynu. Norime, kad žmonės pajustų, jog vynas – ne šiaip prekė. Apie jį reikia išmanyti“, – sakė jis.

Vyno žinovas užsiminė, kad parodai komplimentų negaili net ir geriausi vyno ekspertai iš užsienio. Daug keliaujantis jaunimas svečiose šalyse ragauja gerą vyną, pamato daug naujovių. Negalime atsilikti ir Lietuvoje“, – sakė A. Starkus.

Lietuvos publiką jis vadino intelektualia ir suprantančia, kad vyno kultūra, tai nėra gėrimo kultūra. Jo žodžiais tariant, tai ištisa maisto kultūra, kai negeriama, o užsigeriama. Kai tikslas - atrasti kažką naujo, o ne apsvaigti nuo alkoholio.

Pirmąją dieną į ŠMC kviečiami profesionalai. Čia bus skaitomi įvairūs pranešimai, vyks susitikimai, diskusijos. Tuo tarpu šeštadienį čia laukiami visi, kurie bent kiek domisi vyno kultūra arba nori apie ją sužinoti. Pasak A. Starkaus, kiekvienais metais pusę renginio lankytojų sudaro tie, kurie apsilankė čia praėjusiais metais. „Per visus devynerius metus sulaukėme apie 20 tūkst. lankytojų. Vynas – tarsi bendravimo forma“, – juokėsi A. Starkus kviesdamas nepraeiti pro šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.