Patarimai, kaip protingai maitintis

Visi tikriausiai žino populiarų posakį: „Esi tas, ką valgai.“ Bet svarbu ne tik tai, ką mes valgome, bet ir kaip valgome.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 6, 2013, 3:47 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:02 PM

Ką reiškia protingai maitintis? Visiškai įsitraukti ir sutelkti dėmesį tik tam procesui. Yra net toks terminas, kaip „beprasmiškas valgymas“. Gaila, bet dauguma mūsų maitinasi būtent beprasmiškai. Išvada: suvalgome daug nereikalingo maisto, kartu nepridėdami sau sveikatos.

Beprasmiško valgymo priežastys:

Dėmesį atitraukiantis valgymas

Rusų interneto portalas mycharm.ru rašo, kad jeigu valgote tikrindami elektroninį paštą, žiūrėdami serialą ar dar ką nors veikdami, paprastai persivalgote.

Kai psichologiškai nesutelkiate dėmesio į valgymą, būna sunku pajusti ir maisto skonio savybes, ir iš esmės negalima patirti malonumo valgant. Be to, kai tuo metu būnate užsiėmę kitais dėmesį atitraukiančiais dalykais, nepajuntate ir smegenų signalų, pranešančių, kad jau esate sotūs. Priešingai – jos ir toliau diktuoja: „Noriu valgyti!“ Suprantama, tada suvalgyto maisto kiekis gerokai padidėja.

Stresinis valgymas

Stresas daro įtaką hormonų, skatinančių apetitą, lygio padidėjimui. Stipriai susinervinus galima suvalgyti daug daugiau, kadangi organizmas stimuliuoja alkio pojūtį. Be to, stresas susikaupia dienos pabaigoje, todėl taip svarbu mokėti atsipalaiduoti, norint nepersivalgyti.

Emocinis valgymas

Daugelis persivalgo, kai nori maistu numalšinti nerimą, nuobodulį, liūdesį. Todėl tokiais atvejais geriausiai išgerti arbatos puodelį ir mėginti atsipalaiduoti.

Ką reikėtų daryti, norint protingai maitintis?

Valgykite lėčiau! Padidinkite valgymo laiką mažiausiai du kartus. Jei vištienos su daržovėmis porciją paprastai suvalgote per 10 minučių, tai dabar pratęskite šį procesą iki 20 minučių.

Stenkitės valgydami neatitraukti dėmesio. Išjunkite mobilųjį telefoną, kompiuterį, televizorių. Susitelkite tik ties valgymu. Pamėginkite patyrinėti skonį, spalvas, valgio turinį ir tirštumą. Išsiaiškinkite, ar jums skanu tai, ką valgote. Pradžioje turėtų būti gana keistas pojūtis, tačiau nė patys nepajusite, kaip įsitrauksite į tą „žaidimą“.

Valgykite tik tada, kai norite. Jokių užkandžiavimų prabėgomis ar darbe. Atskirkite valgymą nuo kitų užsiėmimų.

Prieš valgydami penkis kartus giliai, iš lėto įkvėpkite ir iškvėpkite. Tai veikia kaip natūralūs trankvilizatoriai!

Kai atsiranda alkio jausmas, išgerkite stiklinę vandens ir palaukite 15 minučių. Paprastai per tą laiką galima atrasti mintis apie valgį atitraukiančių užsiėmimų. Tik jei jūs iš tikrųjų alkani, praėjus 15 minučių vėl užsinorėsite valgyti.

Ilsėkitės ir stenkitės gerai miegoti. Jei jaučiatės pavargę, apetitas sustiprėja 25 procentais. Jei išmiegate septynias-aštuonias valandas per parą, tai jums neteks persivalgyti.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.