Prieskoninių augalų galima užsiauginti balkone, bet D.Baumilė jų ir šviežių daržovių nusiperka ūkininkų krautuvėlėje. Čia ji randa ir šviežių špinatų.
Šios žalialapės daržovės Dainei taip patinka, kad ji net makaronus dažniausiai renkasi žalios spalvos – tuos, kurių sudėtyje būna špinatų.
Vilnietei skaniausi taip išvirti makaronai, kokius italai vadina „al dente“ (liet. – ant danties). Jeigu kramtant atrodo, kad makaronai dar nėra išvirę – tai ženklas, kad reikia nukelti puodą ir juos nukošti.
O Baumilų duktė Smiltė mėgsta tik gerai išvirusius makaronus.
Tačiau labiausiai patiekalo gardumą nulemia padažas. Jį ruošiant negalima skubėti.
Iš pradžių D. Baumilė įpila į keptuvę šaukštą aliejaus, pakepina česnakų su svogūnais, suberia smulkintų džiovintų pomidorų, o tada – geras dvi saujas šviežių špinatų.
Špinatams suglebus keptuvę reikia nukelti nuo kaitlentės. Tada viską sudėti į smulkintuvą. Į tokią tyrę galima įpilti šiek tiek grietinėlės, pagardinti ją druska, pipirais ir dar šiek tiek patroškinti.
O kitoje keptuvėje galima paskrudinti nesmulkintų kedrų riešutų.
Skrudinti riešutai kartu su špinatų padažu dedami į lėkštę ant virtų makaronų.
Kad būtų dar skaniau, šiam patiekalui D.Baumilė naudoja parmezano sūrį.
„Toks špinatų padažas universalus. Jis tinka ne tik prie makaronų, bet ir prie vištienos kepsnelių.
Jei špinatų padažo lieka, ne bėda. Jis gali praversti kitą kartą“, – aiškino D.Baumilė.
Taupydama laiką vilnietė pasidaro špinatų padažo kur kas daugiau, nei vienu metu suvalgo jos šeima. Tik makaronų ji verda tiek, kad neliktų. Mat pakaitinti makaronai jau nėra tokie skanūs.
O iš anksto pagamintą špinatų padažą galima įvairiai pakaitinti: mikrobangų krosnelėje, keptuvėje ar orkaitėje kartu su makaronais.
Teisininkė mėgsta gaminti ir rūgštynių sriubą.
Dažniausiai rūgštynių lapų ji prisirenka ilsėdamasi gamtoje.
Į rūgštynių sriubą galima įmaišyti dilgėlių, ypač tada, kai organizmas nusilpęs ir gresia mažakraujystė.
D.Baumilė prisimena ir vieną naudingą šeimos gydytojos patarimą. Kai duktė Smiltė buvo dar maža, medikė patarė prisiskinti vos išsiskleidusių dilgėlių ir plikyti arbatą, kuri yra geležies šaltinis.
Špinatų padažas (makaronams arba paukštienos kepsniams)
Reikės:
4 saujų špinatų lapų
8–9 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
1 svogūno
2 česnako skiltelių
200 ml grietinėlės
saujos kedrų riešutų
druskos, juodųjų pipirų
1 šaukšto aliejaus
Gerai nuplaukite špinatų lapus. Svogūną supjaustykite kubeliais, česnakus – griežinėliais, pomidorus šiek tiek pasmulkinkite. Įkaitinkite gilioje keptuvėje aliejų, apkepinkite svogūnus ir česnakus, tada – pomidorus ir galiausiai – špinatų lapus.
Daržoves susmulkinkite smulkintuvu, į jas įpilkite grietinėlės ir padažą dar šiek tiek pakaitinkite.
Makaronus apliekite padažu, apibarstykite kedrų riešutais, galima paskaninti tarkuotu parmezanu.
Rūgštynių sriuba
Reikės:
šviežių rūgštynių lapų
8 virtų putpelių kiaušinių
1 morkos
1 svogūno
2 bulvių
1,5 l daržovių sultinio
krapų
druskos, juodųjų pipirų
valgomojo šaukšto aliejaus
Svogūnus ir morkas supjaustykite kubeliais. Puode įkaitinkite aliejų ir juos pakepinkite. Įpilkite daržovių sultinio, užvirinkite. Tada suberkite kubeliais pjaustytas bulves.
Kai daržovės suminkštėja, sudėkite smulkintų rūgštynių, supjaustytų kiaušinių puselių, smulkintų krapų.
Sriubą sūdykite pagal skonį, įberkite ką tik sumaltų juodųjų pipirų. Šią sriubą galima balinti grietine.