Kulinarija trukdo atskirti vaisius nuo daržovių

Milijonai britų klysta, bandydami įvairius augalus priskirti prie vaisių ar daržovių.

Dažnas įpratęs pomidorą vadinti daržove, nors išties tai - vaisius.<br>T. Stasevičius
Dažnas įpratęs pomidorą vadinti daržove, nors išties tai - vaisius.<br>T. Stasevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 22, 2013, 9:33 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:44 AM

Skubėti tyčiotis dėl tokio nenuovokumo nereikėtų. Kurie augalai priklauso vaisiams, o kurie priskirtini daržovėms, atskirti ne taip ir paprasta. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad pomidorai, alyvuogės ar cukinijos yra vaisiai?

Britų interneto portalo GardeningExpress.co.uk atlikta apklausa parodė, kad vos 51 proc. respondentų sugebėjo pomidorus teisingai priskirti vaisiams.

Britai klaidingai daržovėms priskiria ir agurkus, avokadus bei cukinijas. Visi šie augalai techniškai yra vaisiai, nes turi sėklų.

91 proc. apklaustųjų manė, kad daržovė yra ir pipiras.

Dienraštis „The Independent“ rašo, kad dabartiniai britai kaip niekad prastai išmano apie ankštinius augalus. Vos vienas procentas apklaustųjų ankštinius žirnius teisingai pavadino vaisias. Net 97 proc. apklaustų britų suklydo alyvuoges ir baklažanus priskyrę prie daržovių.

Tik 14 proc. žmonių žinojo, kad cukinijos yra vaisiai, o 93 proc. suklydo manydami, kad moliūgai – daržovės.

Vos 4 proc. apklausoje dalyvavusių britų žinojo,kad kvapieji moliūgai yra vaisius. Geriau sekėsi identifikuoti agurkus. Juos prie vaisių teisingai priskyrė 34 proc. respondentų.

Apklausoje dalyvavo 480 suaugusiųjų. Jie teigė, kad vertinant augalus labiausiai koją kišo kulinarija. Dėl to, kad dalis vaisių naudojami ruošiant pikantiškus patiekalus, daugelis manė, kad jie turėtų būti daržovės.

„Visi žino, kad pomidorai yra vaisiai, bet kai kurie kiti sąraše atsidūrę augalai buvo labai apgaulingi. Visada maniau, kad ankštiniai žirniai yra daržovė. Bet pagalvojus, kad šie augalai auginami iš džiovintų žirnių, kurie yra sėklos, supranti, kad jie turėtų būti vaisiai“, – sakė vienas respondentas.

Apklausą padariusio interneto puslapio GardeningExpress.co.uk atstovas patarė, kaip lengviausiai suprasti, kurį augalą priskirti vaisiui, o kurį – daržovei. Vaisiai turi sėklas.

Avokado ar alyvuogės sėklos yra jų kauliukai.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.