Įsimylėjėlių pomėgis – kulinarinės varžybos (receptai)

Dainininkas Justinas Lapatinskas (25 m.) įsitikinęs, kad saldūs pyragai – ne maistas. Tad pagal savo receptą kepa vyrišką pyragą – sotų, pikantiško skonio. Įprastai jo kepinys būna iš dviejų dalių: viena – su kumpiu, kita – su krevetėmis. Antrąją dalį Justinas skiria mėsos atsisakiusiai mylimajai Miglei Banevičiūtei.

Vilniečiai J.Lapatinskas ir jo širdies draugė M.Banevičiūtė vienas kitą stebina gardžiais patiekalais.<br>V. Ščiavinskas
Vilniečiai J.Lapatinskas ir jo širdies draugė M.Banevičiūtė vienas kitą stebina gardžiais patiekalais.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

2013-06-29 15:02, atnaujinta 2018-03-05 02:17

Pusantrų metų kartu gyvenančius muzikinio projekto „Žvaigždžių duetai. Istorija prasideda iš naujo“ nugalėtoją J. Lapatinską ir odontologę M. Banevičiūtę sieja pomėgis šeimininkauti virtuvėje.

Linksmybes naktiniame klube pora iškeitė į vakarus namuose – jiems smagiau pasisukioti prie viryklės.

Justinas ir Miglė ne tiktai gardžiais valgiais lepina vienas kitą, bet ir dalyvauja draugų bei kaimynų rengiamuose kulinariniuose vakarėliuose, kuriuos šmaikščiai pavadino „Virtuvės virtuozai“.

Šie kas mėnesį rengiami vakarėliai būna teminiai. Dalyviai iš anksto aptaria, kokius patiekalus namuose paruoš ir atsineš į pobūvį.

J. Lapatinskas su drauge jau yra dalyvavę užtepėlių, salotų, fondiu ir kepsnių vakarėliuose. Ragaudami patiekalus, dalyviai renka gardžiausią.

Dainininko mylimoji porą kartų buvo išrinkta geriausia vakaro kulinare – Miglė geriausiai pasirodė salotų ir užtepėlių vakarėlyje.

Tokiems kulinariniams susitikimams su draugais ir kaimynais M. Banevičiūtė rengiasi labai kruopščiai – ji visuomet tikisi laimėti.

Ne mažiau entuziastingai kulinariniams „Virtuvės virtuozų“ susitikimams ruošiasi ir J. Lapatinskas.

Artimiausiu metu vyks bulvių patiekalų vakarėlis, kuriam dainininkas įsipareigojo išvirti 30 didžkukulių: pusę jų – su mėsos įdaru, pusę – su varškės.

J. Lapatinskas turi įgūdžių virti didžkukulius, todėl neprisileidžia minties, kad jie galėtų ištižti ir jam tektų apsijuokti prieš bičiulius.

Juos gaminti jis išmoko stebėdamas, kaip tai daro jo mama. Iš Druskininkų kilęs atlikėjas namų virtuvėje sužinojo ne vieną kulinarinę paslaptį.

J.Lapatinskas ir dabar nesinaudoja receptų knygomis. Prie viryklės jis mėgsta improvizuoti, ragauti ir sukurti savitas patiekalų receptūras.

Atlikėjas jaučia turįs įgimtą kulinaro gyslelę, todėl jam suktis virtuvėje ne kančia, o poilsis.

Justinas neslėpė, kad nemažai virtuvės gudrybių išmoko ir iš Miglės.

„Kol gyvenau vienas, stengdavausi pavalgyti kuo greičiau: nusipirkdavau prekybos centre dešrainį ir pašildydavau mikrobangų krosnelėje. Valgiui ruošti būdavo gaila laiko. Dabar mums smagu ką nors virti ar kepti – juk vienam kitą malonu nustebinti“, – tikino J.Lapatinskas.

Dainininko draugė prieš trejus metus atsisakė mėsos, nes ja apsinuodijo. Dabar Miglė dažniausiai ruošia įvairias salotas.

Daržovių ir žalumynų patiekalai porai nepabosta, nes juos galima romantiškai patiekti.

Grįžęs namo J.Lapatinskas ne kartą rado žvakėmis papuoštą stalą.

Poros kasdienybėje yra ir daugiau romantiškų ritualų: Justinas kiekvieną rytą mylimajai į lovą atneša kavos. Šis ritualas M.Banevičiūtei atstoja žadintuvą.

Savus ritualus jau susikūrę mylimieji neslėpė, kad jeigu vienas kitam būtų netikę, po poros bendro gyvenimo mėnesių būtų išsiskyrę. Tačiau taip neatsitiko, ir juodu kartu eina bendru gyvenimo keliu.

Beveik prieš porą metų, kai po Jūros šventės M.Banevičiūtės vienas bičiulis paprašė parvežti jį į Vilnių, mergina nesitikėjo, kad bičiulis vyks ne vienas. Antrasis bendrakeleivis buvo šventėje koncertavęs J.Lapatinskas.

„Pakeliui užsukome į Žemaitiją pas Miglės tėvus, ten pavalgėme, o grįžę į Vilnių penkis mėnesius nesimatėme, nes dalyvavau šokių projekte.

Pasibaigus projektui Miglei parašiau žinutę, pradėjome draugauti. Netrukus kartu apsigyvenome, nes pasimatymams neturėjome laiko“, – pasakojo J.Lapatinskas, su širdies drauge ketinantis kurti šeimą.

Justo sotusis vyrų pyragas

Pyragui reikės:

500 g bemielės sluoksniuotos tešlos

400–450 g varškės

400 g fermentinio sūrio

150 g kumpio (virto arba rūkyto)

180–200 g mažųjų krevečių (virtų, be kiauto)

1 kiaušinio

1 valgomojo šaukšto aliejaus (galite naudoti margariną ar sviestą)

2–3 česnako skiltelių

pagal skonį krapų, svogūnų laiškų, bazilikų

žiupsnelio pipirų

saujos vynuoginių pomidorų

Kepimo formą ištepkite aliejumi arba sviestu, margarinu. Tešlą padalykite į dvi lygias dalis. Viena jų išklokite kepimo formos dugną, o kitą pasilikite pyrago viršui. Sutarkuokite fermentinį sūrį, susmulkinkite česnako skilteles, supjaustykite gabalėliais kumpį. Jeigu norite, kad pusė pyrago būtų su kumpiu, o kita pusė – su krevetėmis, į dvi lygias dalis padalykite varškę ir prieskonius. O tarkuotą sūrį, krapus, svogūnų laiškus, bazilikus dalykite į tris dalis.

Kumpio ir krevečių įdarus ruoškite atskirai. Viename inde sumaišykite fermentinį sūrį, varškę, kumpį, prieskonius. Druskos dėti nereikia, nes sūrumo suteiks sūris ir kumpis. Kitame inde maišykite likusius produktus su krevetėmis.

Vienu įdaru padenkite pusę išklotos tešlos, kitu – kitą pusę. Kepinio viršų užklokite likusiu tešlos lakštu ir aptepkite kiaušinio trynio plakiniu. Pyragą pašaukite į 180–200 laipsnių orkaitę ir kepkite 35–45 minutes. Įpusėjus kepti ant viršutinio pyrago sluoksnio sudėkite griežinėliais supjaustytus pomidorus, apibarstykite krapais, svogūnų laiškais, bazilikais, o po to fermentiniu sūriu.

Miglės lašišos ir mango salotos

Patiekalui reikės:

ryšulėlio salotų lapų

3–4 trumpavaisių agurkų

1 mango

2 valgomųjų šaukštų saulėgrąžų ir moliūgų sėklų

dviejų riekių baltos duonos

150–200 g sūdytos lašišos

Užpilui reikės:

1 valgomojo šaukšto medaus

1 valgomojo šaukšto baltojo vyno acto

3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus

žiupsnelio pipirų

Nulupkite agurkų žievę ir išimkite sėklas, kad salotos nebūtų vandeningos. Agurkus supjaustykite.

Nulupkite ir susmulkinkite mangą. Duonos riekeles sutrupinkite ir šiek tiek pakepinkite aliejuje. Po to keptuvėje paskrudinkite saulėgrąžas ir moliūgų sėklas. Juostelėmis supjaustykite sūdytą lašišą.

Ištirpinkite medų, supilkite baltojo vyno actą, alyvuogių aliejų, pagardinkite pipirais ir išmaišykite.

Salotas sluoksniuokite taip: ant dubens dugno klokite plėšytus salotų lapus, sudėkite agurkų, mango gabalėlius, lašišos juosteles, pabarstykite kepintų duonos trupinių, saulėgrąžų, moliūgų sėklų. Apšlakstykite užpilu ir nemaišykite – palaukite, kol susigers.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.