Iš Niujorko į Kauną atkeliavo mada siurbčioti nevirtą kavą

Amerikietiškos kavos ruošimo ir gėrimo mados netruko pasiekti ir Kauną. Kaip ir Niujorko ar kitų Amerikos miestų gyventojai, kauniečiai šią vasarą gaivinasi šalta kava. Ji ne plikoma ir po to atvėsinama, o mirkoma šaltame vandenyje bei siūloma su grūsto ledo gabalėliais.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2013-08-16 13:40, atnaujinta 2018-03-01 22:15

Praėjusių metų vasarą kone visą Ameriką apėmusi ypatinga technologija paruoštos šaltos kavos gėrimo manija, šįmet už Atlanto dar labiau įsigalėjo. Per šiaudelį iš stiklinės siurbti nevirtą šaltą kavą kavinėse ir net gatvėse tapo labai madinga.

Straipsniai apie tokį kavos ruošimą mirgėte mirga amerikietiškuose interneto maisto ruošimo tinklapiuose, publikacijos apie šaltos kavos mados vėjus spausdinamos didžiausiuosiuose dienraščiuose.

Neseniai niujorkietiškas „Daily News“ plačiai aprašė apie tai, kaip šalta kava skverbiasi į kone visų amerikiečių gyvenimą. Pagal specialią technologiją paruoštos šaltos kavos galima rasti ir Kauno centre.

Nors Kaune tokia kava nėra tokia paklausi kaip Amerikoje, jos skonį tikri gurmanai jau spėjo išmėginti ir įvertinti.

Europos ypatingos kavos asociacijos koordinatorius Lietuvai ir Tarptautinių kavos čempionatų organizatorius, teisėjas bei „Vero Coffe House“ šeimininkas Darius Vėželis sakė, jog šiuo metu Amerikoje įsigalėjusi šaltos kavos vartojimo mada nėra naujovė.

Pagal šią technologiją kava ruošti buvo pradėta praėjusiojo amžiaus septintajame dešimtmetyje, vėliau buvo primiršta, o pernai vėl atgimė.

Kavos žinovo teigimu, šaltai kavai ruošti prireikia nemažai laiko ir specialios įrangos.

Gaminant gaivinantį gėrimą malta kava supilama į indą, virš kurio yra dar vienas indas. Į jį įpilama šalto vandens ir daug ledukų. Toks vanduo per specialų čiaupą laša ant kavos. Per minutę išlaša maždaug 45 — 50 lašų. Kavos koncentratas laša į po malta kava esantį trečiąjį indą.

„Kad prilašėtų nedidelis kavinukas, prireikia maždaug trijų valandų. Tačiau toks kavos koncentratas gali būti laikomas ir vartojamas iki dviejų savaičių“, — aiškino D.Vėželis.

Šaltai paruošta kava atrodo saldesnė. Tai yra dėl mažesnio kavos rūgštingumo. Kadangi kavos pupelės šalto paruošimo būdu atskleidžia kitokius, gerokai švelnesnius ir subtilesnius poskonius, nei plikant kavą. Dėl to šaltoje kavoje galima lengviau pajusti vaisių, karamelės, šokolado, vanilės skonį. Tokia kava ne tik mažiau rūgšti, bet ir ne tokia karti, kaip paruošta karštuoju būdu.

Mokslininkai dar nesutaria, šaltuoju ar karštuoju būdu paruoštame gėrime yra daugiau kofeino.

Ar kauniečiai ir miesto svečiai sugeba atskirti, kokiu būdu ruošta kava? Ar jie skiria atvėsintą kavą nuo šaltai paruoštos?

Kavos žinovas sakė, jog žmonės drąsėja ir nevengia eksperimentų. Todėl tie, kurie šalta kava mėgaujasi dažnai, skirtumą jaučia.

„Kuriuo būdu — šaltuoju ar karštuoju būdu paruošta kava konkrečiam žmogui yra skanesnė, tai labai asmeniška. Vieniems šaltai paruošta kavai trūksta išraiškingo skonio. Kiti priešingai, ją giria dėl to, kad ji švelni ir maloniau gaivina“, — sakė D.Vėželis.

Kavos namuose galima ne tik paragauti šaltos ir bent devyniais būdais paruoštos karštos kavos. Kavos gurmanai gali stebėti, kaip jų akivaizdoje 200 laipsnių karščio temperatūroje skrudinama kava, sužinoti apie įvairias kavos rūšis, jų kainas pasaulio kavos biržoje.

Šioje erdvėje vyksta kavos pristatymai ir degustacijos šokių pamokos, fotografijos ir meno parodos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.