Daugiavaikės šeimos vaišino Draugų uogiene (receptas)

Savaitgalį kvepėjo obuoliais ir šviežiai verdama obuoliene kvepėjo net dviejuose Lietuvos miestuose – Vilniaus Lukiškių aikštėje ir Panevėžyje, Senvagės saloje. Vyko darnios visuomenės ir atsakingo verslo projekto „Draugų uogienė – dalinkis“ pirmieji renginiai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2013, 2:50 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:03 PM

Laiminga akcijos idėjos autorė, VšĮ „Gerų minčių magijos projektai“ vadovė, Violeta Masteikienė dalijosi įspūdžiais. „Dažniausiai šiomis dienomis skambėjęs žodis yra – dalintis. Šia akcija norėjome paskatinti žmones ne dovanoti, ne aukoti, o būtent dalintis. Žmonės, turintys sodus ir patys viso derliaus nesuvalgantys, dalinosi obuoliais, mūsų partneriais ir puikūs bičiuliai – daugiavaikių šeimų nariai – virė ir dalinosi gardžia obuoliene su visais, panorusiais paskanauti ar šiaip pabendrauti. Šį dalijimosi ratą lydėjo šypsenos, šiluma ir pačios geriausios emocijos“, - sakė ji.

Pasak organizatorės, šia akcija norėta Lietuvos žmones supažindinti su daugiavaikėmis šeimomis ir pabandyti pakeisti susiformavusį skeptišką požiūrį į jas. „Norime visuomenę supažindinti su gražiomis, stiprioms, ir didelėms šeimoms, – sako Violeta. – Bendras uogienės virimas simbolizuoja bendravimą šeimoje, o maisto gaminimo procese lengva ir malonu susipažinti, susidaryti tikrą asmeninį įspūdį, nustoti vadovautis stereotipais.“

Akciją palaikė garsūs Lietuvos žmonės

Darnios visuomenės ir dalinimosi idėjoms visada neabejingas triatlonininkas Vidmantas Urbonas kantriai pjaustė obuolius kartu su mažaisiais pagalbininkais. Geležiniu žmogumi vadinamas vandenų nugalėtojas dalijosi su vaikais gamtos tausojimo idėjomis, mažyliai išsižioję stebėjosi, kad norint tapti geležiniu, kur kas svarbiau lavinti ne kūną, o protą ir valią.

Daugiau sužinoti apie vaikų lavinimą ir šeimos gyvenimo organizavimą gausioje šeimoje, atskubėjo televizijos laidų vedėja Laura Imbrasienė su sūnumi. Abu mielai kibo į darbus naujų bičiulių apsuptyje.

Kad vaikai išmoktų dalintis, rūpinasi aktorė Redita Dominaitytė. „Dažnai dalyvauju tokiose akcijose, – sako aktorė. – Manau, vaikai turi suprasti, kad pasaulis ne apie juos sukasi, noriu, kad nuo mažų dienų suvoktų, kaip svarbu suprasti ir padėti kitam“.

Kartu su bičiulėmis obuolius pjausčiusi trijų vaikų mama, žurnalistė, televizijos laidų vedėja, Vilma Čereškienė nusijuokė, pavadinta daugiavaike. „Nesijaučiu ypatinga, augindama tris vaikus, – sako Vilma. – Štai neseniai filmavau šeimą, kurioje auga 16 vaikų ir visi jie sveiki, gražūs, mylimi ir apdovanoti dėmesiu. Va čia tai daugiavaikė šeima,“ – pagarbos neslepia Vilma.

Pirmi puodai neprisvilo

Organizatoriai džiaugiasi, kad pirmųjų renginių rezultatai pranoko lūkesčius: per du miestus jau surinkta, išvirta ir išdalinta apie 500 kilogramų obuolių, obuolienės paragavo tūkstančiai žmonių – norintys paskanauti rikiavosi į eiles. Lietuvos daugiavaikių šeimų asociacijos „MES“ vadovė Jurgita Pocienė liko maloniai nustebinta sutiktų žmonių dėmesiu ir palaikymu: „Pradedu manyti, kad požiūris į gausias šeimas palengva keičiasi – žmonės pradeda suprasti, kad būtent mes ir esame lietuvių tautos ir valstybės išlikimo garantas. Išgirdome daug šiltų žodžių, raginimų aktyviau rodytis ir kovoti už mums deramą pagarbą. Bet turbūt labiausiai džiaugiuosi, kad taip prasiplėtė bendraminčių būrys – susipažinau su daug jaunų, gražių, energingų ir, svarbiausia, gausių šeimų. Tad mūsų ratas, be abejonės, plėsis ir mes visuomenei padovanosime dar daug gražių renginių ir iniciatyvų.“

Tiek vilniečiai, tiek panevėžiečiai dovanojo akcijos rengėjams už smagią nuotaiką, taip trūkstamą šiltą žmogišką bendravimą, naujus receptus ir idėjas. Uogienes dalijusi Violeta Masteikienė šypsosi, kad visiems labai patiko originalus obuolienės su imbieru receptas, ir sutiko juo pasidalinti su skaitytojais.

Laimės uogienė

3 kg išvalytų obuolių;

1 kg uogienių cukraus;

4-5 cm tarkuotos imbiero šaknies;

2 žaliosios citrinos.

Obuolius rekomenduojame pjaustyti siauromis skiltelėmis, sumaišyti su cukrumi. Virti kol obuoliai suminkštės (jei naudojamas spacialus uogienių cukraus, virti pakanka apie 10 min.), likus porai minučių iki virimo pabaigos, sumesti sutarkuotas žaliosios citrinos žieveles, išspausti jų sultis, pagardinti tarkuotu imbieru. Uogienė skanesnė, kai šiek tiek pastovi.

Kitos akcijos vyks:

Šiaulių dienose – rugsėjo 21 d. (šeštadienį).

Grybų šventėje Varėnoje – rugsėjo 28 d. (šeštadienį).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.