Kaip konservuoti maisto atsargas, kad jos netaptų pavojingos sveikatai?

Daugybė šeimų dabar verda uogienes, konservuoja grybus, daržoves ir neša konservus į rūsius. Žiemą šios gėrybės keliaus ant stalo. Kad konservai netaptų pavojingi sveikatai ir nesukeltų pavojingos ligos - botulizmo, svarbu paisyti tam tikrų reikalavimų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2013, 10:51 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:15 AM

Sunaikina aukšta temperatūra

Botulizmas - tai liga, kurią sukelia bakterijos, išskiriančios toksiną. Šią ligą sukeliančių bakterijų galima aptikti visur gamtoje. Botulizmo lazdelių sporų būna graužikų, paukščių, gyvulių ir žmonių organizmuose.

Bakterijos kartu su išmatomis patenka į dirvą. Jų sporos yra itin atsparios. Jos išbūna gyvybingos bet kokiomis orų sąlygomis ir labai ilgai.

Sporas sunaikina tik aukšta, didesnė nei 120 laipsnių temperatūra, kaitinant ne trumpiau nei pusę valandos.

Į organizmą patekusios sporos virsta bakterijomis, kurios išskiria toksiną. Tuomet galima susirgti botulizmu.

Kokie produktai pavojingiausi?

Botulizmu susirgti galima valgant skerdieną, uogas, vaisius, daržoves, grybus, mėsos produktus. Šia liga galima užsikrėsti ir valgant bulvių patiekalus.

Pavyzdžiui, žmonės, ruošdami vėdarus, bulvių masę deda į gyvulių žarnas. Jeigu gyvulio žarnyne buvo botulizmo lazdelių, tokio maisto valgęs žmogus gali susirgti botulizmu.

Šios ligos botulizmo sporų gali būti ir konservuotuose maisto produktuose.

Po konservų dangteliais nėra oro. Beorė erdvė – puikiausia terpė aukštoje temperatūroje nesunaikintai botulizmo lazdelei gaminti labai stiprų toksiną.

Būtina gerai išvirti

Kad konservai netaptų ligos priežastimi, pirmiausia reikėtų labai gerai nuplauti visus maisto produktus, juos konservuojant turi būti pakankamas terminio apruošimo režimas.

Pavyzdžiui, kepant vėdarus, derėtų kruopščiai išplauti žarnas, į kurias kemšama bulvių masė.

Maisto produktus vertėtų labai gerai išvirti.

Konservuojant maistą, reikia laikytis visų technologijos ir higienos reikalavimų.

Botulizmo sporos žūva 5-6 valandas maistą pavirus 100 laipsnių temperatūroje.

Sterilizuojant maistą 120 laipsnių temperatūroje bakterijos sunyksta per 15-20 minučių.

Svarbi ir laikymo temperatūra

Jei konservų dangteliai yra išsigaubę – maiste yra kokių nors bakterijų. Tačiau konservų dangteliai nebūtinai išsigaubia tik nuo botulizmą sukeliančių lazdelių.

Konservuoto maisto, užkrėsto botulizmo sukėlėjais, iš indų, kurių dangteliai išsigaubę, valgyti negalima, nes produktui gendant susikaupia dujų.

Dar viena svarbi taisyklė - konservuotus maisto produktus laikyti žemesnėje nei dešimties laipsnių temperatūroje.

Pavojinga ir tai, kad dažniausiai užkrėsti maisto produktai savo kvapu, išvaizda ir skoniu gali nesiskirti nuo sveikų. Žmogus gali ir nesuprasti, kad suvalgė užkrėstų maisto produktų.

Gali ištikti net mirtis

Susirgus botulizmu, liga dažniausiai prasideda be temperatūros, gali prasidėti galvos skausmai, pykinimas ir bendras silpnumas. Paprastai ligoniai neviduriuoja, o priešingai – viduriai užkietėja.

Sergant botulizmu, greičiausiai atsiranda regėjimo sutrikimai. Tuomet žmogus ima matyti tarsi pro rūką, jam pradeda dvejintis, atsiranda žvairumas. Taip pat išsiplečia vyzdžiai, nusvyra viršutiniai akių vokai.

Jeigu žmogus gauna didesnę toksino dozę, pasunkėja rijimas, burnoje jaučiamas sausumas, sutrinka kalba.

Galiausiai žmonėms gali sutrikti širdies bei kvėpavimo veikla. Tuomet susirgęs žmogus gali netekti sąmonės, paralyžiuojamas kvėpavimo centras ir jį gali ištikti mirtis.

Priklausomai nuo toksino dozės, botulizmo požymiai dažniausiai pasireiškia per parą.

Ar žmogus susirgo botulizmu, patvirtina klinikiniai simptomai, kraujo, bakteriologiniai skrandžio ir žarnų tyrimai bei valgytų įtariamo maisto produktų likučių tyrimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.