Prancūzų virtuvės virtuozo Trakuose pristatytas meniu sužavėjo Lietuvos garsenybes

Paskutinę rugsėjo savaitę priešais legendinę Trakų pilį įsikūrusiame gurmaniškų patiekalų restorane „Apvalaus stalo klubas“ savo kulinarijos meistryste dalinosi prancūzų virtuvės šefas Stephane Casset. Iš Prancūzijos Bordo regiono kilęs šefas sukūrė naują restorano meniu rudens ir žiemos sezonui. Šefas iš Bordo atrinko ir naudojo geriausias Lietuvoje esančias bei iš užsienio mūsų šalį pasiekusias autentiškas žaliavas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2013, 11:15 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:16 PM

„Kadangi esu gimęs Dordogne – „crepe“, triumų, riebios anties ir kitų tradicinių produktų, naudojamų prancūziškoje virtuvėje regione, tai labai dažnai suteikia minčių ir idėjų kuriant naujus patiekalus. Žinoma, niekada nepamirštu ir to, kad šių dienų klientai renkasi rafinuotesnę ir lengvesnę virtuvę“, – patirtimi dalinosi šefas iš Prancūzijos S.Casset.

Prancūzijos kulinarijos meistras taip pat padėjo priderinti naująją paletę Bordo vynų, nesenai pasiekusią Lietuvą ir pirmiausiai pristatomą restorane „Apvalaus stalo klubas“. Pristatyme dalyvavo: Rita ir Arvydas Avuliai, Jolanta ir Jonas Tamuliai, Ligita ir Artūras Feifarai, Daina ir Algis Vaitiekūnai, Renata ir Rolandas Valiūnai, Andrius Smaliukas, Margarita Zujeva, Lina ir Rytis Jurkėnai, Patrick Le Scel, Nida Rutkienė, Julija Janus ir Stasys Baltakis, Inrė ir Petras Šimeliūnai.

S.Casset įsitikinęs, kad labai svarbu nepridėti nereikalingų dalykų į lėkštę, norint, kad patiekalas gražiai atrodytų ir būtų skanus. Atvirkščiai, lėkštė negali būti perkrauta nereikalingom dekoracijom ar prieskoniais, nes visuomet kuriant patiekalą būtina nepamiršti apie pagarbą skoniui. Pasak garsaus virėjo, tai pagrindiniai dalykai kurių turėtų nepamiršti kiekvienas patiekalo kūrėjas. Visa kita – tai virėjo subtilumas ir profesionalumas. „Po daugelio metų supratau, jog gomurys yra nuostabus pojūčių aparatas ir geriausi skonio mišiniai įvyksta būtent burnoje. Todėl produktai lėkštėje sudėliojami pagal tobulai derančią skonių paletę, bet nemaišomi – tai paliekama atlikti gomuriui.

Dar vienas labai svarbus šios kulinarinės filosofijos momentas yra tas, kad kiekviename patiekale visada turi būti truputis rūgštumo, traškumo, saldumo, minkštumo, kad būtų lengviau nuspręsti, kuriam produktui reikia pridėti daugiau saldumo, kuriam rūgštumo ar traškumo“, - naujojo meniu pristatyme pasakojo S.Casset.

Taip gimė visi šio talentingo šefo kulinariniai „Apvalaus stalo klubo“ restorano valgiaraščio stebuklai. Prancūzų virtuvės filosofui svarbu kaskart sukurti ir pateikti kuo įvairesnę, bet subtiliai tarpusavyje derančią skonių ir faktūrų visumą, o prieskoniai, kaip ir nepakartojamas Bordo vynas, kurį vakarienės metu pristatė vyno gamintojas Bertrand Massonie, turi šį kūrinį išryškinti, kad būtų juntama tikroji patiekalo didybė ir lengvumas. Chateau Perron pilies savininkas iš Bordo regiono B. Massonie Lietuvoje svečiavosi norėdamas pristatyti savo ir artimiausių draugų gaminamus aukščiausios klasės vynus. Kartu su vyndario atvykimu šią savaitę Lietuvą pasiekia ir išskirtiniai, aukščiausių įvertinimų sulaukiantys vynai.

Iš Prancūzijos Bordo regiono kilęs virtuvės virtuozas S.Casset savo karjerą pradėjo restorano salėje, kol suprato, kad jį labiau domina tai, kas vyksta pačioje virtuvėje. Neretai jis padėdavo savo tėvams, kurie turėjo nedidelį kaimo restoraną ir kur būsimasis šefas turėjo galimybę kartu su jais gaminti patiekalus iš šviežių, vietiniuose turgeliuose parduodamų produktų. Pasak S.Casset, tik jo tėvų dėka jis šiandien yra tuo, kas yra ir daro tai, kas teikia džiaugsmą. Laikui bėgant tai tapo jo gyvenimo būdu, neatsiejama kasdienybės dalimi. S.Casset labai anksti suprato, kad maistas ir tai, ką galima iš jo padaryti, pirmiausia yra filosofija. O sujungus filosofiją, kūrybą ir profesionalumą galima pasimėgauti ne tik pačiu maisto gaminimo procesu, bet ir unikaliu ir dar niekada neragautu ir neregėtu šio proceso rezultatu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.