Marokietiškos virtuvės paslaptys (receptai)

- Papasakokite šiek tiek apie save - iš kur esate kilus, kiek laiko sukatės virtuvėje ? Kas Jus įkvepia gaminti ?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2013, 4:11 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:47 PM

- Papasakokite šiek tiek apie save - iš kur esate kilus, kiek laiko sukatės virtuvėje ? Kas Jus įkvepia gaminti ?

 - Esu kilusi iš Vilniaus. Nuo vaikystės mėgau gaminti, blynelius su bananais pradėjau kepti būdama ketverių metų. Pamenu, kad tada gamindama visada įsivaizduodavau, kad aš vedu kulinarinę laidą, todėl garsiai pasakodavau, ką ir kaip darau. Gaminti mane įkvepia daugelis dalykų, bet pagrindinis dalykas, gaminant visiškai atsipalaiduoju ir išreiškiu save, atsiduodu kūrybai. Ypač patinka gaminti desertus, kur reikia daug kruopštumo.

Maisto gaminimas, tai neverbalinis komunikacijos būdas, kai su kitais žmonėms per maisto išvaizdą, skonį dalinuosi savo pasaulio suvokimu, savo džiaugsmu ir meile. Profesionalioje virtuvėje esu apie metus laiko.

- Kokia yra Maroko virtuvė ? Kodėl būtent šią virtuvę pasirinkote ?

 - Maroko virtuvė man yra spalvinga ir paslaptinga kaip ir pats Marokas. Prieš beveik trejus metus nuvažiavau į Maroką tiesiog paatostogauti. Visos kelionės metu, maistas manęs nesužavėjo, kol paskutinį vakarą neatsidūriau vietinės šeimos namuose. Mama Aicha ir jos sūnus Hicham sutiko mus labai svetingai. Ten ir paragavau tikrojo marokietiško maisto, ruošto su didele meile. Po šio vakaro Maroke lankiausi, kas du tris mėnesius, gyvenau šioje šeimoje, mokiausi iš mamos Aichos, eidavau kartu su ja į turgų, rinkdavome daržoves, mėsą, prieskonius gaminamiems patiekalams.

Pažinau tikrąjį Maroką, kurio paprastas turistas nemato. Ši šalis mane tiesiog užbūrė.Kas kartą iš Maroko grįžusi į Lietuvą gamindavau marokietiškus patiekalus draugams per įvairius vakarėlius. Sulaukiau teigiamo grįžtamojo ryšio - tada ir kilo idėja, kad reikia suteikti galimybę, marokietiško maisto paragauti ir daugiau žmonių.

- Kokie maisto produktai dažniausiai naudojami Maroko virtuvėje ?

 - Dažniausiai naudojami prieskoniai ir pagardai: kalendra, petražolės, cinamonas, kuminas, ciberžolė, imbieras, raudonasis ankštinis pipiras, paprika, anyžiai, sezamas, petražolė, kalendra, mairūnas, svogūnai, česnakas, medus, muskatas, čili pipirų pasta „Harissa“, sūdytos citrinos, „Ras El Hanout“ prieskonių mišinys. Maroko virtuvės simbolis yra „Tajine“ – tai įvairiausiais prieskoniais gardinti, aromatingi ir sultingi troškiniai su daržovėmis ir vaisiais, mėsa – aviena, vištiena, jautiena, žuvimi ir jūros gėrybėmis – nuostabaus skonio ir minkštumo, tiesiog tirpstantys burnoje.

- Kokius mums lietuviams įprastus produktus naudojote, kaip kitaip juos apdorojate, paruošiate?

 - Maroko virtuvėje naudojama labai daug produktų, kuriuos lietuviai valgo kas dieną: pomidorai, bulvės, kurių derlius būna nuimamas tris kartus per metus (ypač šiaurinėje Maroko dalyje), česnakai, svogūnai, vištiena, jautiena, aviena, juodieji pipirai, medus. Marokiečių virtuvė tokia pat kontrastinga, kaip ir ši šalis, todėl viename patiekale dažnai yra ir saldaus, ir sūraus, ir aštraus.

Pavyzdžiui pietinėje Maroko dalyje ypač populiarūs tadžinai su džiovintais vaisiais: abrikosais, slyvomis, datulėmis, figomis, pagardinant migdolų riešutais. Mano akimis žiūrint, marokiečiai valgo tuos pačius produktus kaip ir mes, lietuviai, tik kitokiais deriniais, pagardina viską kitokiais prieskoniais nei lietuviai pratę. Šios šalies virtuvėje ypač daug kalendros, šios prieskoninės žolės skonis ne kiekvienam tautiečiui yra priimtinas, bet vis daugiau ir daugiau žmonių ją pamėgsta.

K.Nargėlaitė dalinasi marokietiško patiekalo receptu, kurį nesunkiai galima pasigaminti namuose iš mums įprastų ir lengvai randamų produktų.

Marokietiška kiaušinienė „Shakshuka“ (3 porcijos)

3 dideli kiaušiniai

Vienas nedidelis smulkiai kapotas svogūnas

3 skiltelės smulkinto česnako

600 g. pomidorų

1 arbatinis šaukštelis pomidorų pastos

1 valgomas šaukštas alyvuogių aliejaus

1/2 arbatinio šaukštelio kumino

1/2 arbatinio šaukštelio saldžiosios raudonosios paprikos miltelių

1/2 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų

1/4 arbatinio šaukštelio druskos

60 gr. šviežios kapotos kalendros

Gaminimas:

1. Pomidorus supjaustyti kubeliais.

2. Į įkaitintą keptuvę supilti alyvuogių aliejų, suberti smulkintą

svogūną, česnakus. 2 min. pakepinti.

3. Tada suberti visus prieskoniu, išskyrus kalendrą ir druską. Pakepinti 1 minutę.

4. Suberti pomidorus, viską išmaišyti, troškinti apie 10 minučių.

5. Tada suberti pusę smulkintos kalendros, druską ir sudėti pomidorų pastą, viską išmaišyti ir troškinti dar apie 5 minutes. Pomidorai turi suminkštėti.

6. Tada į pomidorų masę įmušti kiaušinius. Uždengti keptuvę dangčiu, kol kiaušinio baltymas iškeps. Tryni pagal tai, kaip mėgstate galite palikti skystą arba taip pat iškepti, kad būtų kietas.

7. Į stalą patiekti kiaušinienę patiekti keptuvėje, apibarstant likusia šviežia kalendra. Prie šios kiaušinienės puikiai tinka bet kokia balta duona.

Marokiečiai kiaulienos nevalgo. Šią kiaušinienę jie kartais pagardina vytinta ir sūdyta jautiena. Mėgstantiems kiaulieną - kitoje keptuvę pakepinkite juostelėmis pjaustytą kiaulienos šoninę ir baigiant kepti kiaušiniams ją uždėkite ant kiaušinių, ir dar viską kartu porą minučių troškinkite.

Skanaus! Bsaha!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.