Virtuvės šefai nenustoja stebinti: tradiciniai itališki patiekalai purškiami grapa

Gaminti ir improvizuoti virtuvėje naudojant vyną ar alų – daugeliui jau įprastas dalykas. Jautiena troškinta tamsiame aluje su svogūnais, morkomis, porais, česnakais ir žolelėmis – šildantis patiekalas gūdžiam rudeniui ir geriausias vaistas norint stiprinti imunitetą. Neabejojame, kad mėgstantys sukiotis virtuvėje jau esate išbandę, o tokiais receptais jus sunku nustebinti. Alus mėsai suteikia papildomo minkštumo ir, žinoma, savito skonio.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 4, 2013, 11:36 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:17 PM

Bendrąja prasme bet kuris alkoholinis gėrimas virtuvėje naudojamas kaip prieskonis, kuris suteikia savitų poskonių, aromato, pikantiškumo. Kepiniams tai puikus tešlos puriklis.

Jeigu pradėtume analizuoti vyno naudojimą virtuvėje: apkeliauti galėtume visą Europą. Kelionę pradėtume Prancūzijoje, kur gardžiuojamasi austrėmis su šampano padažu (ne tik pačiu šampanu), baltajame vyno padaže troškintos midijos (moules mariners) – tapusios „nemirtinga“ klasika, troškintas vyne gaidys (coq au vin), jautiena burgundiškai (beuf bourguignone), žinoma, troškinama vyne, o ką jau kalbėti apie gardžias žąsų ar ančių kepenėles...

Tie patys baltojo ar raudonojo vyno padažai, tapę tradiciniais, gali būti derinami su daugeliu mėsos patiekalų. Saldumynams vyno mėgėjai pasigamintų kriaušių, virtų vyne, o mėgstantys naudoti stipresnius gėrimus išbandytų eklerus su apelsinų likeriu, kuriuo galima puikiai pagardinti ir delikatesines putpeles.

Ir čia tik Prancūzija. Jeigu keliautume į Portugaliją, Ispaniją, Graikiją ar Kiprą – rastume daugybę nuostabių receptų, kuriuose naudojamas alkoholis tik padeda išgauti savitus skonius.

Dažnas didkepsnių ir ugnies šou mėgėjas kepdamas mėsą apšlaksto ją brendžiu, konjaku ar kitu stipriuoju gėrimu – norėdamas suteikti savito prieskonio ir pamaloninti svečius ugnies liepsna.

Tačiau eksperimentams virtuvėje visada atsiranda vietos. Inovatyvaus ir naujovių nebijančio kulinarinio lofto „Čiop Čiop“ šefas Ronaldas Nagrockis improvizuoja su grapa. Šį rudenį pasirodžius naujai kulinarinių kursų linijai, kuriuose gaminami tradiciniai itališki patiekalai, buvo nutarta „įpurkšti“ bent kruopelę naujų kulinarinių tendencijų.

„Italijos virtuvės kulinarinius kursus organizuojame jau daugiau nei metus. Šį rudenį nutarėme išbandyti ne tik tradicinius iš trijų patiekalų (užkandžio, pagrindinio patiekalo ir deserto) gamybos susidedančius kursus, bet supažindinti žmones su tradiciniais patiekalais: risotto, arancini, ravioli, gnocchi, tagliatelle ir linguine. Juolab, kad visi patiekalai bus gaminami vieno kurso metu“, – pasakojo „Čiop Čiop" projektų vadovė Urtė Mikelevičiūtė.

„Visada stengiuosi atsižvelgti ir į sezoniškuma, tad kursuose naudosime ir sezoniškas sudedamąsias dalis – laukinius grybus, rudenines daržoves. Be to, eksperimentuojant su visa komanda virtuvėje ir generuojant naujas idėjas, kilo mintis išbandyti ne tik itališką vyną, bet ir stipresnį alkoholinį gėrimą – grapą“, – mintimis apie naujausius eksperimentus dalijasi virtuvėje šefas Ronaldas.

„Grapos naudojimas kulinarijoje pasauliniu mastu yra gan paplitęs. Juk grapa – tai iš vynuogių gaminamas alkoholinis gėrimas. Ir vynas, ir brendis yra mėgstami gėrimai gaminant, grapa taip pat puikiai pagardins patiekalus. Intensyvus švarus aromatas suteikia savito prieskonio ir maloniai stebina.

Kai kurie deriniai jau yra tapę tradiciniais, pavyzdžiui, ravioliai su moliūgų įdaru ir padažu, gardintu grapa, puikaus skonio ožkos sūrio putėsiai su kedro riešutais bei grapos lašais, o jeigu grapa atsidurs vienoje lėkštėje kartu su triufeliais, sūriu, kaip padažas ant naminės pastos patiekalų – skonio euforija garantuota“, – komentuoja grapų degustacijas Lietuvoje organizuojantis Paulius Aginskas.

Kaip pasakojo „Čiop Čiop“ kulinarijos lofto komanda, apsidžiaugę atradimais virtuvėje, jie sugalvojo savo kursą papildyti grapų degustacija, nes tai dar taip pat nėra itin populiaru. Ši naujovė startuoja jau netrukus – šį penktadienį, spalio 4 dieną. Projektų vadovė Urtė atskleidžia, kad prie tolimesnių virtuvės vakarėlių ir kursų netrukus prisijungs ir naujas šefas italas, kuris pridės dar daugiau autentikos ir mokys žmones mėgautis bei atrasti save virtuvėje gaminant ar tiesiog smagiai, bet turiningai leidžiant laiką su draugais.

Šefo Ronaldo Nagrockio receptas su grapa

Jautienos karpačas, apipurkštas grapa, su putpelės kiaušinio tryniu, gražgarstėmis, kaparėliais ir parmezanu

Dviem asmenims reikės:

200 g jautienos išpjovos;

saujos gražgarsčių;

šaukšto kaparėlių;

pusės citrinos;

mažo šalotinio svogūno;

50 ml alyvuogių aliejaus;

dviejų putpelių kiaušinių – virtų arba žalių;

šaukštelio pankolio sėklų;

grūstų pipirų;

jūros druskos;

saujos šviežių žalumynų;

smulkinto čili pipiro;

vieno mažo burokėlio;

šaukšto glazūruoto balzamiko acto;

saujelės kepintų kedro riešutų.

Gaminimas:

1. Ant medinės lentelės sudedame grūstus pipirus, druską, pjaustytas petražoles, pankolio sėklas, tuomet jų mišinyje gerai išvoliojame mėsą.

2. Į stipriai įkaitintą keptuvę įpilame aliejaus ir labai trumpai apkepame mėsą iš abiejų pusių, kad šiek tiek apskrustų.

3. Supjaustytą mėsą plonais gabalėliais išdėliojame ant lėkštės.

4. Grapą sumaišome su citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, tuomet viską pilame į padažui purkšti skirtą indą ir apipurškiame mėsą, pagardiname kaparėliais.

5. Ant viršaus pabarstome plonomis parmezano drožlėmis, apibarstome stambiais grūstais pipirais, jūros druska ir apšlakstome balzamiko actu.

6. Galiausiai apipurškiame grapa.

Galite naudoti ir specialią, kulinarijai jau paruoštą grapą – su purkštuku.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.