Putojančio vyno patiekimo ir gėrimo etiketas

Geros manieros ir etiketas dažniausiai sukelia asociacijas su nykumu ir formalumu. Vis dėlto tai neleidžia mums apsijuokti prieš kitus, o pagal etiketo taisykles patiektas maistas ar gėrimas parodo mūsų rafinuotumą.

Lietuvoje populiarios tradicijos iššauti putojantį vyną, o ypač aplaistyti juo greta stovinčiuosius, nėra gero tono ženklas.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje populiarios tradicijos iššauti putojantį vyną, o ypač aplaistyti juo greta stovinčiuosius, nėra gero tono ženklas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2013, 11:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:22 AM

Šį kartą pakalbėkime apie putojančio vyno pilstymo ir gėrimo etiketą. Dauguma lietuvių žino, kad populiarios tradicijos iššauti putojantį vyną, o ypač aplaistyti juo greta stovinčiuosius, nėra gero tono ženklas. Tas, kuris supranta šio gėrimo vertę, butelį atidarys tyliai, palenkęs 45 laipsnių kampu ir atsargiai išsukdamas kamštį. O ką dar derėtų žinoti prieš patiekiant putojantį vyną?

Gėrimo temperatūra

Putojantis vynas geriamas šaltas, 6-8°C temperatūros (kai kurie gamintojai rekomenduoja 8-10°C). Šaldytuve butelis atšąla per 12 valandų. Todėl dažnai gėrimo butelis prieš atidarymą ir po jo šaldomas specialiame kibirėlyje, pripildytame ledinio vandens su jame plaukiojančiais ledukais.

Kaip ir kiek įpilti?

Prieš atidarant butelį pašalinama kamštį dengianti folija ir atsukama apsauginė kepurėlės kilpa. Jos nuimti nereikia, nes taip tvirčiau suimamas kamštis. Butelį putojančio vyno dera atidaryti kaip įmanoma tyliau, kad niekur neišgaruotų angliarūgštė.

Putojantis vynas į taurę įpilamas per du kartus taip, kad srovė lėtai tekėtų taurės kraštu. Tokiu būdu gėrimas mažiau putos.

Taurė neturi būti perpildyta – putojančio vyno įpilama ne daugiau du trečdalius taurės.

Kokią taurę pasirinkti?

Vynas yra geriamas iš tam tikros taurės, kad atsiskleistų aromatas ir savitas skonis. Putojantis vynas paprastai geriamas iš aukštos, tulpės formos taurės ant aukštos kojelės. Šitokios formos taurė gerai išsaugo gėrimo skonį, o burbuliukai kyla ilgai ir pastoviai.

Putojantis vynas taip pat geriamas iš plačių žemų taurių (kartais vadinamų amerikietiškomis), tačiau jose skonis ir burbuliukai išsilaiko prasčiau.

Kita būtina taurės sąlyga – lygus stiklo paviršius. Spalvotas stiklas iškreips gėrimo spalvą, o žaižaruojantis krištolas trukdys stebėti burbuliukų žaismą.

Taurė laikoma už viršutinės kojelės dalies, bet ne už pačios taurės, kad rankų šiluma nesušildytų putojančio vyno. Patogu du pirštus laikyti po taurės padeliu, o tris – virš jo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.