Teigiama, kad šaldytas maistas yra sveikesnis už šviežią

Šaldyti vaisiai ir daržovės gali būti sveikesni, negu tie, kurie parduotuvėse parduodami kaip švieži. Šaldytuose produktuose išlieka daugiau vitaminų ir vėžį padedančių įveikti antioksidantų, taip pat maistinių medžiagų, kurios padeda geriau dirbti kūnui, smegenims, gerina odos ir akių būklę. Bent jau taip teigia britų tyrėjai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 14, 2013, 1:57 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:48 AM

Kaip rašo britų dienraštis „Daily Mail“, atlikus dvejus nepriklausomus tyrimus buvo aptikta, kad daugiau naudingų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas C, polifenoliai, liuteinas ar beta karotinas, yra visuose šaldytuose produktuose: nuo brokolių iki morkų ir šilauogių.

Šaldyti produktai pasirodė pranašesni už tuos, kurie parduodami kaip švieži, dvejais iš trijų atvejais.

Kad atrodytų gražiau – nupurškia

Prekybos centro daržovių ir vaisių skyriuje pirkti produktai yra spalvingi ir traškūs. Dalyje prekybos centrų jie netgi yra apipurškiami specialiomis priemonėmis, kad jie atrodytų lyg ką tik nuskinti. Tai įtikina pirkėjus mokėti daugiau už maistą, kuris, žmonių nuomone, yra skanus ir naudingas jų šeimos narių sveikatai.

Tačiau išties šie vaisiai ir daržovės iki parduodant mėnesį laikomi sandėliuose. Juos nusipirkę pirkėjai produktus neretai kelias dienas laiko šaldytuve iki suvalgydami. Per tą laiką jie po truputį genda, netekdami kai kurių maistinių medžiagų, esančių ką tik nuskintuose vaisiuose ir daržovėse.

Tuo tarpu vaisiai ir daržovės, parduodami šaldikliuose, būna užšaldomi vos nurinkti. Teigiama, kad dėl to juose išlieka daugiau vitaminų ir antioksidantų.

Geri kaip ir ką tik nuskinti

Dvi mokslininkų komandos: viena iš Lederhedo maisto tyrimo instituto, kita iš Česterio universiteto, atliko 40 testų, kad išmatuotų maistinių medžiagų kiekius produktuose, kurie buvo padėti į šaldytuvą trims dienoms, ir palyginti juos su tokiu pačiu šaldytu maistu.

Sveikiausia valgyti ką tik nuskintus produktus. Tačiau tyrimai parodė, kad šaldyti maisto produktai neretai beveik nenusileidžia ką tik nuskintiems ir dažnai yra net geresni už tuos, kurie prekybos centruose parduodami kaip švieži.

„Mes privalome nekreipti dėmesio į klaidingą nuomonę, kad „šviežias“ maistas visada yra geriau už šaldytą. Šie rezultatai parodė, kad šaldytas maistas gali būti maistiniu požiūriu panašus į „šviežią“, – aiškino Lederhedo universiteto daktarė Rachel Burch.

Šaldytose morkos – geresnės?

Komanda, kuriai vadovavo R.Burch, aptiko, kad šaldytuose brokoliuose yra daugiau vitamino C, liuteino ir net keturis kartus daugiau beta karotino. Tačiau šviežiuose buvo daugiau polifenolių, kurie, manoma, padeda apsisaugoti nuo vėžio.

Šaldytose morkose buvo tris kartus daugiau liuteino, dukart – beta karotino, taip pat jose buvo daugiau vitamino C ir polifenolių.

Šaldytuose daiguose buvo daugiau visų maistinių medžiagų, tačiau kaip švieži parduodami špinatai kai kuriais atvejais buvo pranašesni už šaldytus.

Daugiau nukentėjo minkšti vaisiai

Tyrėjai iš Česterio universiteto aptiko, kad vitamino C ir polifenolių buvo kur kas daugiau šaldytose šilauogėse ir šparaginėse pupelėse. Šaldytose šilauogėse taip pat buvo daugiau polifenolių ir antocianinų.

Aviečių ir žirnelių rodikliai buvo daugmaž tokie pat. Tačiau nebuvo aiškus nugalėtojas, tiriant žiedinius kopūstus ir mažuosius saldžiuosius kukurūzus.

„Skirtingai nei šaldytų, kai kurių šviežių produktų antioksidantų koncentracija sumažėjo labiau negu atitinkamų šaldytų tuo metu, kol jie buvo laikomi sandėliuose. Labiausiai tai pastebima minkštuose vaisiuose“, – komentavo Česterio universiteto profesorius Grahamas Bonwickas.

Tyrimą rėmė asociacija

Nors teigiama, kad tyrimai buvo nepriklausomi, tačiau juos finansavo Britų šaldyto maisto asociacija, atstovaujanti tokio maisto gamintojams.

Asociacijos generalinis direktorius Brianas Youngas komentavo: „Greitų ir gerai parengtų derliaus šaldymo metodų tikslas yra sumažinti maistinių medžiagų praradimą. Priešingai – „šviežias“ maistas iki mėnesio laikomas gamintojų, didmenininkų ir mažmenininkų grandinėje, kol yra parengiamas patiekti vartotojams. Per tą laiką, kaip žinome, produktai pradeda gesti dėl to jie turi mažesnę maistinę vertę nei šaldyti jų atitikmenys“.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.