Putojančio vyno skonį atskleidžia specialiai parinktos vynuogės

Neretai ragaudami putojantį vyną net nesusimąstome apie tai, kad kiekvienas jų pagamintas iš skirtingų vynuogių. Rodos, vertiname tik saldumą, burbuliukų kiekį, poskonį, kuris arba patinka, arba ne. Tačiau ką apie putojantį vyną pasako vynuogių rūšis?

Neretai ragaudami putojantį vyną net nesusimąstome apie tai, kad kiekvienas jų pagamintas iš skirtingų vynuogių.<br>123rf nuotr.
Neretai ragaudami putojantį vyną net nesusimąstome apie tai, kad kiekvienas jų pagamintas iš skirtingų vynuogių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 21, 2013, 11:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:04 AM

Net ir per daug nesidomintys vyno kultūra greičiausiai bent kartą yra girdėję tokius žodžius, kaip „prosekas“, „šardonė“ ar „muskatas“. Tai – iš skirtingų vynuogių pagaminto natūralaus vyno rūšys.

Vienos jų saldesnės, kitos – rūgštesnės. Vienos auga saulėje, kitoms reikia pavėsio. Kaip išsirinkti skaniausią vyną ir į ką atkreipti dėmesį skaitant etiketę?

Bene žinomiausia vynuogių veislė – populiarioji šardonė (chardonnay). Tai iš Burgundijos regiono kilusi vidutinio dydžio vynuogė su žalsvos spalvos odele. Ir nors geografinio apribojimo šiam pavadinimui nėra, ji ypač populiari Rytų Prancūzijoje, čia aptinkama net kelios dešimtys skirtingų šardonė variacijų, tarpusavyje besiskiriančių skoniu, aromatu ir sodrumu.

Vyno gurmanai vertina proseką. Tai iš „Prosecco“ vynuogių veislės tik Italijoje pagamintas sausas putojantis vynas. Neseniai keli Italijos regionai gavo išskirtinę teisę vieninteliai vadinti savo gaminamą putojantį vyną „Prosseco“. Kitur pagamintas vynas, net jei jis pagamintas iš tos pačios vynuogių rūšies, „Prosseco“ vadintis negali.

„Cabernet Sauvignon“ – dar viena itin populiaria vynuogių rūšis, tapatinama su sodriais raudonaisiais vynais. Vynai pagaminti iš „Cabernet Sauvignon“ pasižymi puikia spalvos, aromatų ir taninų koncentracija, jaučiami vaisių, juodųjų serbentų tonai.

Ispaniškas sausas putojantis vynas vadinamas kavos vardu (Cava). Šis pavadinimas nurodo, kad jis gamintas Katalonijos regione tradiciniu metodu. Kitur gaminamo putojančio vyno taip vadinti negalima.

Išskirtinai Italijos Asti regione gaminamas specialus asti vynas. Toks pavadinimas šiam putojančiam vynui buvo suteiktas dėl saldaus jo skonio.

Muskatas – iš „Muscat“ rūšies vynuogių pagamintas vynas. Kartais jis taip pat vadinamas ir „Muscatell“ vardu, tačiau šis žodis vartojamas gerokai rečiau. Visos kitos žodžio formos nurodo į tai, kad produktas pagamintas ne iš šios rūšies vynuogių.

Tradiciniu metodu buteliuose brandintas putojantis natūralus vynas geriau žinomas kaip šampanas. Tai išskirtinai Šampanės regione Prancūzijoje pagamintas vynas. Šis apribojimas galioja visoje ES, o negalioja Rusijoje ir JAV, kur gėrimas nebūtinai gaminamas ir tradiciniu metodu.

Norint atrasti savo mėgstamą vynuogių rūšį neretai užtrunka. Tačiau tik ragaudami skirtingų skonių vyną galime išlavinti skonį ir išmokti jį pasirinkti skirtingoms progoms, derinti su maistu. Prieš pirkdami butelį gėrimo visuomet atkreipkite dėmesį į etiketę. Juk visi tie spalvingi užrašai – ne šiaip sau. Svarbiausia išmokti juos tinkamai iškoduoti.

Parengė Monika Svėrytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.