Dalyvių komanda vertinimo komisijai turi pateikti originalų desertą ir prie jo priderintą vyną. Renkant čempioną – Auksinės šakutės laimėtoją, vertinamas pristatymo profesionalumas ir meniškumas, deserto estetika, vyno parinkimo motyvacija, vyno ir deserto išvaizdos, skonio ir kvapo derėjimas.
Anot LSA prezidento ir renginio iniciatoriaus Arūno Starkaus, čempionato tikslas – skatinti išradingą vyno ir saldumynų vartojimą. Todėl šiemet prizų fondą papildė naujos nominacijos: už sėkmingiausią putojančio vyno ir deserto derinį, už geriausią vyną, už lietuviškiausią desertą ir už lengviausią vyną.
Ankstesnių čempionatų laimėtojai: 2012 m. – Arminas Darasevičius, Egidijus Lapinskas ir Renata Ozarovska (restoranas „Time“), 2011 m. – Andrius Valčiukas („Vyno klubas“) ir Vytautas Samavičius (restoranas „La Cle“), 2010 m. – Rasa Starkuvienė („Vyno klubas“) ir Milda Sužiedelytė (Vakarų Londono universitetas).
Varžybas organizuoja Lietuvos someljė asociacija kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA). Registruotis į čempionatą kviečiama iki lapkričio 4 dienos.