Rudens gėrybių krepšyje - mėlynų ir violetinių atspalvių maistas

Violetiniai svogūnai

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-26 15:56, atnaujinta 2018-02-20 19:59

Violetiniai svogūnai

Kaip ir kitos spalvos svogūnai, violetiniai turtingi fitoncidais, kurie apsaugo organizmą nuo uždegiminių procesų ir daro baktericidinį poveikį. Geresnės priemonės nuo peršalimo ir gripo nerasite! Tiesa, kaip ir kiti, taip ir violetiniai svogūnai priverčia verkti, bet akims nekenkia. Priešingai - nuo akių paviršiaus nuplauna bakterijas.

Juodosios slyvos

Nuostabu, kiek naudingų medžiagų turi slyvos: A, C, K, PP, B grupės vitaminai, organinės rūgštys, kalis, geležis, manganas. Reguliariai valgant juodąsias slyvas, mažėja kraujospūdis ir blogojo cholesterolio lygis. Turtingos ląsteliena slyvos padeda sureguliuoti žarnyno darbą ir įveikti vidurių užkietėjimus.

Raudongūžiai kopūstai

Neįprastos violetinės spalvos gūžės turi 36 rūšių antioksidantus. Vyrauja nuomonė, kad raudongūžiai kopūstai sumažina diabeto ir kai kurių vėžio rūšių vystymosi riziką, taip pat padeda nepriaugti svorio.

Raudongūžius kopūstus naudinga valgyti sergant mažakraujyste, nes jie padidina eritrocitų kiekį ir hemoglobino lygį kraujyje. Raudongūžių kopūstų sudėtyje esantis selenas ir provitaminas A (karotinas) stiprina imunitetą.

Vynuogės

Flavonoidas kvercetinas, įeinantis į tamsių spalvų vynuogių rūšių sudėtį, neleidžia susiklijuoti trombocitams, - dėl to sumažėja rizika susidaryti kraujo krešuliukams.

Vynuogės duoda didelę naudą esant išsekusiai nervinei sistemai ir chroniško nuovargio sindromui. Šviežiai spaustos vynuogių sultys turtingos taninais, kurie užkerta kelią uždegiminiams procesams ir turi dezinfekuojantį poveikį, - dėl to jomis galima skalauti burną sergant angina. Jei norite sublogti, nesižavėkite vynuogėmis - jos labai kaloringos.

Baklažanas

Viena iš mažiausiai kalorijų turinti daržovė. Baklažano sudėtyje esančios medžiagos neleidžia įsisavinti cholesterolio, šalina iš organizmo šlakus ir kenksmingas medžiagas, padėdamos sureguliuoti vandens ir druskos bei lipidų apykaitą.

Baklažanas turi kalio, kuris neleidžia skysčiui kauptis audiniuose. Baklažanai naudingi esant širdies ir kraujagyslių susirgimams, kuriems būdingi pabrinkimai.

Mėlynės

Mėlynės labai turtingos manganu ir dėl to padeda atstatyti regėjimą, pagerina atmintį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.