Morkos pagerins vyro sėklos kokybę

Nuo seno žinoma, kad norint išsaugoti gerą regėjimą, reikia valgyti daug morkų. Tačiau ar žinojote, kad ši daržovė ne tik pagerina regėjimą, bet ir padidina vyrų šansus tapti tėvu?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2013, 1:49 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:26 PM

Mokslininkai, tiriantys vaisių ir daržovių įtaką vyro sėklos kokybei, atskleidė, kad morka – pats efektyviausias maisto produktas. Ši daržovė turėjo geriausią efektą sėklos judrumui, t.y., geram sėklos judėjimui kiaušinėlio link.

Harvardo universiteto tyrėjai paprašė 200 savanorių laikytis nurodytos mitybos plano, kurį sudarė ir daugybė vaisių bei daržovių. Paaiškėjo, kad geltonos ir oranžinės spalvos maistas turėjo įtakos sėklos kokybei.

Liaupsės buvo skirtos spalvotiems augalų pigmentams – karotenoidams, kuriuos mūsų organizmas paverčia stipriais antioksidantais, veikiančiais ląsteles ir neutralizuojančiais laisvuosius radikalus. Karotenoidai nuo oksidacijos apsaugo DNR, membranas ir kitus ląstelių komponentus.

Tarp karotenoidų, žinoma, buvo ir beta karoteno, kurį organizmas paverčia antioksidantu vitaminu A.

Saldžioji bulvė ir melionas taip pat gali pasitarnauti esant vaisingumo problemoms, tačiau morkos – neabejotinos lyderės, galinčios sėklos kokybę pagerinti nuo 6,5 iki 8 proc.

Verta įsidėmėti, kad raudonieji vaisiai ir daržovės, o ypač pomidorai, kuriuose gausu priešvėžinių elementų, buvo susietos su retesne nenormalios formos sėklos atsiradimo tikimybe.

Ankstesni Harvardo universiteto tyrimai atskleidė, kad vyrų, kurių mitybą sudaro didelis kiekis blogųjų riebalų, sėklos kiekis buvo mažesnis, o kokybė – prastesnė. O štai vyrų, kurių mitybos racione buvo daug gerųjų riebalų, įskaitant Omega–3 riebalų rūgštis, galėjo pasigirti geresne sėklos kokybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.