Prancūzijoje gimusi jauno vyno šventė įtraukė ir kauniečius

„Le Beaujolais Nouveau est arrive!“ – „Jaunas božolė atvyko!“ Po šių žodžių kasmet, trečiąjį lapkričio ketvirtadienį, daugelyje šalių atkemšami jauno vyno buteliai. Į vynines ir restoranus tą dieną traukia ir vis daugiau vynu susidomėjusių kauniečių.

Kiekvienais metais parduodama apie 50 milijonų butelių su etiketėmis, ant kurių puikuojasi užrašas „Beaujolais“.
Kiekvienais metais parduodama apie 50 milijonų butelių su etiketėmis, ant kurių puikuojasi užrašas „Beaujolais“.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Nov 16, 2013, 2:30 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:16 AM

Nepaisant to, kad nekantriausieji božolė vyno butelius atkimšti mėgina naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, vos laikrodžiams išmušus vidurnaktį, didžioji šventė įprastai vyksta ketvirtadienio vakarą, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Šįmet triukšmingų božolė vyno sutiktuvių laukiame lapkričio 21-ąją.

Audringi vakarėliai bus rengiami kauniečių pamėgtose vyninėse, kavinėse, restoranuose, net viešbučiuose. Organizatoriai kauniečius ir miesto svečius pakvies ne tik pakelti naujojo vyno taures, bet ir panirti į linksmybių šurmulį, daugiau sužinoti apie šiųmetį božolė vyną, kurį žinovai giria dėl ypač gero skonio ir aromato.

Parduodama vis daugiau

Kur slypi šimtmečiais paprastų Prancūzijos kaimiečių gerto pigaus jauno vyno išpopuliarėjimo paslaptis, mįslė net vyno žinovams.

Tačiau rūgštoko gėlių, vaisių ir uogų skonio bei aromato božolė vyno šventė mėgstamiausia ne tik Prancūzijoje ir beveik visoje Europoje. Ji dėmesio sulaukia net Japonijoje, Tailande, Australijoje.

Pastaraisiais metais božolė vynas muša fantastiškus pardavimo rekordus.

Jaunas vynas iš Prancūzijos importuojamas į daugiau nei 200 pasaulio valstybių.

Kiekvienais metais parduodami apie 50 milijonų butelių su etiketėmis, ant kurių puikuojasi užrašas „Beaujolais Nouveau“ arba jį atitinkantys „Beaujolais“ ir „Beaujolais Villages“. Be įprasto raudonojo, galima paragauti ir baltojo bei rožinio božolė vyno.

Pirštinę prancūziškam jaunam vynui pastaruoju metu bando mesti naujo derliaus itališkas vynas „Novello“, kurio taip pat parduodama vis daugiau.

Atkimšti anksčiau – nevalia

Mūsų šalyje jauno vyno pardavimas smarkiai išaugo per pastaruosius penkerius metus. Dėl jo kiekio tiekėjai su vyndariais jau priversti tartis dar prieš nuimant vynuogių derlių.

Į Lietuvą jaunas prancūziškas vynas keliauti pradeda maždaug nuo lapkričio pradžios, nors kai kurie vyndariai jį pardavinėja likus kelioms dienoms ar savaitei iki didžiosios jo ragavimo šventės.

Tačiau iki svarbios dienos kišti nagų prie božolė vyno butelio nevalia.

„Pagal vyndarių taisykles atkimšti božolė vyno iki trečiojo lapkričio ketvirtadienio šiukštu negalima niekam. Juk šventė tam ir rengiama, kad vyną būtų galima ragauti ir linksmintis“, – kalbėjo vyno žinovas Giedrius Monkevičius.

Vyno someljė Indra Ramanauskienė taip pat tvirtino iki ketvirtadienio vyno neatkemšanti, neparduodanti ir net nedovanojanti.

„Nežinau, kokią iš tikrųjų juridinę galią turi dokumentas, kurį kiekvienais metais pasirašau vyndariams: pasižadu, kad jauno vyno neparduosiu anksčiau nei nustatyta. Daugelis Prancūzijos vyndarių vyno pirkliams savo produkciją parduoda tik nuo lapkričio 3 dienos. Italijoje – laisviau, tokių griežtų terminų nėra“, – tvirtino I.Ramanauskienė.

Daugelis vietų jau užimtos

Kaip ir kur paragauti naujo derliaus vyno, kiekvienas sprendžia pagal poreikius ir galimybes.

Mėgstantieji jaukius vakarus namuose butelį jauno vyno gali atsikimšti tiesiog svetainėje. Jo įsigyti įmanoma ne vien specializuotose parduotuvėse, bet ir didžiuosiuose prekybos centruose, kur pasiūla tikrai nemaža.

Tačiau proga ištrūkti iš namų ir božolė skoniu pasimėgauti artimų bičiulių, vyno gurmanų ir jo žinovų draugijoje daugelį vilioja labai smarkiai.

Norintieji linksmybių turėtų suskubti, nes vietos vyninėse ir restoranuose tirpsta. Kai kurių užeigų šeimininkai neslepia, kad visi stalai į božolė šventę jau užsakyti likus daugiau nei savaitei ar dviem iki renginio. Tačiau vietų, kur klausantis prancūziškų melodijų būtų galima pajusti jauno vyno ir išskirtinių patiekalų dermę, yra pakankamai.

Linksminasi prieš vidurnaktį

Vieni pirmųjų ir nekantriausiųjų jauną vyną Kaune atkimš į viešbučio „Daugirdas“ restoraną susirinkę svečiai.

Božolė vakarėlis čia prasidės trečiadienį, likus valandai iki vidurnakčio, o vyno buteliai atkemšami praėjus vos minutei po 24 valandos.

„Tokia tradicija pas mus puoselėjama jau šeštus metus. Norime božolė ragauti kartu su viso pasaulio vyno mėgėjais. Prieš tai vyno žinovas Gintautas Jašinskas susirinkusiems papasakos, kuo ypatingas šiųmetis jaunas vynas“, – tvirtino „Daugirdo“ rinkodaros vadovė Indrė Gustaitė.

Prie vyno bus patiekta ypatingų patiekalų. Kaip ir kasmet gurmanų lauks linksmi žaidimai.

Ne mažiau linksma šventė ketvirtadienio vakarą ruošiama restorane „Sadutė“, kur kasmet jaunas vynas ragaujamas itin triukšmingai.

„Šiais metais vėl rengiama ypatinga programa – svečiai kviečiami į improvizuoto traukinio „vagoną-restoraną“ Lionas – Paryžius. Čia netrūks ne tik vyno, bet ir gardžių patiekalų, geros muzikos ir šventinės nuotaikos, žaidimų, konkursų, net intrigų“, – žada restorano atstovai.

Švęs kaip tikri prancūzai

Šįmet rengti božolė vyno šventes imasi ir tos Kauno maitinimo įstaigos, kurios ligi šiol to niekada nedarė. Pirmąkart į božolė šventės šurmulį ketvirtadienį įsilies viešbutis „Europa Royale“.

„Matome, kad jau ne vienus metus daugelyje vietų kauniečiai ir miesto svečiai linksmai švenčia naujo derliaus vyno atkimšimo šventę.

Todėl puoselėti šią tradiciją nutarėme ir mes. Prie šiųmečio božolė vyno paruošėme specialų valgiaraštį. Gurmanams skambės prancūziškos saksofono melodijos“, – kalbėjo viešbučio „Europa Royale“ restorano vadovė Loreta Sveikatienė.

Pažaislio vienuolyne įsikūrusiame svetingumo komplekse „Monte Pacis“ božolė šventė prasidės ketvirtadienio vidurdienį. Ji vyks lauke. Taip dažniausiai per božolė šventę linksminamasi Prancūzijoje.

„Karietų aikštėje atkimšime arkliais atgabentą jauną prancūzišką vyną, lietuvišką šių metų apynių alų, vietinių obuolių gėrimą, ant žarijų kepsime kaštainius ir kitus prie jauno vyno derančius patiekalus“, – sakė restorano atstovė Dovilija Torrau.

Svečiai bus kviečiami klausytis lietuvių ir prancūzų liaudies dainų, šokti, šurmuliuoti, sveikinti vieni kitus su nauju vyno derliumi.

Božolė šventė Kaune tęsis ir penktadienį. Viešbutyje-restorane „Perkūno namai“ vyks įvairaus božolė vyno degustacija ir vyno ringas. Šventėje bus išrinktas geriausias šiųmečio derliaus vynas.

Nebrangus liaudies gėrimas

Iš maždaug 2 tūkst. gyventojų turinčio Prancūzijos miestelio Božo kilęs Božolė regiono ir jauno vyno pavadinimas šiuo metu žinomas kone visame pasaulyje.

Vynininkystė Božolė regione žinoma dar nuo romėnų laikų, tačiau ypač ji suklestėjo viduramžiais, čia atsikėlus benediktinų vienuoliams.

Iš viduramžiais čia pasodintų ‘Gamay Noir’ vynuogių spaustas božolė vynas ilgą laiką buvo laikomas nebrangiu liaudišku gėrimu. Kaimiečiai jį gėrė nuėmę derlių, o miestų gyventojai pradėdavo skanauti paskutinį spalio sekmadienį vykstančiose mugėse.

Tokia tradicija nutraukta per Antrąjį pasaulinį karą, kai vokiečiai vynui įvedė specialius mokesčius.

Po karo prancūzų valdžia iš pradžių leido jauną vyną pardavinėti nuo lapkričio 13-osios. Jauno božolė vyno šventė Prancūzijoje minima nuo 1970 m. lapkričio 15-osios, kai daugelyje Paryžiaus bistro lankytojams pradėtas platinti geltonas reklaminis lapelis su užrašu „Le Beaujolais Nouveau“.

Devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje nustatyta nauja božolė pardavimo pradžios data – trečiasis lapkričio ketvirtadienis.

Tinka ir riebūs patiekalai

Prie jauno vyno derinami ne kokie nors labai prabangūs, bet paprasti užkandžiai.

Prancūzai ligi šiol per šią šventę nevengia riebių ir sočių patiekalų.

Prie vyno tiekiami kaimiški valgiai – spirgučiai, lašiniai, svogūnų pyragas, keptas kiaulienos kumpis, dešrelės, pupelių troškinys ar tiršta sriuba. Dažnai prie jauno vyno siūloma net raugintų agurkų ar kopūstų, populiarūs kepti kaštainiai.

Nors atrodytų, jog vynas ir sūris – neatsiejami produktai, tačiau vyno žinovai tikina, kad prie božolė vyno sūris ne itin tinka. Lietuvoje rengiamose šventėse sūrio prie naujo derliaus vyno pasiūloma dažnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.