Kokį pieną gerti sveikiausia?

Tuo, kad pienas naudingas sveikatai – neabejoja niekas. Tačiau prekybos centrų lentynose tiek daug skirtingų rūšių, kad net sunku atsirinkti. Natūralus, pasterizuotas, sojų ar riešutų pienas. Kokį pasirinkti? Kokį organizmui gerti sveikiausia, o kokio geriau vengti? Sužinokite kiekvieno jų privalumus ir trūkumus, o tada – teisingai pasirinkite.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2013, 4:49 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:27 AM

Šviežias pienas

Turbūt daugelis prisimena vaikystę, kai pas močiutę kaime tekdavo gerti šviežiai pamelžtos karvės pieną. Tai tikras, nepasterizuotas pienas, kuriame gausu augančiam organizmui reikalingų medžiagų, ypač kalcio ir sočiųjų riebalų. Tačiau sveikos mitybos specialistai ragina per daug nesusižavėti natūralaus pieno privalumais. Jis riebesnis, turi daugiau kalorijų, o gali sukelti įvairias virškinimo problemas ar net infekcines ligas.

Ekologiškas pienas

Prie įprasto pieno parduotuvėse galima pamatyti ir dvigubai brangiau kainuojančias jo pakuotes. Jų kainą išduoda vienas stebuklingas, jau daugelio rinkodaros specialistų pamėgtas – „ekologiškas“. Tačiau ekologišką pieną duodančios karvės jau nuo pat mažumės maitinamos ekologiškais pašarais ir sveika, neužteršta žole. Maistine prasme, tarp įprasto pasterizuoto ir pasterizuoto ekologiško pieno didelio skirtumo nėra, tačiau pastarasis turi daugiau antioksidantų ir žmogaus organizmui ypač naudingų omega-3 rūgščių.

Sojų pienas

Iš sojų pupelių pagamintą pieną ypač mėgsta tie, kuriems karvės pienas sukelia alergines organizmo reakcijas, jame nėra laktozės. Sumaltos pupelės praskiedžiamos vandeniu, pagardinamos natūraliais saldikliais. Kadangi sojų pienas gaminamas iš augalų, jis daug liesesnis, neturi cholesterolio. Tiesa, baltymų jame taip pat mažiau nei karvės piene.

Ryžių pienas

Ryžių pienas – gana retas ir mažiau populiarus, tačiau itin sveikas pienas pagamintas iš nulukštentų ryžių ir vandens mišinio. Pasaldintas vanile ar šokoladu jis įgauna išskirtinį skonį. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie dėl sveikatos negali gerti karvės ar sojų pieno. Ryžių piene beveik nėra baltymų, cholesterolio, sočiųjų riebalų.

Migdolų pienas

Parduotuvėse rasti migdolų pieno nėra lengva, tačiau jį nesunku pasigaminti ir patiems. Vandenyje išbrinkusius riešutus tereikia sumalti su stikline vandens, pasaldinti vanile ar medumi. Jame gausu antioksidantų ir vitamino E, tačiau nėra sočiųjų riebalų ir laktozės. Jį ypač mėgsta tie, kurie laikosi dietos: pienas itin sotus, tačiau stiklinėje jo yra vos 60 kalorijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.