Vertingi maisto produktai: valgome ir jaunėjame

Vis dažniau insultas, infarktas ir piktybiniai augliai tampa grėsme

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 21, 2013, 3:16 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:53 AM

Kopūstai. Į brokolių, baltagūžių, žiedinių kopūstų sudėtį įeina nepaprastai svarbi sulforafano medžiaga. Šis natūralus junginys pristabdo senėjimo procesą. Du kartus per savaitę reikia suvalgyti po 200 gramų bet kokios kopūstų rūšies.

Beje, visi vitaminai išlieka ir užšaldytose daržovėse. Todėl jomis drąsiai skaninkite sriubas, salotas ar pateikite kaip garnyrą – virtas, užkeptas.

Pievagrybiai. Turtingi ląsteliena, kuri šalina iš organizmo sunkiųjų metalų druskas. Į pievagrybių sudėtį įeinančios rūgštys, kaip antai arachidono ir kitos, kovoja su „bloguoju“ cholesteroliu. Tai – puiki apsauga nuo infarktų ir insultų. Patariama 2-3 kartus per savaitę suvalgyti po 125 gramus pievagrybių.

Bulvės. Turtingos kaliu, kuris būtinas deramam širdies darbui. Be to, išlygina vandens ir druskos kiekį organizme, dėl to oda atrodo labiau stangri ir įtempta. Naudinga norma: 500 gramų per savaitę. Bulves gaminkite teisingai: užkepkite orkaitėje ar virkite su lupenomis. Valgykite tik su daržovėmis.

Aitrioji paprika. Sužadina virškinimo procesą. Per savaitę suvalgykite 1/4 ankšties, skaninkite salotas ar karštus patiekalus. Sergant skrandžio ir žarnyno ligomis deginančios aitriosios paprikos geriau atsisakyti.

Morkos. Turtingos beta-karotinu, vėliau pavirstančiu į vitaminą A. Pastarasis padeda išsaugoti regėjimą, o taip pat atnaujina ląsteles. Patariama bent kas antrą dieną suvalgyti morkų salotas, pagardintas aliejumi ar grietine, nes be riebalų vitaminas neduos naudos.

Obuoliai. Į minkštimo sudėtį įeinantys pektinai šalina iš organizmo žalingus toksinus ir kancerogenus. Obuolio odelė turtinga flavonoidais, kurie neleidžia laisviesiems radikalams pakenkti sveikų ląstelių, - vėžio rizika sumažėja. Per dieną suvalgykite 1-2 vidutinio dydžio obuolius.

Jei sergate skrandžio ar žarnyno ligomis, obuolius valgykite nuluptus. Paaštrėjus gastritui ar skrandžio opai, jų geriau atsisakyti.

Žuvis. Pavyzdžiui, lašiša, upėtakis, skumbrė, silkė. Tai - šaltinis Omega-3 riebalų rūgščių, kurios normalizuoja kraujospūdį ir cholesterolio lygį kraujyje. Kraujagyslės lieka sveikos, sumažėja insulto rizika.

Į žuvies sudėtį įeinančios rūgštys suaktyvina gamybą keratino, kuris suteikia plaukams blizgesį, stiprina nagus ir daro odą gražia. Patariama du kartus per savaitę suvalgyti po 150 gramų žuvies. Nemėgstate? Tuomet gerkite žuvų taukus, kurie turi naudingų rūgščių.

Duoniukai. Tai – šaltinis ląstelienos, kuri tarsi šepetukas valo žarnyną nuo šlakų ir toksinų, kas laiduoja stiprų imunitetą, nepriekaištingą odą ir gražią veido spalvą. Naudingi bet kokie duoniukai – kvietiniai, grikiniai, miežiniai, kukurūziniai, ruginiai. Duoniukus rinkitės pagal skonį. Vietoj baltos duonos per dieną sukramsnokite 1-2 duoniukus.

Pomidorai. Į jų sudėtį įeinantis likopenas apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų, – būtent jie sukelia vėžį. Kasdien suvalgykite 2-3 pomidorus. Maistą gardinkite pomidorų pasta, kuri naudinga kaip ir švieži pomidorai.

Erškėtuogės. Turtingos vitaminu C, kuris apsaugo nuo peršalimų ir pagerina kraujo apytaką, padeda širdžiai dirbti be trukdžių, stiprina kraujagyslių sieneles. Termose paruoškite tokį gėrimą: 1 valgomąjį šaukštą sausų erškėtuogių užpilkite 1 stikline verdančio vandens. Po 7-8 valandų nukoškite. Gerkite 3 kartus per dieną.

Aliejus. Turtingas nesočiosiomis riebalų rūgštimis, kurioms padedant gaminami hormonai, reikalingi deramam organizmo darbui. Aliejus pagerina odos būklę ir padeda liesėti. Norma: 1,5-2 arbatiniai šaukšteliai per dieną. Naudingas tiek saulėgrąžų, tiek alyvuogių aliejus. Rinkitės nerafinuotą, nes jis turi daugiau vitaminų.

Graikiniai riešutai. Tai – šaltinis Omega-3 ir vitamino E, kurie stiprina atmintį, mažina cholesterolio lygį kraujyje, todėl apsaugo nuo infarkto ir insulto. Per dieną sukramsnokite ne daugiau 5 graikinių riešutų, nes jie labai kaloringi.

Kepenys. Turi geležies, o dėl jos organizme gaminamas hemoglobinas, aprūpinantis audinius ir organus deguonimi. Pagerėja odos spalva, nebelieka nuovargio. Kepenų sudėtyje esantis selenas daro plaukus ir nagus sveikais. Vištos ar jautienos kepenis gaminkite 1 kartą per mėnesį. Naudinga norma – 100-150 gramų.

Bananai. Kalio ir magnio šaltinis. Toks „duetas“ naudingas nervams, mažina širdies priepuolio riziką. Bet atminkite: bananai turi nemažai kalorijų.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.