Katalonų gardėsiai – sveiko maisto mėgėjams

Penktąjį kartą Vilniuje surengtas „Torres” vyno ir maisto festivalis pažėrė staigmenų. Prabangiajame viešbutyje „Kempinski” virė proto mūšių ir skonių kovos, skambėjo aistringa muzika, o svečiai galėjo susipažinti su Katalonijos patiekalais.

Daugiau nuotraukų (1)

Laura Čaplinskaitė

Nov 23, 2013, 10:15 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:04 AM

Festivalis, šįkart pristatantis Ispanijos regiono Katalonijos virtuvę ir vyną, prasidėjo kulinarinėmis pamokomis su restorano „Torres” virtuvės vadovu Sergio Milletu.

Praėjusį trečiadienį, lapkričio 13-ąją, lietuviai kartu su šiuo ispanu viešbučio „Kempinski” virtuvėje ne tik ruošė maistą, bet ir dalijosi patirtimi.

„Dabar madinga sakyti, kad valgome ekologišką ir sveiką maistą. Galiu visus nudžiuginti – kitokio katalonų virtuvėje net nėra!

Todėl visi galite būti ramūs dėl savo svorio, jei viešėsite Katalonijoje. Alyvuogių aliejus, mažos ispaniškosios užkandėlės (tapas), jūrų gėrybės – čia nėra nuo ko storėti”, – šypsojosi S.Milletas.

Tik su meile ir aistra ruošiamas maistas gali būti skanus. Kita ne mažiau svarbi kulinarijos dalis – gera nuotaika, kurios „Kempinski” virtuvėje tikrai netrūko.

Pasiraitoję rankoves žymūs lietuviai gamino tris tradicinius katalonų patiekalus – šaltą pomidorų sriubą su kiaušiniais ir kumpiu, paeliją su jūrų gėrybėmis ir desertą – tradicinį kataloniečių kremą.

Visi plušėję virtuvėje darniai sutarė, kad Katalonijos virtuvė gali įtikti kiekvieno skoniui.

Kulinarijos laidų vedėja Beata Nicholson, kaip ir jos šeima, mėgsta katalonų virtuvę. Ji turi draugę katalonietę, iš kurios išmoko kepti bulvių tortiliją.

„Esu gaminusi paeliją, bet tai dariau paprastoje keptuvėje. Todėl šiandien man labai įdomu, kaip ji ruošiama tikroje didelėje paelijos keptuvėje!

Iš kiekvieno gaminančio žmogaus galima ko nors išmokti, ką jau kalbėti apie katalonų virtuvės vadovą! Dabar ir pati užsidegiau namuose iškelti paelijos puotą”, – krykštavo B.Nicholson.

Barselonoje viešėjusi aktorė Ineta Stasiulytė apgailestavo, kad tuomet, matyt, pasuko į netinkamą restoraną. Jos ragauta paelija buvo per sūri ir neskani. O namuose su gyvenimo draugu šokėju Deividu Meškausku ruošiamą paeliją Ineta vadina improvizacine – griežtų receptų gamindami šį patiekalą jie nesilaiko.

Todėl aktorė džiaugėsi, kad turės galimybę paragauti tikrosios, ispanų virtuvės vadovo rekomenduotos, paelijos.

Architektas ir grupės „Antis” lyderis Algirdas Kaušpėdas, katalonų virtuvės paslaptimis domėjęsis su žmona Vilija, paeliją kartais paruošia ir savo draugams.

„Iš Ispanijos parsivežėme specialią keptuvę. Ji skirta 12 asmenų. Paeliją gaminame ant žarijų. Išeina kažkas panašaus, bet kaskart vis kitaip. Mūsų recepto paslaptis – geras žuvies ir jūrų gėrybių sultinys”, – pasakojo A.Kaušpėdas.

Jo žmona pasidžiaugė, kad virtuvėje vienai sukiotis netenka – pora gamina kartu. Algirdas pjausto, o Vilija atlieka virtuvės vadovo vaidmenį.

Aktorius Dalius Mertinas su žmona Laima „Kempinski” virtuvėje daugiausia prisidėjo prie pomidorų sriubos ruošimo.

Dalius anksčiau paeliją gamindavo svečiuodamasis Malagoje pas krepšininką Arvydą Sabonį.

„Namuose virtuvėje sukuosi aš, o Laimai labiau patinka ragauti. Ji mėgsta jūrų gėrybes, todėl jas gaminu dažnai. O paeliją – rečiau, mat patiekalui reikia didelės kompanijos valgytojų”, – šypsojosi D.Mertinas.

Vyną prie pačių pasigamintų patiekalų svečiams parinko „Torres” vyninės someljė iš Ispanijos Marta Delfa Mediavillas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?