Briuselio katedroje – lietuviška prakartėlė

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Prakartėlėje nėra nei tradiciškai vaizduojamo tvartelio, nei angelo, nei žvaigždės. Tai skulptorė paliko kiekvieno fantazijai.<br>Stop kadras
Prakartėlėje nėra nei tradiciškai vaizduojamo tvartelio, nei angelo, nei žvaigždės. Tai skulptorė paliko kiekvieno fantazijai.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Dec 1, 2013, 9:40 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:17 AM

Prasidėjus Adventui, Briuselio katedroje tradiciškai rengiama prakartėlių paroda, kurioje šįmet pirmą kartą pristatoma ir lietuviška prakartėlė. Keletą metų tik lankę šią parodą, Briuselio lietuvių katalikų parapijos nariai nusprendė, kad Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai galima paminėti ir pagrindinėje Briuselio bažnyčioje.

Parodai pasirinkta skulptorės Ksenijos Jaroševaitės prakartėlė. Tiesa, menininkė ryžosi netradiciniam sumanymui: Kristaus gimimo sceną ji atvaizdavo ant iš lietuviško ąžuolo pagaminto kryžiaus. Prakartėlėje nėra nei tradiciškai vaizduojamo tvartelio, nei angelo, nei žvaigždės. Tai skulptorė paliko kiekvieno fantazijai.

„Nusprendžiau perskaityti tas Švento rašto eilutes ir faktus, kurie susiję su Jėzaus gimimo. Ir paaiškėjo, kad pagrindiniai dalyviai, kuriuos aš galiu vaizduoti ir yra šitie, kurie čia pavaizduoti: kūdikėlis, Marija, Juozapas, piemenys ir trys karaliai. Buvo parašyta ir apie gyvulius: jautį, asilą, avis, nes buvo piemenų. Ir nieko daugiau“, - teigė K.Jaroševaitė.

Be to, prakartėlę galima apeiti ir apžiūrėti iš abiejų pusių. Skulptorės teigimu, ši idėja gimė iš vaikystės prisiminimų.

„Kai buvau maža, man būdavo labai liūdna, kai tos tradicinės prakartėlės stovėdavo taip, kad gali jas žiūrėti tik iš priekio. Todėl mano sumanymas, kad figūrėlės būtų iš abiejų pusių vienodos ir kad žmogus, eidamas aplinkui, netrukdydamas kitam, pamatytų tą patį vaizdą, visą tą Jėzaus gimimo istoriją“, - aiškino skulptorė.

„Simboliška: iš visų pusių čia keliauja žmonės ir susirenka centre, ten, kur yra Jėzus. Tai puiki mintis“, - pastebėjo prie prakartėlės stabtelėjęs belgas Alainas.

„Tai labai originalu, o dar labiau mane žavi šios prakartėlės simboliškumas. Ji labai skiriasi nuo to ką mes įpratę matyti“, - įvertino kitas pagyvenęs vyriškis.

Briuselio katedroje surengtoje parodoje šįmet eksponuojama per 20 prakartėlių iš Rumunijos, Italijos, Maltos, Graikijos, Japonijos, Korėjos, Egipto ir kitų šalių.

Tačiau Briuselio lietuvių katalikų parapijos koordinatorė Jurgita Žemaitytė teigia, kad lietuviškoji sulaukia daug komplimentų dėl savo originalumo ir išskirtinumo.

„Ketvirtadienį ją montavome, o vakare man paskambino Katedros klebonas ir padėkojo. Jis sakė, kad mūsiškė prakartėlė labai skiriasi nuo kitų, yra labai įdomi ir skatina susimąstyti. Nes Jėzus guli ant kryžiaus. Tai jo gimimo ir mirties simbolis“, - pasakojo J.Žemaitytė.

Be to, pirmąjį Advento sekmadienį Briuselio katedroje penki Lietuvos vyskupai laikė lietuviškas pamaldas, kur meldėsi už visame pasaulyje esančias lietuvių šeimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.