Gražuolės verslininkės V.Ragėnaitės šventiniai patiekalai - iš praeities lobynų

Tituluotos gražuolės ir verslininkės Vaidos Ragėnaitės (40 m.) nepavadinsi baltaranke. „Misis visata 2009“ karūnos laimėtojai pasiruošti didžiosioms šventėms dabar jau nebėra iššūkis – Kūčių ir Kalėdų patiekalų receptus ji perėmė iš šeimos moterų. Nors per Kalėdas Vaida, kaip įprastai, namiškiams ir svečiams keps žąsį, pati jos neragaus – gražuolė šįmet nutarė visai nebevalgyti mėsos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 13, 2013, 4:41 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:22 PM

Vilniuje gimusi ir augusi Vaida nepabėgo toli nuo tėvų. Viename kieme ji kasdien susitinka ir su jais, ir su jaunesnio brolio Vykinto šeima.

Tėvų, brolio ir Vaidos namai, kuriuose įkurtas ir jai priklausantis vestuvinių suknelių salonas, – greta. Anksčiau tose pačiose šeimos valdose gyveno ir šviesaus atminimo seneliai, iš kurių ji perėmė Kūčių ir Kalėdų tradicijas.

Visas šventes V.Ragėnaitė įprastai sutinka kartu su plačia gimine, juolab kad niekam nereikia toli eiti – vos per kiemą.

„Namuose dar iki Kūčių papuošime eglę, siekiančią lubas. Tokios didelės prieš Kūčių vakarienę nebespėtume padabinti, todėl šventėms ruošiamės iš anksto“, – maloniais šventiniais rūpesčiais dalijosi V.Ragėnaitė.

Tituluota gražuolė neslėpė, kad iš močiutės Salomėjos ir mamos Ritos perimtus Kūčių vakarienės valgių receptus šiek tiek patobulino, pritaikydama juos šioms dienoms.

„Jeigu laikytumės pasninko kanonų, kūčiukai turėtų būti prėsko skonio, kepami tik iš miltų ir vandens.

Tačiau aš į kūčiukų, dar vadinamų prėskučiais, tešlą įberiu cukraus, nes vaikams nesaldūs kepiniai būtų neskanūs“, – tikino šešerių metų Urtę su bendraamžiu vyru verslininku Tomu Petroniu auginanti V.Ragėnaitė.

Iš pirmosios santuokos moteris turi 20 metų sūnų studentą Arną, kuris taip pat labai mėgsta šventinius mamos kepinius. Per šventes pasisvečiuoti užsuka ir dvi T.Petronio dukterys iš pirmosios santuokos.

Iš kūčiukų tešlos V.Ragėnaitė kepa vaikų mėgstamus paukštukus ir kitus įvairių formų sausainius. Duktė jai padeda – paukšteliams akių vietoje įspaudžia smulkių ožragių sėklų, ir sparnuočiai tarsi atgyja, nes Urtė su kiekvienu jų prieš šaunant į orkaitę pasikalba.

Šešiametei patinka kruopštus darbas, todėl vėliau jai gaila valgyti savo gardžius kūrinius. O kuo jų daugiau lieka, tuo ilgiau namuose tvyro šventinė nuotaika.

Kadaise mielinės tešlos paukštukus V.Ragėnaitė padėdavo daryti savo močiutei Salomėjai, iš kurios ir perėmė kulinarinę patirtį.

Vaida ir dabar šypsosi prisiminusi, kaip greitai burnoje ištirpdavo ką tik iškepti kvapūs paukšteliai.

„Kai iškočioju tešlą plonai kaip blyną, jo centre specialia forma spaudžiu sausainius. Lieka nepanaudotos tešlos likučių – juostelių. Jas lengvai galima surišti į mazgą.

Mazgelį paspaudus pirštu, atsiranda snapas, o kitą galą įpjovus – uodega. Kai kepinius pašaunu į orkaitę, paukštukai pastebimai pučiasi, tarsi augtų, gražiai pagelsta“, – gardžiu sumanymu dalijosi V.Ragėnaitė.

Burokėlių mišrainę valgyti per Kūčias tarsi privalu, tad V.Ragėnaitė ją galėtų paruošti kone užsimerkusi. Bet čia jai tenka padaryti vieną išimtį – nedėti svogūnų, kurių nemėgsta jos šeimos nariai. Dėl to valgio skonis nenukenčia, nes gardinama kitais prieskoniais.

„Silkės su „kailiniais“ močiutė per Kūčias neruošdavo, nes tai – per daug riebu, nevisiškai atitinka pasninko reikalavimus. Valgiai su majonezu labiau tinka Kalėdų stalui.

O Kūčioms senelė ruošdavo kitokį valgį – pjaustytus virtus burokėlius apkepdavo ir uždėdavo ant silkės“, – pasakojo šeimos tradicijas puoselėjanti V.Ragėnaitė.

Kalėdoms verslininkė, kaip įprastai, patieks silkę su „kailiniais“ ir keps žąsį. Mat pirmą Kalėdų dieną laukiama svečių – Vaidos pusseserės su šeima, vyro dukrų.

„Kalėdoms tortą perku, nes nebespėčiau iškepti. Juk svarbu ir namus gražiai papuošti, stalą užtiesti raudona staltiese, uždegti žvakių ir lempučių girliandas per kiemą nutiesti“, – apie šventinės nuotaikos kūrimą pasakojo V.Ragėnaitė.

Tačiau šios Kalėdos tituluotai gražuolei bus nelengvas išbandymas dėl kitos priežasties – ji nevalgys mėsiškų patiekalų.

Nuo šių metų vasario mėsos atsisakiusi Vaida neabejoja, kad jos išvengs ir per šventes, nors artimieji kritikuoja tokį apsisprendimą: esą dėl kai kurių medžiagų trūkumo gali pablogėti sveikata.

Mėsa jai tapo atstumianti po to, kai suvalgė namuose keptos ekologiškos vištienos. Paukštiena buvo kieta, sprangi.

„Nuo to karto nebevalgau jokios mėsos. Net negaliu jos kramtyti“, – laikytis savo nusistatymo ketina V.Ragėnaitė.

Silkė su „kailiniais“

Patiekalui reikės:

200 g silkių filė

3 virtų burokėlių

2 virtų morkų

2 virtų bulvių

didelio rūgštaus obuolio (geriausia antaninis)

3 virtų kiaušinių

100 ml majonezo

ketvirtadalio šaukštelio cinamono

Silkių filė supjaustykite juostelėmis, išdėliokite dubenyje ir pabarstykite cinamonu.

Stambia tarka sutarkuokite obuolį ir „aprenkite“ silkę. Antram „aprangos“ sluoksniui sutarkuokite bulves, trečiam – morkas, ketvirtam – burokėlius, penktam – virtus kiaušinius.

Užbaikite ruošti valgį lygiai paskirstydami majonezą.

Viršutinis baltas majonezo sluoksnis po kiek laiko nusidažo rožine spalva, tuomet patiekalas skaniausias.

Burokėlių mišrainė

Patiekalui reikės:

4 virtų burokėlių

2 virtų morkų

2 virtų bulvių

2 raugintų agurkų

1 stiklinės virtų pupelių

1 stiklinės saulėgrąžų sėklų

4 šaukštų aliejaus

žiupsnelio druskos ir mėgstamų prieskonių

Virtus burokėlius, morkas, bulves, raugintus agurkus pjaustykite kubeliais ir dėkite į dubenį, apipilkite aliejumi. Pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite. Taip pat įmaišykite virtas pupeles. O saulėgrąžų sėklas pakepinkite keptuvėje, kol pagels. Skrudintas saulėgrąžas atvėsinkite ir užbarstykite ant mišrainės.

Kūčiukai, paukšteliai ir sausainiai

Skanėstams reikės:

1 pakelio sausų mielių

2 kiaušinių

500 g miltų

50 g aliejaus

250 ml pieno

50 g cukraus

1 šaukšto ožragių sėklų

ketvirtadalio šaukštelio druskos

Pakildinkite mieles mažame dubenėlyje su šiltu pienu ir žiupsneliu druskos. Po dešimties minučių, kai mielės pradeda „kalbėti“, išplakite kiaušinius, cukrų, druską, šiltą pieną ir supilkite į mieles.

Maišydami berkite miltus ir formuokite masę, kad tešla neliptų prie rankų. Apibarstytą miltais tešlą palikite šiltai 20 minučių. Po to virtuvės stalą pabarstykite miltais, kvieskite į pagalbą vaikus.

Atgnybę į delną telpantį tešlos gabalą kočiokite plonu sluoksniu ir leiskite vaikų rankelėms ją spausti į sausainių formeles. Arba galite pjaustyti tešlos juosteles, rišti mazgelius ir formuoti paukštelius. Uodegą prapjaukite peiliu, o į akių vietą įspauskite ožragių grūdelių.

Kai vaikų kantrybė išsenka, iš likusios tešlos galite paruošti kūčiukų, bandelių ar vyniotinį su uogiene.

Visas mielinės tešlos grožybes 20 minučių pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Iškeptus sausainius galite barstyti cukraus pudra, puošti spalvotu glajumi. Tačiau paukšteliai gražūs atrodo ir be puošmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.