Ant Kalėdų stalo – burnoje tirpstantis Gustavo vyniotinis

Vaikų numylėtinio Audriaus Rakausko ruošiami šventiniai valgiai – neįmantrūs, tačiau tokie gardūs, kad tirpte tirpsta burnoje.

Vaikų pamėgtas televizijos laidos vedėjas A.Rakauskas, vadinamas Gustavu, mielinius vyniotinius kepa apie pusvalandį.<br>D.Umbraso nuotr.
Vaikų pamėgtas televizijos laidos vedėjas A.Rakauskas, vadinamas Gustavu, mielinius vyniotinius kepa apie pusvalandį.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

2013-12-14 18:54, atnaujinta 2018-12-05 17:55

„O jų receptai – nesudėtingi, perprantami net ir mažiausiems virtuvės užkariautojams“, – tikino kultine tapusios televizijos laidos vaikams „Gustavo enciklopedija“ kūrėjas ir vedėjas A.Rakauskas.

Vilnietis jau daug metų puoselėja tradiciją – Kalėdoms savo šeimai iškepa mielinį vyniotinį, kuriam nereikia egzotiškų prieskonių.

Kūčiukai – su aguonomis, aguonpienis – iš aguonų. Tad mielinio vyniotinio A.Rakauskas nebegardina aguonomis, nors ir labai jos tiktų.

Kepinys – purus ir saldus. Audrius jį kepa ne tik šventėms, nes būtų sunku tiek ilgai iškęsti jo nepaskanavus. Skonis – iš tiesų nepamirštamas.

Per Kalėdas mielinį vyniotinį gardu valgyti užsigeriant spanguolių kisieliumi.

Jeigu šį kepinį kepsite šiokiadienį, išsivirkite arbatos ar baltintos kavos. Šiltas skanėstas ir pieno stiklinė – gardūs pusryčiai!

„Skaniausias – šiltas. Tačiau mielinis pyragas gali pastovėti kelias dienas ir vis vien išliks gardus“, – patikino A.Rakauskas.

A.Rakauskui Kūčios – ne tik gardus maistas, bet ir ramybė.

„Kūčių vakaras – didžiausia šventė, nes ją praleidžiu su šeima. O per Kalėdas man paprastai tenka eiti į renginius arba kurti laidą.

Juk pats esu ir redaktorius, ir autorius, ir montažinėje dirbu. Tačiau savo pareigą šventėms iškepti mielinį vyniotinį įvykdau“, – su šypsena patikino A.Rakauskas.

Kulinarinės knygos „Gustavo receptai“ autorius į jos puslapius sudėjo ne tik laidoje parodytas smagias istorijas, bet ir pusšimtį receptų.

Valgių, kuriuos ruošia savo namų virtuvėje arba televizijos laidoje, receptūras jis sužinojo iš draugų, bendradarbių – jie perpasakojo savo šeimos, giminių receptus.

„Nepamenu, iš kur sužinojau ir šio mielinio vyniotinio receptą. Kepinys gardus, svarbiausia, kad jam nereikia egzotiškų produktų, kurių ne visada rasi prekybos centre. Šito kulinarijoje vengiu“, – patikino A.Rakauskas.

Vyniotiniui reikės:

1 kg miltų;

1 pakelio sausų mielių;

1 kiaušinio;

1 stiklinės cukraus;

600 ml pieno;

200 g sviesto.

Į dubenį suberkite miltus, susmulkintas mieles, supilkite šiek tiek pašildytą pieną. Šaukštu išplakite kiaušinį su cukrumi ir supilkite į tešlą. Išminkykite.

Palikite tešlą valandai, kad ji pakiltų. Išlydykite sviestą. Iškočiokite tešlą kaip blyną maždaug pusės centimetro plonumu ir sulaistykite sviestu, pabarstykite cukrumi.

Tešlos lakštą, kuris turėtų būti maždaug 70 centimetrų skersmens, padalykite į keturias dalis. Kiekvieną dalį susukite. Vyniotinius patepkite kiaušinio plakiniu ir maždaug pusvalandžiui pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kai vyniotiniai pakils ir gražiai paruduos, traukite juos iš orkaitės!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.