Maisto tendencijos: valgoma tikra žemė ir vabzdžių skanėstai

2014 metais restoranų verslas,  maisto pramonės specialistų ir tendencijų prognozuotojų tvirtinimu, turėtų pasipildyti holografiniais virėjais, išmaniaisiais peiliais ir vabzdžių batonėliais.       

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-13 09:55, atnaujinta 2018-02-17 15:17

 Bendrovės „Amber Food“maisto kokybės vadovo Algirdo Furmanavičiaus teigimu,  artimiausiu metu nieko nenustebinsi pasiūlęs špinatinių kopūstų ledų ar gerai paruoštos tikros žemės sriubos.

„Technologijų amžiuje maistas ir  naujovės žengia koja kojon – net paprasti močiutės kotletai dabar gaminami ir patiekiami kitaip. Maisto tendencijų prognozuotojai skelbia, kad kitais metais jau bus galima įsigyti mėgstamą patiekalą, įpakuotą į valgomą tarą, ar visą informaciją apie produktą sužinoti vien iš jo QR kodo, - teigė A. Furmanavičius. – Greitas maistas taps dar „greitesniu“ dėl specialių programėlių telefone, o „žalio“ maisto sąvoka aprėps ne tik pagrindinius patiekalus, bet ir desertus”.

Pasak maisto tendencijų specialistų, pasaulį užkariavusi sveiko maisto mada taps dar „sveikesnė“, nes pyragėliai – vakar dienos hitas. Iš proto visus vedę keksiukai užleidžia vietą natūraliems, iškart gaminamiems ledams ir daržovių batonėliams.

„Jau dabar žmonės stengiasi vartoti daugiau šviežių sulčių, produktus kuo mažiau termiškai apdorotus, į savo racioną įtraukia vis daugiau daržovių.  Kitais metais nieko nestebins ledai, pagaminti iš špinatinių kopūstų, naujiena taps tefas – abisininė posmilgė, iš kurios kepama etiopiška duona, o žiedinis kopūstas grįš ant vaišių stalo ir tiesiogine prasme suspindės visomis vaivorykštės spalvomis”, - sako A. Furmanavičius.

Restoranų klientai ims rūpintis ne tik savo, bet ir vaikų sveika mityba, todėl vis dažniau greito maisto užkandžius keis sveikesni, mažiau riebalų turintys patiekalai. Pasak „Amber Food“ maisto kokybės vadovo, vaikų mėgstamas skrudintas bulves keis krosnyje keptos bulvių puselės, daržovių ir vaisių kokteiliai, jogurtai, įvairių grūdų košės, gazuotus vaisvandenius – natūrali gira.

„Stebėdami savo restoranų klientų įpročius supratome, kad žmonės tapo reiklesni maistui: jų nebetenkina užšaldyti ir pakartotinai pašildyti produktai – klientai lengvai atskiria šviežią, restorano virtuvėje gamintą patiekalą, - tikino A. Furmanavičius. – 2014 metais picos, sumuštiniai nebebus „blogo“ maisto atitikmeniu, nes jų gamybai bus naudojami ne pusfabrikačiai, bet kokybiški produktai. Reaguodami į maisto tendencijas,  restoranų svečius pratinsime prie kitokio „greito“ maisto: kokybiškesnio, gaminto tik užsakius, su krosnyje, ne mikrobangų krosnelėje, kepta bandele ir natūralia mėsa. Juk sumuštinis – nebūtinai beverčio, tuščių kalorijų atitikmuo”.

Europiečiai žino keturis skonius: rūgštų, saldų, aštrų ir sūrų, o štai japonai turi ir penktą skonį, kuris išvertus skambėtų umami. Jį sunku apibūdinti, bet patiekalai su umami yra aiškesnio, sodresnio skonio. Jį sudaro glutamo rūgšties junginiai, kurie randami tam tikros rūšies sūriuose, grybuose, sojų padažuose. 

„2014 metais virtuvės šefai daugumai patiekalų suteiks ir penktą – umami – skonį“, - patikino maisto kokybės vadovas. Pasak jo, Tokijo restoranas „Ne Quittez Pas“ jau metus siūlo patiekalus, pagardintus žeme. Tai ne jos atitikmuo iš kitų produktų, norint dekoruoti maistą, bet tikra, iš 10 metrų gilio kasama žemė, kurios skonis – umami.

Senkant žemės resursams ir didėjant žmonijos populiacijai, vis sunkiau ir brangiau tampa maisto pramonei auginti gyvulius bei augalus. Pasak prognozių, šiais metais Azijos šalių patirtį valgant vabzdžius perims ir Europa.   

 Vabzdžiuose yra iki 15 proc. daugiau geležies nei špinatuose ir tiek pat B grupės vitaminų, kaip lašišoje. Drąsesni restoranai į meniu įtrauks tarakonus šokolade, lervų pabarstukus ant salotų ir vabzdžių batonėlius.

Dar šiais metais inovatyvūs virtuvės šefai naudosis „protingais“ virtuvės peiliais, kurie galės iškart nustatyti, ar produktuose yra pesticidų, pavojingų bakterijų, parodyti vertingų medžiagų kiekį ir spinduliuos neigiamus jonus, kurie padės patiekalą ilgiau išlaikyti šviežiu.

„Atrodo, kad netrukus nebereikės pirkti receptų knygų, o norimų patiekalų paslapčių namie mokys asmeniniai holografiniai virėjai, - juokiasi A. Furmanavičius. – Specialus prietaisas jūsų virtuvėje suprojektuos norimo virtuvės šefo hologramą, kuri padės paruošti jūsų pageidaujamą patiekalą. Atrodo, 2014 metais nebeliks jokių kliūčių gaminti taip, kaip Jamie Oliveris“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.