„Pagydytos“ nuo vėžio, daržovės ilgiau išlieka šviežios

Mokslininkų teigimu, plaudami vaisius ir daržoves vandeniu, pašaliname tik iki 70 proc. ant jų esančių mikrobų. Kaip geriau apsaugoti sodo ir daržo gėrybes nuo pavojingų mikroorganizmų ir jų sukeliamų gedimų? Lietuvos mokslo premijos laureatė prof. habil dr. Živilė Lukšienė tam pasitelkė efektyvų vėžio gydymo metodą – fotodinaminę terapiją.

Jei braškės pradeda pelyti po septynių dienų, tai jas apšvitinus naujuoju metodu šis laikas pailgėja bent iki dešimties dienų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Jei braškės pradeda pelyti po septynių dienų, tai jas apšvitinus naujuoju metodu šis laikas pailgėja bent iki dešimties dienų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2014, 5:24 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:07 PM

Idėja panaudoti šviesą mikrobams naikinti mokslininkei kilo tuomet, kai ji su kolegomis darbavosi vėžio gydymo srityje. Anot jos, šalinant tiek vėžines ląsteles, tiek kenkėjus naudojamas tas pats principas.

Atliekant tyrimus su maisto produktais itin svarbu teisingai pasirinkti medžiagą, kuri sugeria šviesą ir paskatina reakcijas, kurios naikina mikrobus. Dažniausiai tam naudojama chlorofilino natrio druska, t.y., maisto priedas, kuris neturi neigiamo poveikio žmogaus sveikatai. Juo apipurkšti vaisiai ir daržovės įdedami į specialų šviesą spinduliuojantį prietaisą. Taip žūsta beveik visi apšviesti mikroorganizmai, o vaisių ir daržovių paviršius lieka nepažeistas.

Šis metodas padeda ne tik apsaugoti maistą nuo pavojingų mikrobų ir išvengti infekcinių susirgimų, bet ir ilgiau išlaikyti jį nesugedusį. Mokslininkų teigimu, sunaikinus mikroorganizmus vaisiai genda lėčiau ir jų naudojimo laikas pailgėja beveik 40 proc. Jei, tarkim, braškės pradeda pelyti po septynių dienų, tai jas apšvitinus šis laikas pailgėja bent iki dešimties dienų. Nors šis metodas dar netaikomas praktiškai, tačiau susidomėjimas juo itin didelis.

Kaip apsaugoti vaisius ir daržoves nuo gedimų ir prailginti jų galiojimo trukmę, išsamiau pasakojama viename iš ciklo „Mokslas iš arti“ vaizdo reportažų. Lietuvos mokslų akademijos parengtą ciklą „Mokslas iš arti“ sudaro penkiolika pasakojimų, kuriuose paprastai, aiškiai ir kiekvienam suprantamai pristatomi mokslininkų pasiekimai įvairiose srityse. Reportažų žiūrovai sužinos ne tik, kaip turėti sveikesnių vaisių ar daržovių, bet ir kaip žmogaus smegenys priima sprendimus, kas lemia mūsų psichologinę gerovę, kokias paslaptis slepia Lietuvos miestų istorija, kaip kuriamos naujos medžiagos, ir daug kitų įdomių faktų. Vaizdo reportažus galite nemokamai žiūrėti Lietuvos mokslų akademijos interneto svetainėje www.lma.lt.

Plėsti akiratį ir turtinti žinias Lietuvos mokslų akademija kviečia ne tik žiūrint vaizdo pasakojimus, bet taip pat skaitant mokslo populiarinimo knygas. Šiuo metu ji leidžia mokslo populiarinimo knygų seriją „Mokslas visiems“, kurioje net dvylika garsiausių užsienio autorių knygų. Tiek vaizdo reportažai, tiek knygos tinka ne tik mokslininkams ar dėstytojams, bet ir studentams, mokiniams ir visiems kitiems, norintiems įminti mokslo paslaptis, geriau suvokti šiuolaikinėje visuomenėje vykstančius procesus.

Šias ir įvairias kitas mokslo populiarinimo veiklas Lietuvos mokslų akademija vykdo kartu su partneriais pagal projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas”. Jis atitinka 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 3 prioriteto „Tyrėjų gebėjimų stiprinimas“ priemonę „Žinių apie mokslą ir technologijas gilinimas ir sklaida tarp mokinių ir jaunimo bei lyčių lygybės moksle skatinimas“ ir yra finansuojamas Europos socialinio fondo bei LR valstybės biudžeto lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.